
İllegal Olmamanın Aylık Bedeli
Siz hiç WinRAR’a para verip kullanan birini gördünüz mü? Ben gördüm, belki de gördüğüm tek kişi bile olabilir TEAkolik. Sürekli kullandığımız programları illegal yollardan kullanmak yerine emeğin karşılığını verip kullanmak içimizdeki o huzursuzluğu gideriyor, en azından ben böyle düşünüyorum. Mehmet de buradaki yazısında kullandığımız programları ve hizmetleri legal yoldan edinirsek aylık ne kadar bir giderimiz olacağını açıklamış. Mehmet’in yazısı baya bir detaylı. Ben bu yazımda kendi kullandığım programlardan ve hizmetlerden bahsetmek istiyorum.
Her şeyi mi legal yollardan kullanıyorsun diye düşünenler olacaktır elbette. Ne yazık ki bunu yapamıyorum. İzlemek istediğim film Netflix’te yoksa mecburen alternatif illegal yollara başvuruyorum. Veya bir videoda işlem yapmam gerekiyor, bunun için legal yollardan ihtiyacımı karşılayabilecek bir program arıyorum. Bulamazsam yine alternatif çözümlere yönelmek zorunda kalıyorum. Ama çoğunlukla parası neyse vereyim öyle kullanayım düşüncesindeyim.

Çalışırken, yürürken, kafa dinlemek istediğimizde, hatta kitap okurken bile bir şeyler dinlemek istiyoruz. Çoğu kişi Youtube üzerinden müzik dinlese de ben bu görüşe çok katılmıyorum. Çünkü Youtube üzerinden müzik dinlemiyoruz, video izliyoruz aslında. Bu da çok fazla veri tüketimine neden oluyor. Özellikle mobildeysek bu büyük bir sorun olabiliyor bize. Birde işin ses kalitesi yönü var. Dinleyiciler olarak çok fark edemesek de Spotify’dan dinlediğimiz müziklerin sesleri Youtube’dan izlediğimiz videoların sesinden daha iyi oluyor.
Son Fiyat Bilgisi: 17,99₺ / 30 Gün (19.02.2020)

Açık konuşmam gerekirse, Netflix, Türkiye piyasasına ilk girdiğinde bu kadar çok kullanılmayacağını hatta Türkiye piyasasından çekileceğini bile düşünmüştüm. Çünkü neden insanlar alternatif yollardan film veya dizi izlemek yerine parasını verip izlesin ki diye düşünüyordum. Kabul edelim ki millet olarak böyle kötü bir huyumuz var. Fakat bir süre sonra tamamen yanıldığımı anladım. İnsanlar, sitenin sağından solundan fışkıran reklamlardan, görüntü kalitesinin çamur olduğu filmlerden sıkılmışlar. Bunun yerine cüzi bir miktar ödeyip reklamsız ve kaliteli seyir keyfi çok daha mantıklı ve doğru. İlk Netflix kullanmaya başladığımda aboneliğimi yenilemem diye düşünsem de istemsizce Netflix kullandığımı fark ettim.
Son Fiyat Bilgisi: 29,99₺ / 30 Gün (19.02.2020)

Netflix’in Türkiye piyasasına adım atmasından sonra ülkemizde de bu tarzda platformlar çıkmaya başladı. BluTV ise bunlardan biri. Bir Netflix mi derseniz kesinlikle değil. Ama özellikle Türk yapımları için kullanılabilecek bir platform. Son zamanlarda çıkardıkları internet dizilerini de düşünürsek desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda çok daha iyi işlere imza atacaklardır.

Koyu bir Konyaspor taraftarı ve futbol sever olduğum için mecburen aldığım bir hizmet. Ülkemizde futbol yayınlarının artık neredeyse tamamını para vermeden izleyemiyorsunuz. Her ülkede durum bu şekilde mi bilmiyorum ama en azından 1. lig maçlarını, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçlarını ücretsiz izlemeyi isterdim. Sadece futbol izleyen biriyseniz Digiturk’e tonlarca para verip televizyondan izlemek yerine Digiturk Play almanızı tavsiye ederim. İlla webden izleyeceksiniz diye bir şey de yok. Smart TV’deki uygulamasından veya bilgisayarınızı televizyonunuza bağlayarak da izleyebilirsiniz.

