Barış Manço

Baki Kalan Bu Kubbede Hoş Bir Seda Barış Manço

Birkaç gündür Barış Manço üzerine araştırmalar yapmaktayım. 2 Ocak 1943 yılında doğup 1 Şubat 1999’da vefat eden Barış Manço hakkında pek bir şey hatırlayamıyorum. Vefat ettiği yıllarda 6 yaşındaydım. İlkokula belki başladım belki başlamadım. Ama şunu biliyorum ki hala Barış Manço’nun izleri var hayatımızda, her yerde. Bence bunu kimse inkar etmemeli. Hala onun şarkılarını milyonlar dinliyor. Hala adı geçince millet “ulan ne iyi adamdı be” diyor. Kimi saçlarıyla hatırlıyor onu, kimi yüzükleriyle. Ama muhakkak ki hatırlanıyor.

Tek tek tüm şarkılarını dinliyorum da hiçbir şarkısı rant sağlama amaçlı yazılmamış. Şimdiki gibi çok satma kaygısı olmamış onun hiç. Toplumsal sorunlara değindiği şarkılarda olmuş kalplerimizi okşadığı şarkılarda. Canım kardeşim Hasan’ın bir cümlesini yazmak istiyorum; “Kalp krizinden vefat etmiş olabilir Barış Manço. Ama bizlerin kalbini her şarkısında okşuyor.” Birde internette rastgeldiğim mizahi bir dille yazılmış sözü paylaşmak istiyorum; “İsviçreli bilim adamları şu adam ölmeden ölümsüzlüğü bulaydı iyiydi.”

Barış Manço öyle bir insanmış ki hiçbir siyasi kavrama ait olmamış. Estergon Kalesi’ni seslendirdi diye sağın sembolü haline gelmiş fakat içerde Pir Sultan Abdal’ı yorumladı diye dışarda arabasını yakanlar yine sağcılarmış. Cahit Berkay’ın ise Barış Manço hakkında söylemleri şunlar; “Tam ortada, çizgiyi çok hassas kurdu, tam ortadan gitti.” Kurtalan Ekspresi üyelerinden rahmetli Bahadır Akkuzu ise aynen şunları söylüyor; “Barış Manço’nun ortaya koyduğu vatanı sevmek, yurdunu sevmek, milliyetçi, şu bu, bütün kavramları içine alabilen komple bir kavramdı. Yani bütün halkı aslında kendiyle bütünleştirdi. Üleyi sevmen hiçbir zaman bir siyasi kavramın bir yerinde olmakla falan bağlantılı değil. Ülkeyi sevmek başlı başına ülkeyi sevmektir. Ülkede doğruları yanlışları ayırt edebilme yeteneğine sahipliliktir. Bunun ille sol ille sağ olması falan da gerekmiyor.”

Herkes zamanında izlemese de onun Adam Olacak Çocuk programını mutlaka ondan sonra izlemiştir. Reyting kaygısı çıktığında bu program da kaldırılmış televizyonlardan. Çok fazla haksızlık etmiş Trt, Barış Manço’ya. Buna rağmen Barış Manço Trt’ye karşı gelmemiş.

Bu yazıyı okuyanlara iki şey tavsiye edeceğim, önce Barış Manço’nun Japonya’da verdiği konseri baştan sona izleyin kesinlikle. İkinci olarakta benim çok sevdiğim bir şarkısı olan Baba Bizi Eversene filminde söylediği Gamzedeyim Deva Bulmam şarkısını dinlemeniz.

Barış Manço aslında bu kadar kısa bir yazıya sığdırılmamalı ama çok fazla araştırma yapmadığım için yalan veya yanlış bilgiler vermek istemiyorum. Ama ne demişler; “Öyle bir hayat yaşaki ölünce ardından düşmanların bile ağlasın.”

Bunları da okuyabilirsin
Yazı hakkındaki yorumun nedir?

3 Yorum
  1. Mustafa Okumuş
    25 Ağustos 2012 - 03:28
    Cevapla
  2. Mehmet
    27 Ağustos 2012 - 14:14
    Cevapla
  3. İbrahim
    23 Şubat 2022 - 01:43
    Cevapla