Kişisel Blog Yazarlarına Tavsiyeler
Gün geçtikçe mevcut blogların arasında yeni bir kişisel blog daha eklenirken başka bir kişisel blog da hayata gözlerini yumuyor. Şimdiye kadar hep kişisel bloglar üzerine yazı yazdım ve yazmaya da devam etmekteyim. Sebebini bilmiyorum ama kişisel blogların bendeki yeri çok farklı. Çünkü kişisel blogun içinde bir hayat var. Bir teknoloji bloguna girdiğinizde o blogda ne olacağını bilirsiniz ama kişisel bloga girdiğinizde o blogun içinde ne olacağını bilemezsiniz. Az önce de dediğim gibi kişisel blogların içinde bir hayat vardır.
İnsanlar hep merak eder diğer insanların hayatlarını. O yüzdendir ki kişisel blogların takipçileri kolay kolay takip ettiği blogu bırakmazlar. Zaten bir blogun olmazsa olmazıdır takipçileri. Günlük 10 bin ziyaretçi gelmiş kime ne? Blog yazarı admin panelini açtığında gelen her bir yoruma ayrı sevinmelidir ki seviniyordur da.
Ama şu günlerde görüyorum ki kişisel bloglar bir bir yok olmakta. Yok olmayanlar bile güncellenmemekte. Gerçekten üzülüyorum bu duruma. O yüzden daha yeni yeni kişisel blog tutmaya başlamış arkadaşlara birkaç tavsiye de bulunmak istiyorum. Aslında tavsiyede bulunmak haddim değil ama yaklaşık 3 senedir blog tutmamın verdiği tecrübe ile naçizane birkaç şey karalamak istedim.
Öncelikle yeni kişisel blog tutmaya başlayan arkadaşlar için şunu söylemeliyim ki iki gün sonra ben yazı yazmaktan sıkıldım veya aklıma yazacak bir şey gelmiyor diyecekseniz hiç blog açmayın. Çünkü ikiside saçma sebeplerdir. Eğer yazı yazmaktan sıkılacaksan neden blog açtın sorarım. Birde kişisel blog sahiplerinin en büyük yalanıdır yazacak bir şey bulamamak. Teknoloji blogu ile kıyaslayacak olursak teknoloji blogunda yazacak şey kısıtlıdır. Birkaç haber ve inceleme yazısı. Ama kişisel blogda öyle değildir. İnanın günde onlarca şey geliyor aklıma dışardayken. Hep eve gidince yazarım diyorum ve eve geldiğim zaman unutuyorum. Bir kere yazacak bir şey bulamamak diye bir şey yoktur. Yazmak istemiyorumun incelmiş halidir bu. Hiç mi bir şey bulamadın. Dağı yaz, taşı yaz, çiçekleri yaz, böcekleri yaz… Eğer bilgisayar başında değilken sizinde aklınıza yazacak şeyler geliyor ve eve gidince yazarım diyorsanız -her blog sahibinin başına gelmiştir- mutlaka not alın. Artık telefona mı not alırsınız yoksa kağıda mı bilemem. Hatta aklınıza gelen cümleleri bile not alın. Aslında en güzel olanı aklınıza gelen konuyu direk bloga yazmak ama her zaman olmuyor işte bu. Direk yazmaya başladığınızda yazacaklarınız parmaklarınızın ucundan çıkıveriyor sanki, şuan bende olduğu gibi.
Blogunuzu güncellemeyi unutmayın. Günde bir defa, günde iki defa… Artık size kalmış orası. Çünkü takipçileriniz siz blogu güncellemeseniz bile günde bir kez mutlaka ziyaret ederler blogu. Tabi onlarda bir yerden sonra sıkılırlar haklı olarak. Bir ay boyunca hergün bir blogu ziyaret ediyorsunuz ve bir ay sonunda hiçbir güncelleme olmadığını görüyorsunuz. Ben olsam takip etmezdim şahsen.
Yazı yazmaktan korkmayın. Mümkünse kimliğinizi gizleyerek kişisel blog tutun. Neden diye soracak olursanız, bu görür, şu görür diye bir kaygınız olmaz. Benim bir sürü yazmak isteyip de yazamadığım yazılar olmuştur falan kişi görür filan kişi ne der acaba diyerek. O yüzden kimlik gizlemek en iyisi. Ama yine de siz bilirsiniz tabi.
Bilmediğiniz konulara burnunuzu sokmayın. Aaa şu siyaset hakkında şunu yazmış dur bende siyasi bir yazı yazayım demeyin sakın. Bir yazı yazmadan önce en ince detayına kadar araştırın. En azından biri size bir soru sorduğu zaman cevap verebilin.
Yazdığınız yazılara yorum gelmiyor diye sakın üzülmeyin. Ya da üzülün. Çünkü yorumlar blog yazarının besinidir bence. Ama yorum gelmiyor diye de blogunuzu kapatmayın.
