Bilgisayar Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gerek kendi bilgisayarımı toplamadan önce gerekse topladıktan sonra bilgisayar toplama üzerine çok fazla yazı okuyup çok fazla araştırma yaptım. Bütçemi aşmayacak şekilde bana maksimum performansı verecek parçaları seçmeye çalıştım. Kendi bilgisayarımı topladıktan sonra bir de babam için ofis bilgisayarı topladım. Her ne kadar en uygun parçaları seçmeye çalışsam da kullandıkça bazı seçimlerimin yanlış olduğunu da anladım. Tüm bu deneyimlerim sonucu bilgisayar toplama konusunda dikkat edilmesi gerekenleri paylaşmak istiyorum.
Kullanacağınız Parçaları Satın Almadan Önce Fiyat Araştırması Yapın
Yeni bir bilgisayar toplamak isteyen biri satın alacağı parçayı fiyat araştırması yapmadan Vatan Bilgisayar, MediaMarkt gibi zincir teknomarketlerden almayı tercih ediyor. Sebebi ise şüphesiz ki bu gibi yerlere daha fazla güvenmeleri. Fakat artık günümüzde özellikle uyguladıkları fiyat politikaları nedeniyle bu gibi yerlerin pek cazibesi kalmadı. Bence N11, Gittigidiyor gibi yerlerdeki farklı satıcılar arasında kıyaslama yaparak almak istediğiniz parçayı daha uyguna alabilirsiniz. Tabii ki ucuz diye de geri bildirimi bulunmayan satıcılardan alışveriş yapın demiyorum. Fakat hem geri bildirimi iyi hem de diğer yerlere göre ucuza satış yapan satıcıları kolaylıkla bulabilirsiniz.
Fiyat kıyaslaması yapmak için Akakçe, Cimri gibi siteler işinizi görecektir. Bu gibi siteler sayesinde alacağınız parçayı fiziksel mağazalara göre çok daha ucuza alabilirsiniz. Mesela AOC 24G2U oyuncu monitörünü Vatan Bilgisayar’dan 1924,70 TL’ye alabiliyorken Trendyol’daki bir satıcıdan 1725 TL’ye alabilirsiniz. Günün sonunda bu şekilde topladığınız bir bilgisayardan en az 1000 TL kârınız olacaktır.
Anakart, İşlemci ve RAM’ler Arasındaki Uyuma Dikkat Edin
Yeni bilgisayar toplayacaklar bu üç parça arasındaki uyumluluğu pek bilmez. Fakat sistemimizin olmazsa olmazı bu üç parça birbirine uyumlu değilse maalesef sistemimiz çalışmayacaktır. Yeni bir bilgisayar toplarken ilk önce karar vermeniz gereken şey işlemcinizin Intel mi yoksa AMD mi olacağıdır. Ardından kullanacağınız işlemciye göre bir anakart ve RAM seçimi yapabilirsiniz.
İşlemcinin Intel veya AMD olacağına karar verdikten sonra konu orada kapanmıyor. Bir de bunların kendi içinde soket tipleri mevcut. Zaten seçeceğimiz anakartı da bu soket tipine uygun şekilde seçmemiz gerekiyor. Mesela Intel’in son çıkardığı 10. nesil işlemciler LGA 1200 soket tipine sahipken AMD’nin Ryzen 3 ile Ryzen 9 arasındaki tüm işlemcileri AM4 soket tipini kullanıyor. Bununla ilgili detaylı tabloya Wikipedia’dan ulaşabilirsiniz. Mesela ben işlemci olarak AMD’nin Ryzen 5 3600 işlemcisini kullandığım için AM4 soket tipini destekleyen Gigabyte’in B450M S2H anakartını kullanıyorum. Alacağınız anakartın web sayfasına girdiğinizde o anakartın hangi işlemcileri desteklediğini görebilirsiniz.