Bulut depolama günümüzde bir cankurtaran durumuna geldi. Yüksek boyutlardaki dosyalarımızı fiziksel sürücülerde saklamak yerine bulut depolama kullanmak güvenlik açısından daha mantıklı. Bir de telefondaki dosyalarınızın yedeğini otomatik olarak bulut depolamada saklıyorsanız size sunulan standart boyut yetmeyebiliyor. Farklı bulut depolama seçenekleri olsa da Google Drive hem aylık bedeli olarak hem de kullanılabilirlik açısından en iyilerden biri.

Office programları artık gerek işimizin gerek hayatımızın bir parçası haline geldi. Office 365’den önce illegal yollardan Office programları kullanan ben Office 365 çıktıktan sonra kaç para ulan bir Office diyerek paşa paşa parasını verip kullanmaya başladım. İyi de ettim. Office 365’in en sevdiğim yönü bilgisayarınıza herhangi bir Office programı yüklemenize gerek kalmıyor. Dosyalarını bulut depolamada saklayarak web üzerinden erişim sağlıyorsunuz. Office’i webe sorunsuz bir şekilde entegre ettiği için Microsoft’a teşekkürlerimi sunuyorum. Eğer öğrenciyseniz ve edu.tr uzantılı e-postanız varsa herhangi bir ücret ödemeden de Office 365’i kullanabilirsiniz.
Son Fiyat Bilgisi: 40,99₺ / 30 Gün (19.02.2020)