Marjinal olmaya çalışmayın. Özünüzde neyseniz o olun. Kendinizi insanlara farklı tanıtmayın. Gün gelir ters köşe olursunuz mazallah.
Blogunuz düzenli olsun. Dağınık bir blog bir numaralı takipçi kaybıdır. Bu yüzden tema seçiminizi düzgün yapın. Popüler olan kişisel bloglara baktığınızda hepsinin kendine özgü teması olduğunu göreceksiniz. Tavsiyem kendinize özel bir tema ile kişisel blog açmanız. Çünkü blog sahibi yüzde doksan temasıyla yüzde onda yazdıklarıyla tanınır. (İstisnalar kaideyi bozmaz.) Bunun için örnek vermeme gerek yok sanıyorum. Popüler olan kişisel bloglara bakabilirsiniz.
Para kazanacağım diye blogunuzu reklama boğmayın.
Şunu da unutmayın ki takip edilmek istiyorsanız takip etmek zorundasınız.
Bir kampanya mı başlatsam kişisel bloglara sahip çıkalım diye. Yoksa ne yazsak ne çizsek boş gibi gözüküyor. Yalnız şunu da söylemeden edemeyeceğim, gözlemlerime göre kişisel blogları öldüren arkadaşların yaşları genellikle 15 civarı. Bu yüzden o arkadaşlardan istirham ediyorum. Eğer kendinize güvenmiyorsanız boyunuzdan büyük işlere kalkışmayın. Madem kalkıştınız devamını da getirin.
Hep söylemişimdir, tekrar söylüyorum. Kişisel blog tutmak bir ayrıcalıktır. O ayrıcalığı hissettiğinizde inanın yazmaktan büyük zevk alacaksınız.
Aynen katılıyorum sana. Birden fazla kişisel siteler veya kategorisi değişik siteler kuruluyor. Son zamanlarda moda diyecem ama şuan ki moda canı sıkılan wm sitesi açma modasındayız. Boyundan büyük işlere kalkışınca 1-2 ay uğraşırlar daha sonra ise bırakıp veya kapatıp giderler. Kampanya değilde bi birlik kurarsak bana göre daha iyi olur. Birlik ile kişisel sitelere hem destek hemde moral vermiş oluruz diye düşünüyorum. Ayriyetten yazı içinde teşekkürler. 10 numara olmuş :)
Gayet haklısın yazında abi. Ama kişisel blogu güncel tutcam diye b.kunu çıkarıp afedersin çıkardığı idrarın tahlilini blogunda yapan insanlar tanıdım ne yazık ki. Bu tip insanlar blog açacaklarsa hiç açmasınlar. Blogun kategorisi kişisel, içeriğe bakıyosun Sony şunu üretti şunun çıkış tarihi bu oldu falan. Para kazancam diye blogun anasını ağlatıp takipçinin gözünün içine reklam sokmasınlar.. Ve kişisel blogları kalkındırma derneği adı altında toplanıp kişisel bloglara sahip çıkalım…..
Tamamiyle katılıyorum. Kategori neyse onu kullanacaksın ki benim düşüncemde kişisel blog açıldığında teknoloji veya diğer konular ağırlık değil kendince haberler veya sevdiğin takip ettiğin şeyleri paylaşırsın haftada 1 kez filanda diğer konulara yer verirsin oldu bitti.
Tahsin resmen Müneccim olmuş arkadaş yahu :D.
bence 6 ay blog yazıp da bir yorum bile yorum alamayan blogger blogunu bırakırsa, bi şey diyemeyiz.
Sonuna kadar haklısın abi bende blogumu ilk açtığımda her türlü konuyu ekliyordum bloga ancak şuan da sadece kişisel , wordpress ve SEO konularında makaleler yazıyorum , planlarım da tutarsa yarıyıl tatilinden itibaren sadece kişisel yazılar yazarak bloglamaya devam edeceğim.Bu arada kişisel blogları bir araya toplayabileceğim bir uygulama vb. yapılsa güzel olur , dizin tarzı bir şeyde olabilir.
Kişisel blogların çoğu dediğin gibi geçici bir hevesle açılıyor, bunu blogculara özel hazırladığım yazı dizinin ilk yazısında “Bir blogu yönetebilir misiniz?” sorusunun altında yazmıştım.
Marjinal davranmak konusunda, ne hissediyorsan onu yazacaksın. Zaten kişisel blog tutmandaki amacın içindeki nefreti ya da sevinci kağıda aktarmak olmamalı mı? Öyleyse bu amaç doğrultusunda hareket edeceksin.
İki yılı aşkın süredir blog tutuyorum, yarım yıl kendi adımla son üç ay da Daktilograf adıyla kişisel blog tuttum. Takma adla kişisel blog tutmak gibisi yok. Ama yaklaşık baş altı yıl sonra ömrüm yeterse ve her şey istediğim gibi giderse adımı şanımı ve hayatımı uzun uzadıya bir yazı dizisinde yazmayı düşünüyorum.
