Ex Machina
Son zamanlarda robotlara ve yapay zekaya olan ilgim biraz daha arttı. Gerek yaptığım araştırmalar gerek edindiğim bilgiler beni daha çok araştırma yapmaya teşvik ediyor. Bu konu üzerine araştırma yaptıkça ve günümüzde bu konu üzerine yapılan çalışmaları gördükçe ileride robotlarla insanların kapışmasını izlemek artık hayal olmaktan çıkacak gibi. Buna en güzel örnek de geçtiğimiz haftalarda Boston Dynamics tarafından tanıtılan Atlas robotunun yeni jenerasyonu. Hatta geçe gün haberlerde okuduğum Micosoft’un Tay adını verdiği yapay zekaya sahip Twitter botunun 1 gün içerisinde nasıl bir psikopata dönüştüğünü de örnek olarak gösterebiliriz.
Filme geçmeden önce filmde çokça karşılacağınız turing testinden bahsetmek istiyorum. İlk olarak 1950’li yıllarda Alan Turing denen bir muhteremin ortaya attığı bir kavram turing testi. Bir makinenin düşünüp düşünemediği bu test ile sınanıyor. Test ise şu şekilde işliyor; gönüllü bir insan ve makine sorgulayıcının kendilerini göremeyeceği bir yerde sorgulayıcının soracağı sorulara yazılı olarak cevap verirler. Bu testler sonunda sorgulayıcı makineyi insandan ayırt edemezse makine testi geçmiş kabul edilir.
2015 yılında vizyona girmiş bu filmde de Ava adında robotumuz Caleb adında bir mühendisin testine tabi tutulur. (Filmde yapılan turing testi yukarıda anlattığımdan biraz farklı.) Ava ile her gün bir araya gelen Caleb ona sorduğu sorular ile Ava’nın bir insan gibi düşünüp düşünemediğini test eder. Tabi burada Caleb’in bu test için neden sorgulayıcı olarak seçildiği de önemli. Bunun hakkında spoiler vermek istemiyorum ama testi yapanın Blue Book adında bir şirket olduğunu ve Caleb’in de bu şirketin çalışanı olduğunu söyleyebilirim.
Yönetmenliğini Alex Garland’ın yaptığı bilim kurgu ve dram türündeki bu filmin başrollerinde ise Domhnall Gleeson, Oscar Isaac ve Alicia Vikander oynuyor.
Film genel olarak güzel olsa da senaryonun bazı yerlerinde eksiklikler var gibi. Böyle güzel bir konu daha iyi işlenebilirdi diye düşünüyorum. En azından biraz daha akıcı olabilirdi. Fakat yine de izlemenizi tavsiye ederim, özellikle böyle konulara ilginiz varsa. Benzer film önerilerinizi veya yapay zeka hakkında okumamı tavsiye ettiğiniz kitap veya farklı bir kaynağı yorum formundan benimle paylaşırsanız sevinirim.
Konu yapay zeka olunca, son dönemde izlediğim en kaliteli ve gerçekçi filmdi.
Bu filmi birkaç listede ve blogda da görmüştüm. En kısa sürede ben de fırsat yakalayıp izlemeye çalışacağım.
Büyük bir hevesle izlemeye koyulduğu fakat inanılmaz derecede ağır ilerleyen bana göre vasatı aşamayan bir bilim kurgu filmiydi. Film o kadar ağır ilerliyor ki, filmde olan olayların tümü 5-6 cümleye sığdırılabilir. İlk defa IMDB puanıyla ters düştüğüm bir bilim kurgu diyebilirim.
Alan turing demisken the imitation game biyografisini de anmis olalim. Dileyen guzel oyunculuklar icin onu da izleyebilir.
Ex machine icin de ortalama ustu bi filmdi diyebilirim. Bu filmi bana tavsiye eden arkadasim distinct 9 adli bilim kurguyu da tavsiye etmisti. Ben bi yarim saatini izleyip cok basit buldugumu soyleyecekken de filmin k on usunu harika bir felsefeye oturtup filmi tamamlamami istemisti… Cok guvneirim tavsiyelerine.. Hani olur da izlemek isterseniz, begenirsiniz belki..deneyin bence…
Kesinlikle izleyeceğim, listeye ekledim. Teşekkür ederim.
Oldukça anlamlı bir sonu olan güzel bir film. Ileride boyle şeyler gerçek olur mu bilinmez ama film oldukça güzel.
Bence kesinlikle izlenmesi gereken filmlerden birisi. Film hemen hemen herkeze hisap ediyor.
İlginç ama güzel bir filmdi. Devamı gelecek gibiydi ama hala daha bir şey çıkmadı ortaya.
Bu filme bende bayıldım. Yapay zeka üzerine yapılan en güzel film benim için fakat biraz daha aksiyon katılabilirdi