Anakart işlemci uyumluluğunun yanında bu parçalarla alacağımız RAM’lerin de uyumlu olması gerekiyor. Yine AMD Ryzen 5 3600 işlemcisi ve Gigabyte B450M S2H anakartı üzerinden gidelim. AMD Ryzen 5 3600’ün web sayfasına girdiğimizde sistem belleği olarak en fazla 3200MHz frekans hızını ve DDR4 bellek tipini desteklediğini görebiliriz. Aynı şekilde Gigabyte’in B450M S2H’ın web sayfasına girdiğimizde ise anakartın en fazla 64GB RAM desteklediğini görebiliriz.
İşlemcinizde Dahili Bir Ekran Kartı Olup Olmadığına Dikkat Edin
Oyun bilgisayarı toplayanlar için çok fazla önemli olmasa da (çünkü giriş seviyesinde de olsa bir ekran kartı kullanıyorlar) ofis bilgisayarı veya günlük kullanım için bilgisayar toplayanlar ekran kartı kullanmak istemeyebilir.
Peki ekran kartı olmadan bilgisayarı çalıştırabilir miyiz? Maalesef bu mümkün değil. Fakat insanlar “onboard ekran kartı” ile bilgisayarı çalıştırabileceklerini düşünüyorlar. (Yani anakart üzerinde zaten bir grafik birimi var, o yüzden ekstradan bir ekran kartı almaya gerek yok.) Bilinen çok büyük bir yanlış bu. Eğer ekran kartı olmadan bilgisayarı çalıştırmak istiyorsak kullandığımız işlemcide dahili bir grafik birimi olması gerekli. Yani işlemcinizin içinde ekran kartı da bulunmalı. Eğer böyle bir işlemci almak istiyorsanız Intel işlemciler için model numarasının sonunda F harfi bulunmayan, AMD işlemciler içinse model numarasının sonunda G harfi bulunan işlemcileri tercih etmelisiniz. Mesela Intel i3-10100 veya AMD Ryzen 5 3400G gibi işlemciler buna örnektir.
Dahili grafik birimi bulunan bir işlemci kullanılan sistemlere apu sistem deniyor.
Eğer oyun odaklı bir bilgisayar toplamıyorsanız apu sistem toplamanız maddi açıdan sizin için daha iyi olacaktır. Bu sistemlerde oyun oynayamam diye düşünmeyin. Yüksek seviye grafik ayarlarında olmasa da orta seviye grafik ayarlarında çok rahat oyun oynayabilirsiniz. Tabii bunun tam tersi durum da söz konusu. Eğer bilgisayarınızda zaten bir ekran kartı kullanacaksanız dahili grafik birimi olan bir işlemci tercih etmeniz hem maddi açıdan hem de performans açısından yanlış olacaktır.
APU sistemlerde VRAM olmadığı için sistemin RAM’ini kullanmaktadır. O yüzden bilgisayar toplarken bunu da göz önüne getirip bilgisayarınızda en az 8GB RAM kullanmanızı tavsiye ederim. 16GB ram ise APU sistemler için oldukça ideal olacaktır.
Tüm Sistemi Besleyebilecek Bir Güç Kaynağı Seçin
Topladığınız bilgisayarın da nihayetinde bir güce ihtiyacı olacak ve bu gücü karşılaması için güç kaynağı almanız gerekecek. Fakat güç kaynağınız kullandığınız parçaları besleyecek kadar güçlü değilse bu sisteminizde sorun yaratacaktır. Bu yüzden kullandığınız parçalara uygun bir güç kaynağı seçmelisiniz. Güç kaynağı seçiminde her parçanın tek tek tüketeceği gücü hesaplamak gereksiz zaman kaybı olacağından ben güç kaynağını seçerken ekran kartının tükettiği gücü baz alıyorum. Şu an kullanmakta olduğum RX 580 ekran kartı için önerilen güç kaynağı 500W veya daha üstü. Bunu da ekran kartının web sayfasından öğrenmeniz mümkün. Ben ileride sistemimi yükseltme ihtimalini de göz önünde bulundurarak 600W’lık bir güç kaynağı aldım. Yani ekran kartı için önerilen güç kaynağının biraz daha üstünü almanız fazlasıyla yeterli olur. Bu hesaplama şekli tamamen amatör bir hesaplama fakat iş görecektir. Eğer net bir hesaplama yapmak isterseniz Cooler Master’ın güç kaynağı hesaplama sayfasını kullanabilirsiniz.
