
Kişisel Bloglar Hakkında
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda benim açımda kişisel blog nedir, kişisel bloglarda neler yazılır, faydalı mıdır gibi birçok soruya değineceğim.
Öncelikle internet kullanımının yaygınlaşması nedeniyle internet kullanıcıları da kendi fikir ve düşüncelerini internet ortamında diğer kullanıcılarla paylaşma çabası içindedirler. Kimi zaman bu paylaşımlar kaliteli olsada kimi zamanda sadece yazmak için yazan kullanıcılar da yok değildir.
İşte tam bu anda kişisel blogların önemi çok büyüktür. Çünkü kişisel blogları bir sosyal medya, oyun vs. bloglardan ayıran en büyük özellik konu sınırlaması olmamasıdır. Her konuda fikir ve düşüncelerinizi kişisel bloglarda istediğiniz gibi paylaşabilirsiniz. Siyasetten tutun da sosyal medyadaki yeniliklere, kişisel yaşamınızdan tutun da izlediğiniz filmlere kadar.
Yaklaşık 2 senedir kişisel blog tutmaktayım. İlk yazılarım her ne kadar amatör olsa da şuanki yazılarımın gelen tepkilere göre çok fazla okunduğunu görüyorum. Peki nasıl oldu bu? İlk başlarda hiç okunmasını istediğim için yazmadım. Bloğuma gelen ziyaretçi sayısı 50’yi geçmezdi. Buna rağmen yazmaktan vazgeçmedim. Özellikle kendi yaşamımdan bir şeyler paylaştım. Unutmayın, okuyucularınız sizin yaşadıklarınızı her zaman merak ederler. Bu genelde de böyledir. Bir insan bir insanın ne yaşadığını her zaman için merak etmiştir. Bazen beni üzen olayları, bazen mutluluklarımı yazdım bu bloğa. Zamanla daha fazla okundu. Haliyle okuyucularınız çok olunca sizin de yazma isteğiniz doğuyor. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey yazmak için yazmayın, içiniz dökün, bloğunuzla dertleşin, yaşantınızı anlatın. Emin olun faydasını göreceksiniz.
Okuyucularınız çoğaldıkça sizin yazmak istedikleriniz de artıyor. Farklı alanlara doğru yönelmek istiyorsunuz. Mesela sizin ilginizi çeken bir film hakkında yorumlarınızı paylaşıyorsunuz ya da haberlerde konuşmasını gördüğünüz bir milletvekilinin sözlerinden hoşnut olmuyorsunuz ve bloğunuzda onu eleştiriyorsunuz. Elbette sadece yaşantınız hakkında yazmayacaksınız. Farklı alanlarda da yazacaksınız. Farklı alanlarda yazarken kesinlikle bilginiz dahilinde olmayan konulara değinmeyin, eleştiri yapacaksanız önce eleştiri yapacağınız konuyu araştırın sonra eleştirin. Aksini yaparsanız ve okuyucularınız sizin yazdığınızın gereksiz olduğunu düşünürse o okuyucuyu kaybedersiniz. Okuyucu bloğunuza etki eden en önemli etkenlerden biridir.
Yazdıklarınıza, eleştirilerinize, yorumlarınıza zıt düşen okuyucularınız elbette olacaktır. Böyle olması bloğunuzun bir yerlere geldiği veya geleceğinin işaretidir. Okuyucularınızla sizin yazdıklarınız zıt düşebilir fakat sizin okuyucularınızla zıt düşmemeniz gerekir. Kesinlikle kendinizi beğenmişlik yapmayın. Okuyucularınızdan üstün görmeyin. Okuyucularınız her zaman için sizden üstündür. Hani dükkanlarda görürüz, müşteri velinimettir diye. Aynen öyle yaklaşın olaya. Okuyucularınız velinimetinizdir.
