Çay

Çay Seçerken Farklı Tatları Denemek İstemez Misiniz

Çay, günlük içtiğimiz ve ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz bir içecek türü olmasına karşın; çayın birçok farklı türü ve demlenme yöntemi olmakla birlikte; farklı lezzetler tatmak isteyenler için değişik türde çaylar bulunmaktadır. Çay içerken alınan tadın lezzeti, seçtiğiniz çayın cinsine ve demlenme yöntemini bağlı olmaktadır. Örneğin çay norma süresinden sonra 5 dakika kadar demlendiği zaman, sakinleştirici bir etki yaparken, 2 dakika demlenirse; uyarıcı etki yapar.

Demlenmenin haricinde çay bitkisinden başka lezzetler tatmak isteyenler, bitkinin değişik türlerine ait çay ürünlerini denerler. Özellikle çay tiryakilerinin ve İngiltere’de ki çay saatlerinde birçok ailenin kendine ait benimsediği bir çay türü vardır. Ülkemizde ise farklı bir tat olan Ahmad tea çay, en çok tercih edilen çay türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni çay türlerinin ortaya çıkması, farklı tatlar denemek isteyen çay tiryakilerini hareketlendirmiş ve bu alanda www.lidersepet.com gibi internet sitelerinde özel çay türlerinin satışı yapılmaktadır.

Daha iyi bir çay deneyimi

Yurtdışında çay saatlerinin olduğu ülkelerde ve ülkemizde, bir kişinin günlük ortalama çay tüketimi 2 bardak civarındadır. Her ne kadar bu az olsa da, vücut için yeterli bir miktardır. Çayın az yada çok içilmesi, çaydan alınan lezzeti etkilemez ancak çayın demlenme süresine bağlı değişimleri; çayın lezzetini etkilemektedir. Çünkü çay yaprakları içinde çabuk çözülen bir kafein maddesi bulunmaktadır.

Normal olarak 2 dakika demlenen çay uyarıcı olurken, 5 dakika  fazla demlenirse; sakinleştirici maddeleri salgılar. Bu iki faktörü, çayı bir içecek olarak değil, sağlığınızı etkileyebilecek bir durumda dikkat etmeniz yararınıza olabilir. Çünkü çay, mide ağrılarına, idrar yollarındaki iltihaplara, baş ağrılarına ve tümöre iyi geldiği biliniyor. Bu yüzden hastalığınıza göre çayı az yada çok demleyebilirsiniz.

Başka lezzetlere yelken açın

Çay kültürü, aslında karadeniz tarafından çıktığı düşünülse de; asıl çay kültürü Doğu bölgesinden çıkmaktadır. İngiltere gibi çay tiryakilerinin olduğu bölgelerde üretilen çay türlerinin sevenleri, ülkemizde daha çok Doğu bölgesindedir. Doğu bölgesi, kültür bakımında farklılıklara gebe bir toplum olduğundan, çay hakkında da ülkemizde yetişen çaylardan çok dışardan gelen çayları kullanmaktadır. Lezzet bakımından daha farklı olan Ahmad Tea çay ürünleri de bunlardan bazılarıdır.

Çayı, günlük bir içecek olmaktan çok; eğlence, tat ve güzellik açısından içilmesi için üretilen Ahmad Tea çay, Doğu’nun misafir ağırlama ve ikram geleneklerine eşlik eden yakın çay türleri arasındadır.

Ahmad Tea, bir marka olup 70 farklı ülkede satılıyor. Ürünün misyonu, Starbucks firmasının misyonu ile eşdeğer olup; çay içerken alınan lezzeti arttırmaktır. Bu yüzden geliştirdiği birçok ürün, ülkemizde özel marketlerde ve internet sitelerinde satılmaktadır.

Bitkisel çaylar, gerçek çay tadı verir mi?

Çayın sadece renklendirilmiş su olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Ülkemizde çay kültürü var olmasına karşın, çayı sadece bir içecek olarak görmekteyiz ve çaya verilen değer ne yazık ki azdır. Bitkisel çay olarak bilinen ürünler, gerçek çay olmamakla birlikte çayın çıkış noktasından yola çıkılarak adlandırılmıştır. Çay bitkisi ile diğer bitki çayları, aynı mantıkla üretildiği için ortak sayılmakta ancak çay tiryakilerince kabul edilmemektedir.

Bitki çayları, daha çok sağlık ve güzellik açısından tüketilmektedir. Ancak normal ülkemizdeki çay çeşitleri yada Ahmad Tea çay gibi özel üretim çaylar; daha çok lezzet amaçlı üretilmektedir. Ülkemizdeki çay üreticileri, çay bitkisinin çeşitli işlemlerden geçirilerek daha lezzetli birer ürün haline gelmesini sağlıyor. Bu sayede normal içecek olan çay ile lezzet ve tat için içilen çay arasındaki fark ortaya çıkacaktır.

Bana kahve ısmarlamak ister misin?

Bunları da okuyabilirsin