Odanızı Küçük Bir Pavyona Çevirmek Yerine Performansa Önem Verin
Bu aslında biraz zevk meselesi. Sana ne kardeşim, ben ışıltılı hayatı seviyorum diyebilirsiniz. Fakat naçizane tavsiyem ışıklara para vermek yerine performansa para vermeniz olacaktır.
Mesela Corsair’in 14cm RGB ledlere sahip fanı şu an piyasada yaklaşık 300 TL civarlarında bulunabilmekte. Bu fana 300 TL vermek yerine Arctic’in yine 14cm’lik fanını 120 TL civarlarında alabilirsiniz. Tek fana 300 TL vermek yerine o paraya rahatlıkla 2 adet fan alabilirsiniz. Ki Arctic markasının da Corsair’den aşağı kalır yanı yok. Yine Corsair’in 3200MHz frekans değerine sahip 16GB’lik RGB ledli RAM’ini 900 TL’ye alıyorken aynı değerlere sahip RGB led olmayan versiyonunu 745 TL’ye alabilirsiniz.
İsmi çok bilinmeyen fakat piyasadaki markalara göre çok daha fazla verim alınabilen markalar mevcut. Soğutma konusunda Arctic, Be Quiet; SSD veya RAM konusunda Mushkin gibi markalar bunlardan bazıları.
Kasa İçi Hava Sirkülasyonunu Doğru Yapın
Bilgisayarımızda kullandığımız parçalar yüksek sıcaklıklara ulaşabildiği için bu parçaları bir şekilde soğutmamız gerekiyor. Bu soğutma işlemine de ilk olarak kasa içi hava sirkülasyonunu doğru yaparak başlamalıyız. Bilgisayar toplayan çoğu kişi kasa içi hava sirkülasyonunu doğru yapmadan hangi sıvı soğutmayı kullanmalıyım gibi sorular sormaya başlıyor. Halbuki bu hava akışını doğru yapsa belki de sıvı soğutmaya gerek kalmayacak.
Sıklıkla yapılan bir hata tüm fanları içe doğru hava üfleyecek şekilde konumlandırmaktır. Böyle yapmak sıcak havayı kasa içine hapseder. Doğru olan ön, yan ve alt taraftaki fanlardan soğuk havayı kasa içine alıp arka ve üst taraftaki fanlardan da kasa içindeki sıcak havayı dışarıya tahliye etmektir. İçerideki sıcak havayı dışarıya tahliye eden fanlara egzoz fanı denir. Egzoz fanı ayrı normal fan ayrı olarak kafanızda bir düşünce oluşmasın. Tüm fanlar aynıdır, sadece yönünü ters çevirip monte ettiğinizde egzoz fanı oluyor, bu kadar.
Kasa seçimi konusunda tavsiyem kasanın ön tarafı tamamen mesh olan bir kasa seçmenizdir. Ben MSI’ın MAG VAMPIRIC 010M kasasını alarak bu konuda hata ettiğimi sonradan anladım. Kasanın önü tamamen kapalı, sadece ön panelin yanlarındaki açıklıklardan hava alabiliyor. Bunun yerine ön tarafı tamamen açık mesh panele sahip kasa seçsem daha iyi olabilirmiş. Ayrıca son yılların modası yan paneli tamperli cam olan kasaları seçmek yerine yan panelden de hava akışı sağlayabileceğiniz kasaları seçmek hem daha ucuz hem daha sağlıklı olacaktır. Tabii ki kasanızı küçük bir pavyona çevirdiyseniz tutup da her yeri kapalı kasa almayın.
