Android Almadan Önce Mutlaka Okumalısınız
Birçok arkadaşın telefon almadan belki de tereddüt ettiği en önemli şeylerden biri de acaba iPhone mu alayım yoksa Android mi alayım olmuştur. Bir tarafta pahalı olmasına rağmen albenisi olan iPhone diğer tarafta türlü türlü özelliklerin bulunduğu, mükemmel donanımlarla zenginleştirilmiş Android. Ben de bu yazımda sizlere bu iki platform arasındaki farkları ve hangi platformu alırsanız ne olur hangisini almazsanız ne olur dilim döndüğünce bahsetmeye çalışacağım.
Öncelikle şunu söyleyim ki uzun yıllardır Android kullanıcısıyım ve şuan da LG G2 kullanmaktayım. iPhone’u ise kısa bir süre kullandım. O yüzden tamamen tarafsız bir yazı olacağını temin ederim.
Elimizde 2000 lira olsun. Bu 2000 lira ile rahatlıkla bir iPhone 5S alabiliriz veya piyasaya yeni çıkan LG G3 alabiliriz. Peki hangisini tercih edeceğiz? Halk arasında bu gibi seçimler yapmadan önce insanlar nasıl yönlendiriliyor önce bunun hakkında konuşalım biraz.
Bu düşünceyi başta kafanızdan bir atın arkadaşlar. Dediğim gibi LG G2 kullanıcısıyım. Adamlar telefona kumanda bile koymuşlar. İstemediğiniz özellikler var. Ama gelin görün ki kullanmıyorsunuz. Şimdiye kadar bir defa olsun NFC kullanmış değilim. Telefonda kumanda özelliği var ama sadece telefonu ilk aldığımda yaptığım birkaç şakadan sonra bu özelliği de kullanmadım. Smart Share, Miracast gibi zımbırtılarla da uğraşmam. Tutup da kalp atışımı telefona ölçtürmem. Veya günlük kaç kalori yaktığımı, kaç adım attığımı da hiç merak etmedim. Suyun altında fotoğraf çekmek gibi de bir adetim yok. Bana göre bunlar kuru kalabalık. Zaten bu tarz özellikleri koyuyorlar ki Android’i çekici gözüksün. Yoksa onlarda biliyor bence Android’in sıkıntısını.
Bu özellikleri kullanmak isteyenler yok mu? Elbette ki vardır. Ama kullanmak isteyenler bir elin parmaklarını geçmez. Kullananlar da çok nadir kullanırlar zaten.
O iş öyle olmuyor işte arkadaşım. En başta root yaptığın için telefonun garanti dışı kalıyor zaten. Bunu bir kavrayalım. İkincisi biraz bilgi ile her şey kullanıcıya kalmıyor malesef. Biraz bilgi ile root atıp hazır tweak yükleyebilirsiniz. Daha da ötesine gidemezsiniz. Tabiri caizse telefonu öttürmek için fazlasıyla bilginizin olması gerekli. En basitinden herhangibir gereksiniminiz için uygulama yazmak isteseniz algoritmik bilginizin olması gerek, Java bilmeniz gerek, sdkyı iyi kullanmanız gerek. Yani bu varsayımımızda böylece yanmış oluyor.
Halk arasında çokça karşılaşılan varsayımları konuştuğumuza göre diğer mevzulara gelelim. Bir Android telefon aldığınızı varsayalım. Telefonu aldığınızda içerisine yüklenmiş onlarca uygulama görmeniz kuvvetle muhtemel. (Nexus cihazlar hariç.) Yahu kardeşim ben o kadar para vermişim telefon almışım içinde neden benim yüklemediğim uygulamalar var, dur hemen kaldırayım dediğinizi duyar gibiyim. Ne yazık ki kaldıramayacaksınız. Böyle de bir saçmalık var işte. Kaldırmanız için telefonu root yapmanız gerekmekte. Bu da telefon garanti dışı kalmasına sebep oluyor malesef. Evet, iPhone kapalı kutu ama Android’teki gibi onlarca gereksiz uygulama yok.
Farkındaysanız Android tabanlı çıkan her yeni telefonda donanımsal özellikler bir telefona göre devasa boyutlarda. 3 gb ram bulunan telefonlar var. Benim kullandığım laptop bile 8 gb rame sahip. Altı üstü bir telefon neden bu denli yüksek donanımlara sahipler diye insan düşünmeden edemiyor. Hele ki Apple’ın 1 Kasım 2013 tarihinde Türkiye pazarına giren iPhone 5S’te bile hala 1 GB ram bulunuyorken. Aslında bunun nedeni çok basit. Android geliştikçe daha fazla donanıma ihtiyaç duyuyor. Daha fazla ram daha fazla gpu daha fazla frekans hızı. Halbuki iPhone böyle değil. Gayet stabil çalışan bir işletim sistemine sahip olduğu için 1 GB ram bile telefonun yağ gibi akmasını sağlıyor.
