Hedeflerini Belirlemek Sizi Daha Mutlu Bir Kişi Yapabilir

Günümüzde bir çok insan mutlu olabilmek için aksiyon almak yerine duloksetin etken maddesi içeren Cymbalta gibi anti-depresanlar kullanmaktadır. Mutlu olabilmemiz için gerekli adımlardan biri olan hayat hedeflerini belirlemenin etkileri hakkındaki çalışmayı sizin için derledik.

Hedeflerin belirlenmesi yapıcı bir uygulama olabilir. Kariyer hedefleri, ilişki ve aile hedefleri veya günlük hedefler belirliyor olsanız da, nihayetinde elde edebileceğiniz hedefleri oluşturmak için hedeflerinizin ne olduğunu anlamak önemlidir.

Pozitif psikolojide, daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeye yardımcı olmak için hedef belirlemenin yararları üzerine pek çok araştırma yapılmıştır. Mutlu olmak çok fazla pratik ve çok emek gerektirir ve hedef belirleme denklemin bir parçasıdır.

Ödül alma hissini her yaşadığınızda salınan bir kimyasal olan dopamin sisteminiz hedef belirleme ve başarıya bağlıdır. Dopamin, pozitif ödüllerden sorumlu beyninizin bir bölümüne bırakıldığı için, bu olayı tekrarlamak için büyük bir istekle hareket edersiniz. Hedefler belirleyip bunları başardığınızda, siz ve beyniniz ödüllendirilir.

Hedef Belirleme Teorisi

Bu yüzden belirlediğiniz hedef türleri mutluluğunuzla ilişkilendirilir. Bruce Headey’in yaşam hedefleri ve mutluluğuna dair yaptığı araştırmaya göre, sıfır-toplam hedeflerinin aksine sıfırdan farklı hedeflerin oluşturulması uygun.

Sıfır olmayan hedefler, diğer insanların refahını da kapsayacak, kendinizin yanında yaınızdakilerin de mutluluğu sizin tam yaşam memnuniyetine ulaşmanızı destekleyeceklerdir. Sıfır toplam hedefler, kendi arzularınıza daha fazla bağlılık sunan hedeflerdir.

Bu tür hedeflerin, temel olarak maddi kazançlar üzerinde yoğunlaştıkları için yaşam doyumu açısından zararlı olduğu kanıtlanmıştır.

Bu, kendi kişisel hedeflerinize ulaşmaya çalışmamanız gerektiği anlamına gelmez, ancak özellikle sıfır olmayan hedefler göz ardı edildiğinde bunlara çok fazla önem verilmesi tehlikeli olabilir. Hedefi diğer insanlara dahil etmek için ayarlayarak ve onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi ve onlara nasıl yardım edeceğinizi uzun vadede daha fazla faydanıza olacaktır.

Ken Sheldon dışsal ve içsel hedefler üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma yaptı. O ve meslektaşları, özerklik, yetkinlik ya da başkalarına bağlanma duygularını arttıran hedeflerin daha büyük mutluluklara yol açtığını keşfetti.

Bu nedenle, içsel hedef belirleme zorunludur. İçsel hedefler, başkalarıyla ve kendinizle derin ve kalıcı ilişkiler kurmayı amaçlamaktadır. Buna karşılık, içsel amaçları göz ardı ederek, servet ve şöhret elde etmede çok fazla vurgu yapmak, yaşamda daha az ilgi çekmeye yol açabilir.

Gerçekleştirilen aktivite zorlu olmasına rağmen ulaşılabilir olmalıdır.

Amaç açıkça tanımlanmalıdır. Amaca ne kadar yakın olduğunuzu hemen değerlendirmelisiniz. Son olarak, aktivitenin kendisine tamamen dahil olmanız gerekir.

Mutluluğa kavuşmak ve hayatınızı mutlulukla canlandırmak istiyorsanız doğru hedefleri belirleyin.

Hedefler belirlemeye nasıl başlanır?

Etkin hedef belirleme, uygun niyetin belirlenmesi ile ilgilidir. Neyi başarmak istediğini bilmelisin.

Amacınız ister kısa süreli olsun, ister küçük olsun, isterse gündelik ya da uzun süreli ve görkemli bir iyilik yapmak, dünya açlığını çözmek gibi olsun, hedeflerinize ulaşmak için atabileceğiniz belirli, eyleme geçirilebilir adımlar atamanız gerekir.

Hedeflerinizin sizi motive edip ilginizi çekmeye yetecek kadar zor olduğundan emin olun, ancak o kadar da zahmetli olmayın ki, gerçekten onlara ulaşma şansınız yoktur.

Örneğin, bir kuş gibi kelimenin tam anlamıyla uçmayı hedeflemekle kıyaslandığında, dünya standartlarında bir hava pilotu olma hedefini belirlemek iki farklı amaçtır. Son olarak, bunları gerçekleştirmek için doğru yolda olduğunuzdan emin olmak için daima hedeflerinizi kontrol etmeniz gerekir. Erişme niyetinde olmadığınız hedefleri belirlemek anlamsızdır.

Mutlu Olmak için hedeflerinizi belirlemeye hazır mısınız? Ve hakettiğin hayatı yaşamaya başlamaya? Hedef belirleme programına Bugün Başlayın. Appvice Online Psikolojik Destek Uygulaması Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin.

Bana kahve ısmarlamak ister misin?

Bunları da okuyabilirsin
Yazı hakkındaki yorumun nedir?