Google Adwords

Google Adwords Reklamları Nasıl Ücretlendirir?

Google‘ın en büyük gelir kaynağı olan Adwords reklam verme platformunda birden fazla reklam yayın seçeneği bulunmaktadır. Bunlar kısaca:

  • Arama Ağı Reklamları: Google’da belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler ile reklam verilmesini sağlar.
  • Görüntülü Reklam Ağı: Metin reklamlar, banner reklamlar ve video reklamlar seçenekleriyle hem anahtar kelimelerle hedefleme yapılan, hem de anahtar kelimelerden bağımsız olarak reklam yapılmasına imkan sağlayarak konu, içerik ve site bazlı hedeflemelere izin vererek reklam verilmesini sağlar.
  • Youtube Reklam Ağı: Google şirketine ait bir website olan Youtuba’da video, banner ve metinler aracılığıyla reklam verilmesini sağlar.
  • Gmail Reklamları: Henüz yeni yayına giren ve mailinize giriş yaptıktan sonra tanıtımlar sekmesinde özel hedeflemeler aracılığıyla reklam verilmesini sağlar.
  • Alışveriş Reklamları: Bir e-ticaret siteniz varsa ve website alt yapınız ürünlerinizin reklamlarını Google kriterlerini karşılayabilecek durumdaysa hem Google arama ağında hem de görüntülü reklam ağında reklam verilmesini sağlar.

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz reklam modellerinin nasıl ücretlendirildiği ise oldukça çok merak edilmekte, klasik radyo ve televizyon reklamcılığında olduğu gibi bir sabit fiyat politikasıyla satın alım yapılıp yapılmadığı çoğu zaman en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır.

Google Adwords reklam platformunda ücretlendirmenin nasıl olduğunu birinci maddede yer alan arama ağı reklamları üzerinden anlatmak çok daha anlaşılması kolay ve etkili olacaktır. Google Adwords arama sonuçlarında reklam verenler için 11 adet alan ayrılmıştır. Bunlardan 3 tanesi sol sütunda ve geri kalan 8 tanesi de sağ sütunda bulunmaktadır. Aşağıda net olarak görünmektedir.

Adwords Reklamları

Peki Google 11 adet reklam vereni nasıl sıralıyor? Bu sorunun cevabı aslında çok basit olmasına rağmen çoğu zaman reklam verenlerin başlangıç sürecinde bu durumu anlamaları biraz zaman alabiliyor. Google’da reklam vermek istediğinizde öncelikle bir Adwords hesabı oluşturmuş olmanız ve ardından da ilk kampanyanızı oluşturuyor olmanız gerekiyor. Bu esnada Google sizden günlük harcamak istediğiniz bütçeyi ve belirleyeceğiniz anahtar kelimeler için ödemek istediğiniz maksimum tıklama başı maliyeti belirlemenizi ister. Bunu ister manuel olarak isterseniz otomatik olarak belirleyebiliriz. Fakat manuel teklif belirlemek çoğu zaman daha efektif bir yöntemdir.

Örnek: Günlük bütçenizi 100 TL ve bir anahtar kelimeniz için ödemeye razı olacağınız maksimum tutarı da 1 TL olarak belirleyebilirsiniz. Günlük bütçe ve teklif verme aşamalarını tamamladığınızda diğer kampanya ayarlarınız ve hazır olan reklam metninizle birlikte hangi anahtar kelimelerde reklam vereceğinizi belirler ve ardından da reklam yayınına hazır hale gelirsiniz. Hesabınız standart bir inceleme sürecinden geçtikten sonra websitenizde ve reklamlarınızda standartlar dışı bir sorun tespit edilmemesi durumunda belirlemiş olduğunuz yayın saatlerinde reklamlarınız yayınlanmaya başlayacaktır.

Günlük 100 TL bütçeniz var ve 1 TL olarak belirlemiş olduğunuz maksimum teklif ile reklamlarınız yayınlanıyor ama reklamlarınız 4. sırada yer alıyor. Google bir güzellik yapar da birinci sıraya yerleşirim diye bekliyorsunuz. Ama 6 saat geçmesine rağmen pek bir değişiklik olmuyor. Sadece 1 kez 3. sırada reklamlarınızı gördünüz, o da çok kısa sürdü. Peki Google Adwords bu sıralamaya nasıl karar veriyor?

Google reklam veren rekabetini en adil şekilde planlamak ve sıralamayı kusursuz hale getirmek için birçok faktörü göz önünde bulundurur. Bunlardan bir tanesi başlangıçta vermiş olduğunuz maksimum teklif olsa da en önemli ve Google’ın dünya reklamcılığında bir numara olmasını sağlayan kaliteli hizmet anlayışının en büyük belirleyicisi olan diğer faktör ise kalite puanıdır. Kalite puanı sayesinde reklam verenler rekabet yeteneklerini sergiler ve kaliteli reklam yapmaya çalışarak birinci sırada pozisyon bulma imkanı için yarışırlar. Sıralamanın belirlenmesindeki temel iki faktör; Adwords kalite puanı ve maksimum teklif stratejisidir. Google her iki faktörü çarparak hesaplar ve bir sıralama puanı belirler.

Bir sayfada reklam veren 11 adet rakip var ve bunlardan bir tanesi C reklam vereni olarak biz olalım.

A reklam vereni: 1 TL teklif ve 10 kalite puanına sahip.
B reklam vereni: 1,20 TL teklif ve 8 kalite puanına sahip.
C reklam vereni: 1 TL teklif ve 7 kalite puanına sahip. (bizim reklamlarımız)
D reklam vereni: 0,7 TL teklif ve 8 kalite puanına sahip.
E reklam vereni: 2 TL teklif ve 8 kalite puanına sahip.

Bu durumda sıralama puanları aşağıdaki gibi olacaktır.

A: 10
B: 9,6
C: 7
D: 5,6
E: 16

Sonuçlanan sıralama ise aşağıdaki gibi olacaktır.

1.sırada: E
2.sırada: A
3.sırada: B
4.sırada: C
5.sırada: D

Görüldüğü üzere reklam rekabetinde günlük bütçemizin bize sıralamaya girerken bir faydası olmadı ve kriterler arasında da bulunmuyor. Bütçenin hiç önemi yok demek doğru olmaz ama asıl sıralamanın kalite puanı ve verilen teklif ile alakalı olduğunu bilmeniz çok daha büyük önem arz ediyor. Biz C reklam vereniydik ve dördüncü sırada reklamlarımız yayınlanmaya başladı ama hedefimiz birinci sırada olmak, bu hedefe ulaşmak için yapmamız gereken şeylerden bir tanesi teklifimizi yükseltmek iken diğer strateji de kalite puanını arttırmak olacaktır. Kalite puanını arttırmak hem ziyaretçilerimiz açısından daha etkili olurken eş zamanlı olarakta birim maliyetlerimizi düşürecektir.

Bana kahve ısmarlamak ister misin?

Bunları da okuyabilirsin
Yazı hakkındaki yorumun nedir?

7 Yorum
  1. uğur aktaş
    25 Ekim 2015 - 12:29
    Cevapla
  2. Onur
    25 Kasım 2015 - 18:03
    Cevapla
  3. Emre
    7 Şubat 2016 - 02:12
    Cevapla
  4. Oktay
    10 Nisan 2016 - 16:58
    Cevapla
  5. Şafak Taş
    20 Nisan 2016 - 17:15
    Cevapla
  6. Özkan
    20 Ocak 2017 - 12:21
    Cevapla
  7. Teknova
    22 Nisan 2022 - 18:09
    Cevapla