Benim gibi çok fazla uygulama kullanan biri için (yaklaşık 40 uygulama) iyi bir Android telefon başlarda sorun çıkarmasada ilerleyen zamanlarda muhakkak sorun çıkarıyor. Nedeni ise her geçen gün güncellenen uygulamaların daha fazla donanıma ihtiyaç duyması. Mesela Facebook uygulaması ilk zamanlarda 30 MB ram tüketiyorsa ilerleyen zamanlarda bu iki katına çıkabiliyor. iPhone’da bu durum nasıl bilmiyorum ama uygulamalarla telefonun birbiri ile fazlasıyla uyumlu olduğunu biliyorum. Uygulama demişken Android pazarında Google Play Store gerçekten çöp uygulamalardan geçilmiyor. Hele ki bazıları virüslü dahi oluyor. Bunun sebebini ise küçük yaştaki çocukları uygulama yazma hevesi olarak görüyorum. Birde Android uygulama konusunda üvey evlat gibi kalıyor. Uygulamalar ilk iPhone’a çıkıyor Android’e daha sonra geliyor. Twitter bile güncellemelerini ilk iPhone’a veriyor.
Tabi birde bu telefonların piyasa durumu var. Mesela ben geçtiğimiz senenin Ekim ayında 1600 liraya aldığım LG G2’yi şuan 1000 liraya satabiliyorum. Yaklaşık 10 ay gibi bir süre geçmiş. 10 ayda LG G2 %37.5 değer kaybetmiş. Geçtiğimiz senenin Kasım ayında Türkiye’de 2149 liradan satışa sunulan iPhone’un ikinci eli ise şuan 1600 lira civarlarında. 9 ay gibi bir sürede %25.5 değer kaybetmiş. Tabi bu ikinci el piyasasında bu şekilde. Sıfır almak isterseniz en ucuz LG G2’yi 1200 liraya bulurken iPhone 5S’i ise 1950 liraya bulabiliyorsunuz.
Unutmadan güncelleme desteğini de söyleyeyim. Android’in 13 Kasım 2012’de tanıtılan Nexus 4 cihazına yeni çıkacak sürümü olan Android L’yi vermeyeceği forumlarda ağızdan ağıza dolaşıyor. Ama Apple 7 Haziran 2010’da duyurduğu iPhone 4’e bile iOS 7’yi verdi. Birde 2000 lira verip Android telefon alıyorsunuz kısa bir süre içerisinde yeni modeli çıkıyor.
Yazı her ne kadar Android’i kötüleyen bir yazı olsa da durum bu arkadaşlar. Eğer yoğun bir şekilde telefon kullanıcısı değilseniz Android sizin için iş görebilir ama benim gibi telefonla çok haşır neşirseniz Android’in gün geçtikçe şiştiğini farkedeceksiniz.
Kapak görseli Denny Müller
Söylediklerin baştan sona doğru. Fiyatından dolayı iPhone alamadım fakat para olsaydı direk iPhone alırdım.
Bir Facebook uygulamasını telefonumu ilk aldığımda 23mb indirdim şuanda bakıyorum 112mb yer kaplıyor.
Son paragrafta bahsi geçen güncelleme olayına da katılayım; Galaxy S3 mini cihazı kullanıyorum daha Android 4.2.2 bile gelmiş değil.
Samsung Galaxy S3 cihazına 4.3 ten başka güncelleme getirmedi, neden ? Çünkü TouchWiz arayüzüyle uğraşamam dedi. Dediğin gibi bir iPhone 4’e bile iOS 7 geldi ve iOS 8 bile gelebilir o cihaza.
Kesinlikle katılıyorum. Noktasından virgülüne kadar. iphone 6’nında 1 gb ram ile geleceği söyleniyor. Düşünün ki adamlar işletim sistemlerine bu kadar güveniyor. İnsanların en büyük yaptığı hata, kağıt üstüne yazılanlara göre hareket etmesi.
İso bakıyorum da iPhone almak için kendine zemin hazırlıyorsun.
Sen siyasetçi olmalısın, programlama bilen siyasetçi on numara olur. :)
Merhaba hocam,
İnanın bir Android kullanıcısına iPhone’a özel bir yazı yaz denilse ancak bu kadar olurdu. Tebrik ederim. On numara bir yazı olmuş. Klavyenize sağlık.
