Nasıl Güvenli Bir Şekilde Bitcoin Alınır?
Bitcoin kimilerince geleceğin parası, doları tahtından indirecek olan dijital para olarak değerlendirilirken, kimilerince tamamen balon ya da arkasında gizli güçlerin olduğuna inanılan gelip geçici bir varlık olduğu düşünülüyor. Fakat özellikle dünyadaki Covid-19 salgınından sonra diğer kripto paralara olduğu gibi Bitcoin’e de ilgi oldukça arttı. Peki nedir bu kripto para ve nasıl bitcoin alınır?
Bitcoin Nedir?
Bitcoin aslında kripto para olan bir tür dijital paradır. Belirli şifreleme algoritmaları ile üretilen ve işlemlerini güvence altına almak için kriptografi kullanan dijital paralara kripto para ismi veriliyor. Bitcoin ise ortaya çıkan ilk kripto para olma özelliğini taşıyor. Bitcoin ismini ilk defa 2009 yılında, kim olduğu hala bilinmeyen Satoshi Nakamoto ismindeki kişi tarafından yazılan bir makalede duyduk. Elbette Bitcoin’in küresel finans krizinin hemen sonrasında ortaya çıkması bir rastlantı değil. 2009 finans krizi sonrası finansal kurumlara duyulan güven ciddi şekilde azaldı. Satoshi Nakamoto, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System ismindeki bitcoin makalesinde aracı finansal kurumlara ihtiyaç duyulmadan insanların blok zincir denilen bir teknoloji ile birbirlerine bitcoin gönderebileceğini ortaya koymuştur. Bu hiç bir bankaya ya da başka bir kuruma gerek kalmadan dünyanın herhangi bir yerindeki arkadaşınıza direkt para gönderebilme anlamına geliyor.
2009 yılında varlığından haberimiz olan, 2010 yılından itibaren bir piyasa değeri olan 1 Bitcoin fiyatının yıllara göre Ocak ayı değerleri;
2010 : $0.0025
2011 : $0.31
2012 : $6.18
2013 : $14
2014 : $880
2015 : $280
2016 : $443
2017 : $835
2018 : $15.500
2019 : $3.800
2020 : $9.000
Kaynak : https://en.bitcoinwiki.org/
Bitcoin grafiğine göre Bitcoin’in en yüksek değeri 19.400 dolar.
Bitcoin grafiklerde görünen durdurulamaz yükselişini en güzel bir örnekle anlatabiliriz. Eğer 2011 yılında 100$ değerinde bitcoin almış olsaydınız bugün yaklaşık 3 milyon dolarınız vardı. Elbette örnek elinizdeki bitcoini hiç satmamanız şartı ile geçerli. Eminim ki çoğu insan yatırdığı parayı ikiye üçe katladığında satmış olacaktı.
Peki Bitcoin Nasıl Alınır?
Bitcoin almak için öncelikle kripto para işlemlerine aracılık eden kurumlara üye olmanız gerekmektedir. Bir tür finansal aracılık işlemi yapan bu kurumlara üye olurken elbette dikkat etmeniz bazı özellikler var. Bunların başında güvenlik ve kullanıcılara sunulan destek hizmeti geliyor. Güvenlik önemli çünkü sonuç olarak paranızı emanet ediyorsunuz, destek yine önemli çünkü bir sorun yaşadığınızda karşınızda ulaşabileceğiniz bir muhattap olmalı. Üçüncü olarak ise komisyon oranları; bazı borsaların her alım işleminizde kestikleri komisyon oranları yüksek olabiliyor. Buna dikkat etmek lazım. Tüm bunları ele aldığımızda Coinzo diğer yerel bitcoin borsalarına göre daha avantajlı gözüküyor.
Bitcoin Almak için Neden Coinzo?
E-Devlet Üzerinden Hesap Doğrulama
Kripto para borsalarında Türk Lirası işlemleri yapabilmek için müşteri tanı politikaları gereği gerçek kişi olduğunuzu ispatlamanız lazım. Çoğu borsa ispat için kullanıcılarından ellerinde kimliklerini ve beyaz kağıda attıkları imzalarını tuttukları bir selfie çekmesini istiyor.
Coinzo bitcoin borsasında selfie göndermek yerine e-devlet üzerinden alacağınız ikametgah belgesi barkod kodunuz hesabınızı doğrulamanız için yeterli. Burada Coinzo’nun e-devlet sistemini kullanan tek bitcoin borsası olduğunu belirtmekte fayda var. Coinzo, barkod kodunuzu e-devlet veri tabanında kontrol ediyor ve gerçek kişi olduğunuzu teyit ediyor. Böylece hem yüzünüzün fotoğrafını çekmemiş oluyorsunuz hemde selfie fotoğraflarınızın internete sızma ihtimalini sıfırlamış oluyorsunuz. Dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Binance’ın kullanıcılarına ait selfie fotoğrafları geçtiğimiz aylarda internete sızdığı iddiaları olmuştu.
Düşük Komisyon Oranları
Türkiye’deki bitcoin borsaları ya da global borsaların size maliyeti sadece komisyon ödemeleriniz. Nedir komisyon ödemesi? Örneğin elinizde 100 TL değerinde Bitcoin var. Elinizdeki bitcoini borsada sattığınızda elinize 99 TL geçmiş oluyor. 1 TL’lik fark ise borsaya ödemiş olduğunuz komisyona gidiyor. Bir bitcoin borsasında işlem yapmadan önce mutlaka komisyon oranlarını inceleyin. Komisyon konusunda dikkat etmeniz gereken diğer bir konu işlem hacminiz. İşlem hacmi, yaptığınız her alım ya da satım işlem tutarının toplamıdır. Örneğin 1000 TL değerinde bitcoin aldınız ve sonrasında 100 TL değerinde bitcoin sattınız, buradaki işlem hacminiz 1000+100=1100 TL oluyor. Borsalarda işlem hacminiz arttıkça komisyon oranlarınız düşer. Örnek kripto para borsası olarak Coinzo’nun komisyon tablosu ise şu şekildedir.