Tüm bunların yanında fiyat performansa önem verin ve kasanızı kendiniz toplayın. Bilindik bir markanın SSD’sine vereceğiniz paraya belki de çok fazla bilinmedik bir markanın daha iyi bir SSD’sini alabilirsiniz. Aklınızdaki bilgisayarı bir bilgisayarcıya toplattırmak yerine tüm parçaları kendiniz alıp toplarsanız çok daha ucuza mâl edebilirsiniz.
Bilgisayar toplama konusunda aklınıza takılan veya yardıma ihtiyacınız olan bir yer olursa bu yazıya yorum bırakabilir veya iletişim sayfasından benimle iletişime geçebilirsiniz.
Kapak görseli JESHOOTS.COM
Şu ram konusunu çözmem gerekiyor benim de acilen :) Halihazırda 8 gb’lik bir ram var ve ona uyumlu bir 8 daha almakla bir adet sisteme uyumlu 16 gb almak aynı paraya denk geliyor hemen hemen :) Kafam karıştığı için ve fiyatlar yerinde sakince duramadığı için saldıkça saldım, kaldı öylece.
Çift kanal RAM kullanımı tek kanala göre daha performanslı diye pek çok yerde okumuştum. Fakat gözle görülür derecede fark ediyor mu bilmiyorum.
e-ticaretten pahalı ürünler almayı halen riskli buluyorum.
O yüzden ben de bir teknoloji ürünü alacaksam -özellikle- zincir teknomarketleri tercih ediyorum.
Aracı siteler müşteriyi önemsediği ve ödeme önce havuza aktarılıp onaydan sonra satıcıya geçtiği için çok fazla bir risk kalmıyor. Bir de güvenilir satıcılardan alırsak satıcı da herhangi bir sorunda yardımcı oluyor. Tabii yine de karşımızda fiziki bir muhatap olduğu için zincir teknomarketler daha güvenilir görünebilir.
Bilgisayar toplamadaki cahilliğim nirvanadayken yavaş yavaş birçok şeyi öğreniyorum. Son zamanlarda ben de kasa toplamaya çalışıyorum. Zamanında ota bota verdiğim paraları donanıma yatırsaymışım şimdi başım ağrımayacakmış.
7-8 yıllık monitörümü değiştirmekle başladım serüvene.
Samsung T22D390 23″ monitörden, LG 27″ 27GL850-B 144Hz 1ms 2xHDMI DP HDR10 QHD monitöre geçiş yaptım. Geçiş yaptım çünkü bir 10 yıl daha monitöre para vermek istemiyorum ve pc’de oyun oynarsam diye seviyeyi biraz yüksek tuttum. Ayrıca 60HZ ekrandan kurtulmaktı amacım. Ekran kartı bulunamıyor şu an ama önümüzdeki aylarda fiyat düşer diye tahmin ediyorum.
Beni bir ay aç bırakan üst seviye anakart ile devam ettim.
ASUS ROG STRIX Z490-E GAMING INTEL Z490 LGA1200 DDR4 4600 ÇİFT M2 USB3.2 AX WİFİ + BT AURA RGB 2.5GBİT LAN ATX 128GB’A KADAR RAM DESTEĞİ
Bu anakarta çocuğum gibi bakacağım. Üst seviye ve sanıyorum ki işlemci grafiğini kullanabileceğim bir kart? Özellik bakımından çok çok iyi.
Ram olarak
XPG Spectrix D50 RGB AX4U413338G19J-DT50 16GB (2x8GB) DDR4 4133MHz CL19 Gaming (Oyuncu) Ram kullanmayı düşünüyorum. Daha iyi bir önerin varsa inceleyebilirim.