Bi android kullanıcısı olarak söylüyorum, telefonun üzerinden bir kaç yıl geçince çoğu uygulamalar yüklenemez oluyor. Ya da yüklense de kasıyor. Param olsa iPhone 5s alır mıyım, almam. Lg G3 gözüme daha cazip geliyor. Her ne kadar androidin eksileri olsa da daha serbest olduğunu düşünüyorum.
Şahsen en iyi platform IOS. En güvenilir ve en sağlam olarak.
Acı ama gerçek.
Bir iPhone kullanıcısı olarak kesinlikle öneririm. iPhone 3S yaklaşık 4.5, 5 sene önce çıktı. Ben 2 sene önce aldım ve hala kullanıyorum. Ufak tefek sorunlar olsa da bunları normal karşılıyorum :) iPhone her ne kadar pil olarak kötü sayılsa da cihaz ömrü baya gidiyor.
Ben hiç akıllı telefon kullanmadan önce iphone’a karşıydım. O kadar para verilmez diye düşünüyordum ama elimdeki canavar (özelliklere bakarsak öyle)
gün geçtikçe kendini bitirip aciz bir duruma düştü. Şu anda somut adım atmasamda bulduğum bir fırsatta iphone4’e geçmeyi bile düşünüyorum.
Bende diyorum ki Android’de yaptığın çoğu şeyi Iphone’da yapamazsın. Mesela Iphone’da zil sesini değiştiremezsin, hafıza kartı takamazsın, FM radyosu yok, bataryayı çıkaramazsın. 250 MB program yüklemeden (Itunes) bilgisayara fotoğraflarını bile atamazsın, diğer telefonlarla hiçbir şekilde dosya alışverişi yapamazsın… Yani 50 TL’lik Symbian Nokia telefonlardaki basit özellikler bile Iphone’da yok. Hiç kasmamasının sebebi de kesinlikle işletim sistemi değil. Uygulamalar sadece bir modele göre yapıldığı için kasmıyor.
Ama şöyle birşeyde var. Bende Iphone 4 var. IOS 7 de acayip kasıyor. 4 tane uygulamayı son versiyona güncelleyince telefonu kullanamıyorum bile. Kamera ayarlaması yok. Batarya öldü, değiştirmesine 300 TL diyorlar. Geçende gittim 72 TL’ye kulaklık aldım. Şarj aleti 90 TL. Batarya+şarj aleti+kulaklığa 500 TL bayılıyorsun yani kafadan. Android bir telefonum olsaydı 150 TL’ye hallederdim hepsini.
Sende herkes gibi kalp atışı, NFC falan demişsin. Iphone’da NFC olmayışını sanki + bir özellik gibi göstermişsin. Oysa NFC’nin ne işe yaradığından bihaber olduğunu düşünüyorum. Bende 4S yanında Turkcell T20 var. Telefonu kredi kartı olarak kullanıyorum. Dıt dıt geçiyorum. Arkadaşımla saniyede 300 MB hızda dosya alışverişi yapıyorum NFC sayesinde. Ayrıca kablosuz şarj içinde NFC kullanılıyor. Bu güzel özellik Iphone’da yok.
Daha neler neler. Ama Iphone’u en kullanışsız ve baş ağrısı yapan özelliği Itunes olmadan telefonun hiçbir işe yaramaması. Arkadaşın evine gidiyorum. Şu şarkıyı yada fotoyu yolla diyor. Apışıp kalıyorum. İlla Itunes olacak.
Öncelikle NFC’nin ne olduğunu biliyorum. Android kullanıp da telefonunda NFC desteği olan 100 kişi varsa bunun 95’i NFC kullanmıyor zaten. Burada hemfikir olabiliriz sanırım.
Evet, dediğiniz gibi iPhone’da iTunes gibi bir problem var. Kendi adıma konuşmam gerekirse çok fazla müzik dinlemediğim için veya kendi bilgisayarım dışında farklı bir bilgisayarlar veri alışverişi yapmadığım için benim açımdan bir problem değil bu. iPhone kullanan arkadaşlar için de öyle çok büyük bir problem olduğunu sanmıyorum.
Kulaklık, batarya, şarj aletine iPhone için 500 lira verdiğinizi söylemişsiniz. Bu tamamen kaliteyle alakalı. Aynı ürünleri Android’de de 500 liraya almanız mümkün.
Bataryanın çıkamadığından bahsetmişsiniz. Neden bir sorun olsun ki bu. Eğer bataryanız ölürse garantiye veriyorsunuz telefonun sıfırını geri gönderiyorlar. Buna bizzat şahit oldum.
