Borghese Galerisi Ve Özellikleri
Borghese galerisi, Roma’nın en güzel sanat galerilerinden birisidir. Bu sanat galerisinin bulunduğu Villa Borghese, Kardinal Scipione Borghese’ye ait sanat eserlerinin sergilenmesi için ortaya çıkmıştır. Scipione, villasında; amcasının kendisine hediye ettiği koleksiyonunun yanı sıra, Bernini’nin heykellerini de sergilemiştir.
Borghese Galerisinin Tarihçesi
Borghese galerisinde, Bernini’nin heykelleri ile Caravaggio’nun resimleri; Klasik, Rönesans ve Neo-Klasik dönem eserlerle birlikte sergilenir. 17. yüzyıldan kalma villa, Kardinal Scipio Borghese’ye ait Villa Borghese’nin yemyeşil bahçesinde yer alır. Roma’nın en zengin koleksiyonlarından birisi oluşturulmuştur.
Alman mimar, Jan Van Santen tarafından; yapı, Papa V. Paul’ün yeğeni olan Kardinal Scipione Borghese için tasarlanmıştır. Zamanla da, Kardinal Scipione Borghese’nin özel koleksiyonunu barındıran müzeye dönüştürülmüştür. İlk başlangıçta, galeri binası bahçeleriyle bütünleştirildi. Fakat günümüzde, Villa Borghese bahçeleri de; ayrı bir turistik cazibe merkezi olarak kabul edilmektedir.
Borghese Galerisinin Bölümleri, Gezilecek Yerler ve Görülmesi Gereken Eserler
Barok tarzı bir müze olan Borghese galerisi iki bölüme ayrılmıştır. Bunlar; zemin katta bulunan heykel koleksiyonu, Museo Borghese ile üst kattaki resim galerisi olan, Galleria Borghese’dir.
Borghese galerisinde, birbirinden eşsiz eserler bulunmaktadır. Ayrıca, bölgede farklı cazibe merkezleri de yer alır. İtalyan sanatçılar tarafından, 19. ve 20. yüzyıl resimlerinin koleksiyonunu sergileyen Galleria Nazionale d’Arte Moderna yer almaktadır. 2003’te inşa edilen Shakespeare’in Küre Tiyatrosunun kopyası ile hayvanat bahçesi Bioparco gibi özel yerler de görülebilmektedir.
Hayvanat bahçesinde, 222 türde; 1100’den fazla hayvan bulunur. Bu bölgede ayrıca bisiklet de kiralanabilmekte, park içinde dolaşılabilmekte veya bir cafede bir şeyler içilebilmektedir.
Borghese galerisi içerisinde, mutlaka görülmesi gereken; bazı popüler eserler bulunmaktadır. En dikkat çekici eserler, şu şekilde açıklanabilir:
– Apollan ve Daphne (Bernini)
Apollon, defne ağacına dönüşmekte olan Daphne’ye tam ulaşmak üzereyken betimlenmiştir.
– Persephone’nin Kaçırılışı (Bernini)
Bernini, bu başyapıtını ortaya koyduğu anda; 23 yaşındaydı. Hades’i simgeler. Fantastik, farklı bir yapıttır.
– Davud (Bernini)
Bernini’nin Davud’u, Michelangelo’nun Rönesans heykeline karşı; Barok tarzda bir yanıt niteliğindedir.
– Yılanlı Madonna (Caravaggio)
Bu panonun sadeliği, Barok zevkinin biraz dışındadır. Resim kısa bir süre boyunca, San Pietro’da kalmış; daha sonraları ise, Borghese’ye aktarılmıştır.
– Pauline Bonaparte (Canova)
Pauline Bonaparte, İtalyan kökenli soylu bir kadındı. Bu eser de, Canova’dan farklı bir portre niteliğindedir.
– Hasta Bakkhos (Caravaggio)
1593 yılından kalma bir şarap tanrısı olarak kendi portresi, bir titizlik eseridir. Resimde, sanatçının daha sonraki eserlerinden; çok daha özenli ve ince fırça darbeleri dikkat çekmektedir.
– Çarmıhtan İndiriliş (Raffaello)
Borghese’nin, belki de en bilindik resimlerinden birisidir. Perugialı Atalante Baglioni tarafından sipariş verilen eser; soylu bir kadının, suikaste kurban giden oğlunun anısına yaptırılmıştır.
– Aeneas ve Ankhises (Bernini)
1613 tarihli çalışmasında, Pietro Bernini’nin; 15 yaşındaki oğluna tavsiyelerde bulunduğu izleniyor. Heykelin biraz utangaç ve de durağan yapısı dikkat çeker, fakat özellikle sanatçının dehası belirgindir.
– Kutsal ve Dindışı Aşk (Tiziano)
Tiziano’nun bir düğün kutlaması için yaptığı bu alegorik resimde, genç geline; öğütler verilir. Dünyevi aşkın, kutsal aşkın ve seksin de, kutsal evliliğin bir parçası olduğu öğütlenmektedir.
– Danae (Correggio)
Bu başyapıt, Ovidius’un Dönüşümleri’ne gönderme yapmaktadır. Cupido, Danae’yi örten kumaşı çeker iken; altın yağmuru olan lupiter, yapıtta genç kadının üzerine yağar.
Borghese Galerisine Ulaşım
Borghese galerisine, ulaşım kolaydır. Borghese galerisi için, farklı ulaşım alternatifleri bulunmaktadır. Toplu taşıma ile ulaşım; 52, 53, 116 veya 910 numaralı otobüslerle sağlanabilmektedir. Ayrıca; Flamino, Spagna ve Barberini metro duraklarından birisinde inerek de; galeriye ulaşabilirsiniz.
Borghese Galerisini Ziyaret Etmek İçin En Uygun Zamanlar
Roma’da gezilecek yerler listesindeki önemli sanat galerilerinden birisi olan, Borghese galerisi içerisinde gezebilmeniz için; rezervasyon yaptırmanız gerekir. Biletler, genelde zaman sınırlamalıdır ve de yoğun talepten dolayı, biletinizi önceden ayırtmanız tavsiye edilir. Bu yüzden, galeriyi gezebilmek için, rezervasyon yaptırmanız; önemli bir husustur. Biletinizi çok önceden ayırtabilirsiniz. Biletlerde zaman sınırlaması bulunur. Genellikle de, haftalar öncesinden tükenebilmektedir. Borghese Galerisi rezervasyonu ve diğer tur seçenekleri için Müze Biletleri sitesinin Borghese yazısını okumanızı öneririz.
Borghese galerisi salı gününden, pazar gününe kadar; sabah saat 09.00’dan, akşam saat 19.00’a kadar açıktır. Genellikle, en fazla 2 saat içeride kalabilirsiniz. Resmi tatillerde kapalıdır. Ziyaret için, hafta sonu yoğun olabilmektedir. Yoğunluk açısından, haftasonu haricinde galerinin açık olduğu diğer günler; ziyarete daha uygun olmaktadır.
Kapak görseli waldomiguez