Ben bu blogdan ilk başta para kazanmayı hiç düşünmedim. Fakat belli bir yere geldikten sonra hem host, domain giderleriniz artacaktır. Hem de para kazanmak isteyeceksinizdir. Bu en doğal hakkınız. Özellikle benim gibi ne öğrenci ne çalışan değilseniz. :) Ama dediğim gibi bloğu kurdum hadi hemen reklam alayım demeniz sizin başlamadan bitirmenize neden olur. Bir örnek vermem gerekirse takip ettiğim bir webmaster forumunda bir konu gördüm. Pagerank güncellemelerinden hemen sonra açılan bir konu. Arkadaş makale satışı yaptığını söylüyor. Google pagerank değeri olarak 3 vermiş bu arkadaşa. Bu arkadaş da 3 TL’den makale satışı yapıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Üstelik daha çok yeni bir blog ve diğer değerleri önemsenmeyecek kadar azdı. Hem piyasayı hem kendini öldürüyordu. Eğer sitenize reklam alacaksanız aldığınız reklam kesinlikle okuyucularınızın yazdıklarınızı okumasını etkilememeli. Yazı aralarına veya yazının okunmasını engelleyecek bölümlere reklam almayınız. Pop-up reklam almayınız. Sitenin içeriğine zıt düşen reklam almayınız.
Okuyucularınız bu yazıları yazan kişiyi tanımak isteyeceklerdir. Çünkü kim olsa paylaşılanları kimin paylaştığını bilmek ister. Bloğunuzda kesinlikle kendinizi tanıttığınız özel bir sayfa olsun. En azından 3 paragraflık bir yazı yazın. Ne seversiniz, ne içersiniz, nerelere gidersiniz vs. bilgileri yazın. Tabi ki fazla abartıya kaçmayarak. Aksi halde okuyucularınız sıkılır ve sizi tanımaktan vazgeçer. :)
Bence kişisel blogların en büyük eksikliği dilimizi doğru şekilde kullanmamalarıdır. Yazılarınızda kesinlikle Türkçe’yi düzgün kullanınız, noktalama işaretlerine uyunuz. Bu hem yazılarınızın anlaşılmasını kolaylaştırır hem de okuyucularınız sizin o yazıyı yazarken ciddiyetinizi anlar.
Yazdıklarınızın okunması için okuyucularınız blogunuzda ferah bir tema görmek isteyeceklerdir. Ferah temadan kastım ise karışık olmayan her şey yerli yerince olandır. Okuyucularınız aradıklarını anında bulmalılar. Bloğunuzun temasının okuyucularınızın seveceği bir tema olmasına özen gösteriniz. Temanın okuyucularınıza etkisini unutmayınız.
Kişisel bloğunuzu forumlarda site tanıtım bölümlerinde tanıtınız. Bu okuyucu sayısının artmasına ve sitenizin belli yerlere gelmesine en büyük etkendir. Bloğunuzu tanıtırken kesinlike sade bir dil kullanınız, ciddi olunuz, içli dışlı bir anlatım kullanmayınız. Sosyal medyayı kullanmayı unutmayınız. Etkisini en kısa sürede göreceksiniz.
Yukarıda uymanız gereken belli başlı etkenleri kalın harflerle yazdım. En önemlisini tekrar söylemek istiyorum. Kesinlikle yazmak için yazmayınız.
noktası virgülüne okudum yazdıklarınızdan bazılarını yapsamda bazılarını yapamıyorum.Güzel yazı teşekkürler
Buradaki yazılanların tamamını uygulayabilirseniz blog tutmktan çok fazla keyif alabilirsiniz. Teşekkür ederim.
Budur.
Abi yazdığın yorum spama düşmüş. :D
Eline, koluna, diline, yüreğine sağlık. Ne diyeyim keşke uygulayabilsek dediklerini.
Keşke Bende Senin Gibi Yazabilsem denemeler makaleler ben anca ctrl+c ctrl+v yapıp kaynak belirtirim ama yeni temaya geçim kişisel blog’a çeviricem siteyi saol abi önerilerin için
En büyük iki etken vardır .
1. Yazdım diye yazmayın.
2. Sosyal medya . Sosyal medya öyle bir nimettir ki arama motorlarından daha çok işe yarıyor bende.
haklısınız yazdım diye yazmamak gerek… Blog yazmak sanat yapmak anlamına geliyor… Bilgi veriyor,düşündürüyor,güldürüyorsunuz.
Çok güzel yazmışssınız.İşte blog yazarı!:)
Güzel yazı olmuş…
Şu da var ki pek çok kişi bir hevesle başlayıp sonra sıkılıp bırakabiliyor ya da uzun süre sonra iş güçtür, başka uğraşlardır, bırakabiliyorlar..