Aslında İphone kullanmamak için herseyin özetini bir yerde ahmet bey toplamış “İTUNES” yazılımı varken kullanmamak için yeterli bir sebebtir bence.Yaklaşık 300 kişinin calıştığı bir yerde bilgi işlemci olarak,bize hergün gelen sorular İPHONE kullanıcıları,ve ne iştir ki android tabanlı bir telefon alanlar sadece aldıkları gün ne yapılması ile ilgili standart bilgilerini alıp dahada odamıza ugramaz olurlarken,İPHONE kullanıcılarına destek vermekten kendi işlerimizi yapamaz olduk.
Android’in malesef ram olayı sıkıntı, ben de S3 mini kullanıyorum, yaklaşık 40 tane program bende de var ve ram yetmemeye başladı, ram temizlemekten gına geldi :) Iphone da çok pahalı işte ne yapalım bu şekilde idare edeceğiz artık.
İlk yüklendiğinde 32MB olan uygulama, Android de olsa iOS da olsa bir süre sonra 320MB’a çıkabilir. Bu gayet doğal :)
Android’in donanımları güçlü, kâr marjı düşük.
iOS’un donanımları ucuz, kârı çok yüksek.
Yoksa 1GB RAM’e sahip olan ve gayet stabil çalışan, bunun yanında ucuz olan Android cihazlar da var…
Ben hiç görmedim 1 gb ram’i olup da bir – bir buçuk sene sonra stabil çalışan Android telefonu.
Tarafsız diye başlayıp Andorid’İ kötüleyerek devam etmişsiniz hocam ama güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Tamamen sizinle aynı düşüncedeyim. Ayrıca iPhone’nun ismi bir kenara adamlar hakikaten aldıkları parayı sonuna kadar hakediyorlar. Gerek kasa ve donanım olsun gerekse işletim sistemi olsun.
Pek tarafsız olmadığının ben de farkındayım. :) Android’in bana verdiği bıkkınlıktan dolayı yazıyı yazarken Android’e fazlaca yüklenmişim sanırım.
Arkadaş çok güzel yazmış bende Android kullanıyorum gerçekten oyun ve uygulama düşkünüyüm Xperia z gibi donanımı güçlü telefon artık kasmaya başladı aslında şişmeye başladı artık uygulama ları silsende şişmş durumda
Arkadaşlar bu tercih meselesi IPhone arayüzüne alışmış insan android kullanamıyor Android arayüzüne alışmış insan IPhone kullanamıyor. Çoğunluk: Desinlerki IPhone kullanıyor prestij marka para=$ diye Iphone alıyor yaptığı tek iş aramak mesaj atmak facebook twett Cem yılmaz misali kapalı kutu apple yani dışarı çıkma şansın yok. Apple seni bir bahçeye koymuş önünede birkaç yiyecek atmış bunları yiyeceksin diyor sen he diyorsun mecbur o kadar para verdin :))) bunu yazılım ve donanım olarak düşünürsek daha iyi anlaşılır.. Yani burdan Ankaraya hızlı tren çıkmış sen hala mazotlu trenle gidiyorsun nede iyi gidiyorum diyorsun gibi yada pentium 200’ler vardı 90’lı yıllarda şimdiki i7 işlemcili pentiumlar gibi desek. Eğer IPhone kendini geliştirip sürekli telefon çıkarmasaydı o zaman dediğinize katılırdık yani şöyle söyleyeyim IPhone 4-5-5s-6-6plus gibi. Madem işlemciye ekran boyutuna(inc) ram’e graphic’e gerek yok niye peşinsıra 4, 5, 6 veya 6 plus gibi telefonlar çıkıyor sebep??? malüm donanım yazılım ve ekran boyutları. Bunların çoğusu ticari ama amaç Android’ten geri kalmamak. Ben android kullanıcısı olarak şöyle söyleyeyim hani misal vermiştim Iphone sizi bir bahçeye koyup önünüze birkaç yemek bırakıp hadi bunla takılın demesi varya Android’te bu bahçe yok seni serbest bırakmışlar istediğini ye istediğin yere git demişler aradaki fark bu. Yani telefonu kullanım amacın neyse ona göre yazmak doğru olmaz o zaman yanlış anlatılmış oluyor mevzu. Benim annemde kullandığı tuşlu telefonu övüp duruyor.. yani onunda treni o işte. Daha NFC özelliği ile Googlecardboard’tan haberi yoktu garibim IPhone’un millet kendine gözlük yapıp oyunun eğlencenin 3D dibine vuruyorken baktıki çok güzelmiş sonra kendiside cardboard destekleyen yazılımlar çıkarttı yazıkkk. Her zaman $$$ olarak Iphone önde ve her zaman donanım ve yazılım olarak Android önde tercih sizin…