Aynı Ağdaki Farklı Bilgisayarlarınızda Tek Klavye Mouse Kullanımı
Bilgisayarla haşır neşir olmaya başladığımdan itibaren kullandığım en faydalı programlardan belki de en faydalı olanından bahsetmek istiyorum. Aslında blogumda artık bu tarz yazılara çok fazla yer vermeyi tercih etmesem de bu programın pek çok kişiye fayda sağlayacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim.
Örneği ayna ağda hem masaüstü bir bilgisayarınız hem de bir laptopunuz var diyelim. Bu iki sistemin kontrolü için ayrı ayrı klavye mouse kullanmak bir yerden sonra zulüm gibi gelebilir. Masada yer olmaz, hangi klavye mouse kullanacağınızı şaşırırsınız. İşte tam bu anda Synergy adlı program imdadınıza yetişiyor.
Ne kadar çok sisteme sahip olduğunuz önemli değil. İsterseniz 10 tane sistem olsun önünüzde. Hepsini tek klavye mouse kullanarak yönetebilirsiniz. Tabi burada önemli olan tüm sistemlerin aynı ağda olması.
Synergy Nasıl Çalışır?
Programın nasıl kullanılacağını anlatmadan önce nasıl çalıştığı üzerinde kısa bir açıklama yapayım. Program sayesinde bir tane sunucu sistem belirliyorsunuz. Kalan tüm sistemlerinizi de client olarak seçip sunucu olarak seçtiğiniz sisteme bağlıyorsunuz. Daha sonra birden çok monitör ile çalışıyormuşsunuz gibi mouse hareketinizle diğer sistemlere geçiş yapabiliyorsunuz. Üstelik geçiş yaptığınız sistemde klavyenizi de kullanabiliyorsunuz.
Kurulum
Programın son sürümünü kullanmak isterseniz $29 vererek kullanabilirsiniz. Fakat ücretsiz olan eski sürümü de gayet işinizi görecektir. Programın 1.6.2 sürümünü buradan indirebilirsiniz. Standart bir kurulum aşamasından sonra programı ilk açtığınızda size kurduğunuz sistemin sunucu mu yoksa client mı olacağını seçmeniz için bir ekran gelecek. Sunucu olacak bilgisayarda sunucu seçeneği seçin. Ardından karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.
Burada herhangi bir işlem yapmadan direkt sunucu ayarla butonuna tıklayın.
Ortadaki ekran bizim sunucumuzu temsil ediyor. Sağ üstteki ekranı tutup ortadaki ekranın soluna veya sağına (nereye yerleştirmek isterseniz) oraya sürükleyin. Sürüklediğiniz ekrana çift tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacak.
Aliases kısmına client olacak sistemin adını girin (Client olacak sistemde programı açtığınızda ekran adı kısmında yazar.) ve ekle dedikten sonra OK butonuna basarak işlemi tamamlayın. Daha sonra tekrar OK diyerek sunucu tarafındaki işlemleri tamamlamış olacağız. Client tarafı ise daha basit. Client olmasını istediğimiz sistemde ilk görseldeki sunucu seçeneği yerine client seçeneğini seçin ve sunucu ip’sini sunucu ip kısmına girin. (Sunucu olacak sistemde programı açtığınızda sunucu seçeneğiniz hemen altında koyu bir şekilde yazar.) Ardından hem sunucu tarafında hem de client tarafında başlat diyerek kurulumu tamamlayın. Mouse imlecini diğer ekranlara doğru hareket ettirdiğinizde imlecin diğer ekrana geçtiğini göreceksiniz. İmleç hangi ekranda ise klavyenizi de o sistemde kullanabilirsiniz. Programı biraz kurcalayarak daha farklı ayarlara da ulaşabilirsiniz. Ayrıca sistemi kapatıp açtığınızda programı tekrar açmanıza da gerek yok. Otomatik olarak aktif oluyor.
Programın ücretli sürümü macOS, Windows, Linux platformlarını desteklemekte.
Synergy normalde ücretli bir program olduğu için Input Director gibi ücretsiz alternatifleri de mevcut. Fakat Synergy’nin kullanımı alternatiflerine göre oldukça kolay. Tercih size kalmış.
Kapak görseli John Hoang
Üstadım eline sağlık süper bir uygulama teşekkür ederim bunca yıl nasıl denk gelmedim anlamadım
Uzun süredir böyle bir program arıyordum. İki bilgisayar kullanıyorum, bu yüzden iki klavye ve iki mouse kullanmak zulüm gibi geliyordu. Çok teşekkür ederim.
Ben Input Director kullanıyorum. Ücretsiz ve iyi bir alternatif. Synergy’yi de kullandım. Input Director’e göre biraz daha kullanımı kolay.
Ben de macte kullanıyorum. Sağladığı fayda konusunda üst düzey bir uygulama.
Programı kullanırken bir bilgisayarda işlem yaparken diğer bilgisayara geçiş yapamıyorum. Benden kaynaklı bir sorun mu bilmiyorum. Bunun dışında derdime derman olmuş bir program.
Şirkette kullandığım bilgisayarlarda aynı sorunu ben de yaşıyorum. Evde böyle bir sorun yaşamadım yalnız. Anlık olarak sistem takılıyormuş gibi oluyor ve diğer bilgisayara geçiş yapamıyorum. Çalışmamı çok fazla etkileyen bir sorun olmadığı için önemsemedim pek.
Sanırım önceden açık kaynak olarak paylaşılıyordu. Çünkü aynı programın, her şeyiyle aynısı fakat ismi farklı olanı mevcut. Github’da Barrier KVM diye aratırsanız bulabilirsiniz.
Uzun süredir mac kullanıyorum. Fakat işim gereği arada bir de Windows kullanmam gerekiyor. Böyle zamanlarda işimi sıkıntısız görüyor sağolsun.
Arayıp da bulamadığım bir programdı. Teşekkürler.
Beenim gibi bilgsayar cahili biri için kurulumu biraz daha detaylı anlatsanız daha iyi olabilirmiş. Geç de olsa yine de kurabildim. Teşekkrüler.
Kablolu mouse ve klavyelerde işe yaramaz sanırım?
Hayır, kablolu mouse ve klavyede de işe yarar. Kablolu olup olmaması önemli değil.