Coinzo’nun komisyon oranlarının çokuygunolmasının nedeni ; hem standart komisyon oranları oldukça düşük hem de eğer bakiyenizi Coinzo’nun kendi kripto parası olan CNZ olarak tutmanız halinde komisyon oranları %25 daha düşüyor. Örneğin %0.100 olan maker komisyon oranı%0.075’e düşerken, taker komisyon oranı %0.200’dan %0.15’ e düşmüş oluyor.
Peki Maker İşlem – Taker İşlem Ne Demek ve Borsalar Nasıl Çalışır?
Bitcoin borsaları herhangi bir ürün satışı yapmazlar. Bitcoin almak isteyenleri ya da satmak isteyenleri buluştururlar, aracı olurlar. Dolayısıyla bitcoin fiyatı borsalar tarafından değil kullanıcılar tarafından belirlenir. Bitcoin almak isteyenler ya da satmak isteyenler borsalarda bulunan emir defterine (aşağıda kırmızı çerçeve içindeki yer) satmak/almak istedikleri miktarı ve razı oldukları fiyatı girerek beklerler buna maker işlem denir. (mavi ile belirtilen alış emri, yeşil ile belirtilen satış emridir.) Eğer emir defterine girmeden direkt olarak alım satım yapmak istiyorsanız buna taker işlem deniyor.
Komisyonu bir örnek ile açıklamak gerekirse; 100 TL değerinde Bitcoin maker satışı yaptınız. Coinzo’nun oranlarına göre elinize 99,9 TL geçmiş oldu. Yani komisyon kesintiniz 0,1 TL (10 kuruş) oldu. Eğer bir de CNZ kullanmış olsaydınız 100 TL için 0,075 TL komisyon ödeyecektiniz. Bu komisyon oranları ile bitcoin almak diğer bitcoin borsalarına göre daha karlı.
7/24 Destek Hizmeti
Borsa hesabınıza para gönderdiniz ama hesabınıza düşmedi ya da para çekmek istiyorsunuz bir problem ile karşılaşıyorsunuz veya hesabınızın şifrelerini unuttunuz kaybettiniz ne yapacaksınız? İşte bunun gibi sorunlarda Coinzo destek ekibinden çok hızlı geri dönüş alabilirsiniz. Sorunun hızlı çözülmesi önemli çünkü problemin çözülmesi geciktikçe para kaybedebilirsiniz. Coinzo destek ekibi her türlü konuda sorunu çözmek için elinden geleni yapıyor.
Ek olarak Coinzo güvenilir mi sorunuza güvenlik sayfalarından paylaştıkları bilgilerden yanıt bulabilirsiniz.
Son olarak Coinzo’da bir referans sistemi mevcut. Referansınız üzerinden üye olan kullanıcıların borsaya ödemiş olduğu komisyon tutarının %20’si referasınıza yansıtılıyor. Yani borsa gelirini kullanıcılarla paylaşmış oluyor. Üye olurken benim referans kodumu kullanmak isterseniz; 552210941549707267
Sizde referans linkinizle kripto para işlemi yapacak arkadaşlarınızı davet edebilir ve pasif gelir elde edebilirsiniz.
Selam,
Bitcoin’in olayı anonim olmakken, adamlar kimlik, ikamet, e-devlet belge numarası filan istiyor.
Mantık çok yanlış anlaşıldı bence.
Kaliteli bilgileriniz için teşekkür ederim. Ben de yakında Bitcoin alacağım ve bu yüzden aşırı derecede ihtiyacım vardı bu içeriğe.
aklımdaki soruları cevaplayan faydalı bi makale olmuş, tebrik ediyorum.
Yazı harika olmuş ancak şu sıralar bitcoin çok riskli bence.
Bitcoin ki; ben “koyun” diyorum, üzerine yıllardır konuşulduğu halde yeni yeni hayatımıza girip kabul gören bir kavram. Hatta gayrimenkul sektöründe olduğum için biliyorum, Antalya’daki firmalardan biri Bitcoinle mülk dahi sattı.
Şahsen stabil olduğunu düşünmüyorum ancak yatırımcılarına da saygılıyım. Hisse senedi daha bir güvenli geliyor.
Bitcoin’i banker algısından sıyırıp ivmelendirebilmek adına ülkemizdeki bankaların (Alternatif Bank harici) yatırım süreçlerine resmi olarak dahil etmesini bekliyorum.
Günümüzde sanal paralara yönelim gittikçe artıyor. Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Yine de firmaları iyice araştırmadan girmemek lazım bu işe.
Ben de Bitcoin almak istiyorum çok çabuk değerleniyor şimdiden yer kazanmak istiyorum ama güvenemiyorum bir türlü sonuçta fiziki bir yatırım değil tamamen sanal. Karar veremedim.
Aydınlatıcı bir yazı olmuş. Teşekkürler. Bu tarz coinlerle uğraşanlar için ufak bir tiyo vereyim. Bitcoin sert bir düşüş yaşadı ama önümüzdeki günlerde baya yükselecektir.
Bitcoin oldukça fazla değer kazandı, daha fazla kazanacağını düşünüyorum. Yatırımlık veya hangi gerekçe ile alınırsa uzun zaman içinde dünyanın yeni para birimi olacağını düşünüyorum.
Düşündüğüm soruları cevaplayan faydalı bi makale olmuş, tebrik ediyorum.