Bu toplama işinde beni en çok yoran kesinlikle kasadır. 3 gündür bakmadığım kasa kalmadı. Full tower havadar bir kasa ararken, XIGMATEK ZEST RAINBOW LED BAR USB3.0 model kasaya denk geldim. Tam istediğim ebatlarda fakat evi pavyona çevirecek. Belki sonra ışığını keserim.
Kısacası anakart, kasa ve monitörü alabilmiş durumdayım malum dolar kurundan dolayı. Diğer donanımlar için önerin var mı? Özellikle işlemci konusunda yardımcı olursan sevinirim.
Bu konudan kendime çok şey kattım. Donanım uyum makaleleri gerçekten rehber niteliğinde.
Monitör tercihi oldukça iyi olmuş. 27″ alarak da iyi bir karar vermişsin bence. Keşke ben de 27″ alsaydım diyorum şu an. Anakart ise çok çok iyi, evladiyelik diyebileceğimiz bir anakart. Bir ay aç bıraksa da bunun için değer bence. RAM olarak G.Skill önerebilirim ama arada fiyat ve performans bakımından çok bir fark yok, o yüzden XPG’den vazgeçme derim. İşlemci olarak orta seviyede i5 10400F önerebilirim. Fakat bütçede problem yoksa i7 10700K çok iyi olur.
Ram olarak hyperx fury 16 gb aldım. İşlemciyi i9 düşünüyorum alabilirsem eğer 😏
10900 kf ile 10900 k modeli detay farklarını biliyor musun?
Fiyatı nedeniyle i9 önermemiştim. Oyun odaklı bir bilgisayarda fiyat performans açısından yine i7’yi tercih ederdim ben. Maddi açıdan problem olmayacaksa tabii ki i9 alınabilir. Model numarasının sonunda F harfi varsa içerisinde grafik birimi yok demektir. Zaten harici bir ekran kartı olacağı için dahili grafik birimine gerek yok. K harfi ise overclock yapılabilir demektir.
Kf/k’yi öğrendiğim iyi oldu. Teşekkürler.
Ekran kartları malum, işlemci grafiğini kullanmam iyi olacak. Bu yüzden k modelini seçeceğim.
Tüm parçaları topladım ve bir haftadır sök tak yapa yapa, video izleye izleye ilk bilgisayar toplama tecrübemi yaşadım. Bu işler gerçekten zormuş.
Ellerinize sağlık çok yararlı bir yazı oldu benim için
Gelmişken bir soru sorayım. işlemci 20/22 derecelerde ama fanlar çok hızlılar. Bu fanları nasıl sustururum biliyor musun? Çok ısınınca açılsa?
PWM denilen bir özellik var. İşlemci fanı işlemcinin sıcaklığına göre, kasanın fanları kasanın iç sıcaklığına göre devirlerini ayarlayabiliyorlar. Fanların PWM destekli olmayabilir veya fanlara enerjiyi direkt güç kaynağından alıyorsan maksimum devirde dönüyor olabilirler. Şayet böyle ise fanları anakarta bağlaman gerekli. Zaten anakarta bağlı ise BIOS’dan kontrol etmek gerek. Kesin bir şey söyleyemiyorum maalesef.
Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim çok kısa bir süre içerisinde bilgisayar toplama gibi bir düşüncem var verdiğiniz bilgiler sayesinde işim epey kolaylaşacak :)
Merhabalar, sıkılmadan yazını okudum ve oldukça faydalı bilgiler verilmiş. “Odanızı Küçük Bir Pavyona Çevirmek Yerine Performansa Önem Verin” buna kesinlikle katılıyorum neden diye soracak olursan yada soracaklar olursa ışıklı bir kasa aldım ve ilerleyen zamanlarda bu kasadaki ışıkların gözlerimi aşırı derecede rahatsız edip dikkat dağıttığını fark ettim.
kasa içi hava Sirkülasyonu ile ilgili kısım çok bilgilendici. elinize sağlık