Eskiden çok blogsörf yapardım sonra blogsörf yapmayı bıraktım, hatta bloglamayı da seyrekleştirdim…
Uzunca bir süre sonra takip ettiğim blogları gezdiğimde yarıdan fazlasının kapandığını ya da aylardır içerik girilmediğini gördüm..
Reklam için de çok kasmayın, öyle çok popüler biri değilseniz ya da günlük hitiniz bir kaç bini bulmuyorsa kişisel blog pek bir reklam getirisi sunmayacaktır. Ki reklamdan para kazanmak için biraz ziyaretçinin gözüne sokmak gerekiyor, bu da rahatsızlık veriyor. Onun için ben kendi blogumda reklam yayınlamıyorum.
Bir de zevk işidir zaten blog, yazmak daha çok içten gelir ilk yazdığım yıllarda herkes sürekli soruyordu para kazanmıyorsan niye yazıyorsun diye.. Ama zevk aldığınız sürece rahatça yazarsınız..
Şu anda benim yapmam gerekenler neler? Bakıp yorumlar mısınız?
İçli-dışlı olmayın demişsin. Bence olmalılar
Makalenizi okudum gerçekten çok detaylı olmuş teşekkür :)
Herhangi bir konuda yazabilirsiniz diyorsunuz ben şuan ki kişisel sitemde web programlama konusunda yazmayı düşünüyordum diğer kişisel blog nasıl olmalıdır yazılarında ise kesinlikle böyle bir şey yapmayın deniyor. Eğer web programlama hakkında açacaksanız ona göre domain alın diyor. Sizin fikrinizi merak ettim :)
Kendi adıma konuşacak olursam kişisel blog kişiyi yansıtmalı. Ha bu demek değildir ki hiç mi başka bir şey paylaşılmayacak? Tabiki paylaşabilirsiniz. Mesela benim WordPress hakkında yazılar paylaştığım gibi. Ama dozunda olmalı.
Yazınızda; “Yazılarınızda kesinlikle Türkçe’yi düzgün kullanınız, noktalama işaretlerine uyunuz.” uyarısı var. Ben de sizden rica ediyorum, dahi anlamındaki “de” ve “da”ları lütfen Türkçemize uygun olarak ayrı yazınız. Özellikle yeni neslin bunu bilmesi gerekiyor. Teşekkür ederim.
Nerede hata yaptığımı söylerseniz hemen düzeltirim. :)
Sayın Usluer,
Öncelikle yazınızda verdiğiniz bilgilerden çok yararlandığımı belirtir ve teşekkür ederim. Ayrıca mesajıma gösterdiğiniz ilgi için de teşekkür ederim, amacım katkı sağlamaktı.
Bazı tespitlerimi aşağıda dikkatinize sundum.
Başarılar dilerim.
1. (3. prg.) “… siyasetten tutun(da)…” ayrı yazılmalı
2. (3. prg.) “… kişisel yaşamınızdan tutun(da)…” ayrı yazılmalı
3. (4.prg.) “… İlk yazılarım her ne kadar amatör olsa(da)…” ayrı yazılmalı
4. (4.prg.) “… şu an(ki)…” bitişik yazılmalı
5. (4. prg.) “… Haliyle okuyucularınız çok olunca sizin(de)…” ayrı yazılmalı
6. (7. prg.) “… Bu arkadaş(da) 3 TL’den…” , “da” şeklinde ayrı yazılmalı.
Uyarılarınızı dikkate alarak gerekli düzenlemeleri yaptım hocam. Bundan sonra daha dikkatli olacağım. Teşekkür ederim. :)
Ne yazıkki bir çok kişi bir hevesle başlayıp 5 – 10 tane makale yazdıktan sonra yazacak bişey bulamıyor buda internette birçok çöp sitenin oluşmasına neden oluyor. Bir de bir çok kişi daha blog açmadan para kazanma derdine düşüyor bence bu benim için yanlış elbette para kazanmak iyi bişey olmalıdır Blog yazarlığı yaparak ama bu en son düşünülecek amaç olmalıdır bence
Kişisel blogda olması ve olmaması gereken şeyleri yazmışsın. Ek olarak kişisel blog açıpta sağdan soldan teknoloji haberlerini kopyalayıp paylaşmakta siteye zarar veren bir diğer unsur. Ben şahsen bu tarz bir blog gördüğümde blog benim için direkt çöp oluyor.