Bence Windows’un en problemli olayı şüphesiz ki virüsler. Gözünüz gibi sakınsanız da o illet virüs herhangi bir usb bellekten bilgisayarınıza bulaşabiliyor. Sonra saatlerce bilgisayarınızı virüsten kurtarmak için uğraşıyorsunuz. Sadece usb belleklerden bulaşan virüsler olsa yine iyi. Herhangi bir siteden bile o virüse yakalanmanız muhtemel. O yüzden anti-virüs programı kullanmak iyi bir çözüm. Virüslere yakalanmadan sizi uyarsın, saatlerinizi boş yere harcamayın. Daha önceden Eset kullansam da Kaspersky’ın daha ucuz olmasından dolayı Kaspersky’a geçiş yaptım. Sadece anti-virüs paketini değil de internet security paketini kullanmanızı tavsiye ederim. Her virüs programı için geçerli bu. Sadece anti-virüs paketini kullanırsanız internetteki olası tehlikelere karşı savunmasız kalıyorsunuz.
Kullandığım tün bu programlar ve hizmetlere aylık toplam 181,75 TL para ödüyorum. Ödediğim bu paraya da hiç boşa gitmiş gözüyle bakmıyorum. Çünkü size sunulan bir hizmet var ve bu hizmete insanlar emek harcamış. Bu emeklerine de bir karşılık belirlemişler. Kendi yaptığımız işleri nasıl ücretsiz sunmuyorsak bunu da böyle görmemiz lazım. Biz bu hizmetlerin parasını verelim ki daha iyi hizmet sunabilsinler kafasındayım. Elbette ki gidin her şeyin parasını verip kullanın diyemem. Mesela Office 365 kullanmak yerine ücretsiz alternatiflerini de kullanabilirsiniz.
Sizin de parasını verip kullandığınız programlar veya hizmetler varsa yorum olarak isimlerini ve ne kadar ödediğinizi paylaşabilirsiniz.
Kapak görseli rupixen.com
Merhaba İsmail keyifle okudum yazını. Ben de 2019 yılı itibariyle böyle bir karar almıştım benzer bir yazı okumak güzel. Soylr bir bilgi vereyim arkadaşlar kullandığınız tema. yazilim ya da günlük hayatta kullandığınız bir servis.. bunların lisanssız kullanmanız size bir şey katmayacak tam tersi size ve çevrenizdekilere hatta bilgisayarınıza zarar veriyor siz farkında olmasanız bile. Dahada kötüsü Lisanssız şeyler kullanmak bir kişiliğe dönüşüyor. ama emin olun parasını verip de kullandığınız programlar, rutin olarak kullanıyorsanız daha bir zevkle kullanıyorsunuz. Abartmiyorum işinizi daha şevkle yapıyorsunuz. Ben de yakın zamanda YouTube’a girdim ve kendime düzgün basit pratik bir program arayaşındaydım ve bandicam’i buldum. lisanssız çok rahat kullanabilirim ama parasını ücretini odeyip 1 yıllık lisans satın aldım. Şimdi YouTube videoları çekerken, kaydederken en önemlisi editleme işini bununla yapıyorum. Bunları yaparkende daha kaliteli işler ortaya çıkıyor.
Seninkiler yine azmış. Sürekli kullandığım yazılımların aylık maliyeti 250 TL kadar tutuyor. Bunun dışında tek seferlik lisansla satın aldığım onlarca yazılım oluyor. Her ne şartta olursa olsun illegal yazılım kullanmıyorum. Mac’imde kullandığım her şey lisanslı. Hem güvenliği şansa bırakmıyorum hem crack gibi araçları rezil sitelerde aramak zorunda kalmıyorum. Ayrıca ihtiyacım olduğunda yazılım/servis üreticisinden çatır çatır destek alıyorum. İllegal kullananları kınamıyorum herkesin kendi tercihi ama empati yapabilen insanların illegal yazılım kullanabileceğini düşünmüyorum. Ben etik anlayışım gereği birinin emeğini kullanıyorsam karşılığını vermem gerektiğine inanıyorum. Bunun yanı sıra da orijinal yazılımın faydalarından dibine kadar faydalanıyorum :D
Tek seferlik aldığım yazılımlardan bahsetmek istemedim Burak. Liste baya bir uzayıp giderdi. Lisanslı yazılım kullanmanın iyi yanı da senin de bahsettiğin gibi yazılımdan sonuna kadar faydalanabiliyorsun. Bir problem mi var, yazılım sahibine mail atman yeterli. Üstelik çoğu da fazlasıyla ilgileniyor seninle.
Ciddi anlamda ekonomik özgürlüğüme kavuştuğum vakit anca yapabilirim bunu. Ama tabiki bu konuda haklısın, bu şekilde düşününce hakka girdiğimizi hissettim şuan 😨 Netflix’in ilk ay ücretsiz kampanyasını kaç kez sömürdüm saymadım 🤭
Kişinin ekonomik özgürlüğüne ulaşmadan bu tip harcamaları yapabileceğini çok sanmıyorum. Zira kendimden biliyorum. Ben de zamanında Netflix’in ilk ay kampanyasını birkaç kez kullanmıştım çünkü. :)
Ellerine sağlık İsmail, güzel yazı olmuş. Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanınca web tabanlı sistemler haricinde en azından masaüstü uygulamalara para vermiyorsun. :) Linux tabanlı işletim sistemlerinin performansı ve özgür yazılımların güvenliği yabana atılmamalı. Sadece alışkanlıkları değiştirmek ve PENCERELERDEN kurtulmak gerek :D
İllegale hiç gerek yok tabii ki. Film izlemekten bahsedersek nasıl ki sinemaya gidip film izlemek ile korsan film alıp film izlemek hiç bir şekilde aynı keyfi vermiyorsa w.rez/illegal yazılım kullanmak da aynı keyfi vermeyebiliyor bazen. Ama kalkıp herkesin bilgisayarında olan programlar ve diğer hizmetler için yıllık 200-250 tl neyse de aylık çok yük bindirir. Ben şahsen ücretsiz muadilleri varsa onları kullanıyorum. Diğerleri için bir şekilde hallediyorum.
Güzel bir yazı olmuş kardeşim. Valla servislere ilk üye olduğum aylar ödediğim paraya takıyordum. Tabi bu durum yıllar önceydi. Şimdi tamamen Apple ekosistemi ile yaşayan ve çalışan biri olarak kullandığım servislerin hayatımda sağladığı kolaylıklarına baktığımda sonuna kadar parasını hakettiğini düşünüyorum. Yıl olmuş 2019 hala crackler den falan bahsedenler var mı? :). Öğrenci kardeşlerimi tenzih ediyorum tabi :).
Bulut depolama için telegramı öneririm. güvenlik için comodo.müzik için youtube kullanıyorum,office 365 zaten üniden gelme.çok mu beleşçiyim ne ehehehe