Her zaman söyledim, ve her zaman söyleyebilirim; kişisel blog tutmak ayrıcalıktır.
Bunların tüm sebebi bana göre şöyledir :
Blogu açınca ne yapılacağını bilememe.
Kişisel blog nasıl olur bunu bilmiyorlar.
Sonuçta,kişisel bloglar günlük gibidir. İstediğin konuda yazabilirsin. Eğer konu bulamıyorsan demekk ki sen kişisel blog açmadın sen öyle zannediyorsundur.
Şuna inanıyorum ki gelecek bloglarda…. Bloglar ayrı bir dünyadır.
Haklisiniz, evet. Yazmak istemeyen blogger mi olurmus!
dogru soliyor arkadaş.
Benden de sana bir tavsiye abi; güncel ol da okuyalım artık şu yazılarını :(
Çok haklısın ve sonuna kadar katılıyorum bende yeni açtım ama karışık benimkisi herşey var bendende var kısa kısa ama güncellemeye dikkat ediyorum 1 haftalık daha… :)
Bu tavsiyene uyacağım üstat..
Yazılarınızı takip ediyorum. Güzel siteniz ve yazılarınız var. Herşey için teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim…
Güzel bir paylaşım olmuş.
Teşekkürler :)
Bir blog acmak icin saatlerdearastirma yapan biri icin sahane bir paylasim olmus. Cok tesekkür ederim.
Tam vazgecmek üzereyken, aklima yeni yeni sorular takildi.
Tekrar tekrar tesekkür ederim.
Hocam çok taktir ediyorum yazılarını ve birazda özeniyorum diyebilirim. Aslında bende blogumu ilk açtığımda kişisel olsun istemiştim ama yazma alışkanlığı edinesiye kadar ki blogdan önce hiç yazmazdım en kolayıma gideni branşım olan teknoloji konularını girdim. Ama yazında da yazdığın gibi alanı kısıtlı bir konu ve insanı yazdığı için tatmin etmiyor. Bİr süredir de düşünüyordum artık bırakayım teknoloji yazmayı diye geçen gün sana mesaj atmamla (tema muhabbeti) teknoloji yazmayı bırakmam bir oldu. Ha teknoloji yazmayacakmıyım; tabiki yazacağım ama sadece içimden geldiği zaman. Kişisel’e döndüğüm günden önce ve öncesindeki yaptığım ufak değişikliklerle birlikte hitim düştü evet ama şu anda yazmaktan çok daha fazla keyif alır oldum. Mesela eskiden hoşuma giden bir şarkıyı yada karikatürü paylaşamıyor yada güncel bir olay ile ilgili yazamıyordum. Şu anda çok şükür yok konu dışına çıkacakmışım yok efendim bu içeriğe bu yazı gidermiymiş felan hiç ymiş felan hiç derdim değilymiş felan hiç derdim değil. Kısaca mutluyum.
Son satırdan da anlaşıldığı üzere klavyem bozuldu. Bu yorumu ekran klavyesi ile atıyorum. :)
Farkettim hocam. Düzelteyim dedim de anlamadığım için düzeltemedim. :)
ben de bir giriş yaptım.
daha önceleri ne yazacağım ki yaaa diyordum.
ama siteyi kararlılıkla açtım ve daha şimdiden 50’yi aşkın konu hazır. o 50 konuyu açarken en az bir 50 daha eklenir. konu korkum yok kısacası… :) siteniz çok güzel. :)
Oldukça başarılı bir yazı olmuş elinize sağlık
Blogumu açtım önerilerinden yola çıkarak bakalım herşeyin hayırlısı nasıl olacak tam bilmiyorum kitle kazanmak kişi takipçi kazanmak biraz zor ama zamanla inşalalh :)
Hocam yeni kişisel blogumu açtım güzel gidiyor fakat takipçi nasıl elde ederim. Yani kişisel blogu olanlar arasında dayanışma oluyor nasıl yapabilirim
Kişisel bloglara yorum yapabilirsin. Kişisel bloglar arasındaki en güzel etkileşimdir yorumlaşmak.
Hocam şimdi siz böyle konuşunca bi garip oldum açıkcası dısarda okadar şey gelirken aklıma evde hiç birşey yok bir kelime daha kuramamaktayım hal böyle olunca çok sıkıcı bir hal alıyor ama pes etmek istemiyorum hayallerim var en azından elimden geleni yaptım olmadı diyebilmek için bırakmak için cok erken bide en azından bir abimiz çıkıpta facebookta grup falanmı açsa ” Blog koruma derneği ” ya da ” Blog kıraathanesi ” tarzında .
Güzel bir yazı oymuş. Tavsiyelere uymaya çalışacağım.
Uzun zaman önce paylaşılmış da olsa bu yazıya denk geldim. Teşekkürler tavsiyeler için :)