Kuru Meyve

Kuru Meyve Çeşitleri Nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak meyve tüketilmesi gerekmektedir. Kuru meyve çeşitleri mevsiminde toplanan meyvelerin özel işlemlerle kurutulmasıyla elde edilir. Kurutulma yöntemi meyvelerin besin değerini kaybetmeden saklanmasını kolaylaştırmaktadır. Mevsiminde bolca bulunan meyveler kurutma yöntemiyle her daim tüketilmek üzere özel koşullarda saklanmaktadır. Kayısı, şeftali, ananas ve muz gibi sayısız meyve benzer kurutma yöntemleriyle kurutulmaktadır. 

Kuru meyveler lif açısından oldukça zengindir. Gün içerisinde açlık hissedildiğinde atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Yeterli miktarda tüketilen kuru meyve gereken vitaminleri almanızı sağlayabilir. Ayrıca kilonuzu kontrol etmenize, sindirim sisteminizin ve kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Kan şekerinizi ani düşmelerden de korumaktadır. İçerdiği vitaminler korunarak kurutulan meyveler istenilen her mevsim rahatlıkla tüketilebilir. 

Kuru Meyve Çeşitleri ve Faydaları

Dut 

Dut vitamin açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçerisinde demir, kalsiyum, B1, B2 ve C vitamini bulunmaktadır. Siyah renge sahip olan dut kurusu soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Beyaz dut kurusu ise vücutta bulunan enfeksiyonların dışarı atılmasını sağlamaktadır. 

Kayısı

Kayısı en sık tüketilen kuru meyve çeşitleri arasında yer almaktadır. Sindirim sisteminin çalışmasında oldukça etkilidir. Düzenli olarak tüketilmesi kansızlığı önlemektedir. İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde cilt yapısını pürüzsüz hale getirmektedir. İçerdiği potasyum nedeniyle tüm kas ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Lif yönünden zengin olan kayısı kurusu aynı zamanda gün içerisindeki açlık hissini bastırarak kan şekerini dengelemektedir.

Erik

İçeriğinde kalsiyum ve D vitamini bulunan kuru erik günün her saatinde rahatlıkla tüketilebilir. İçerdiği kalsiyum nedeniyle kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Sahip olduğu potasyum ve magnezyum nedeniyle kalp, böbrek ve karaciğere oldukça faydalıdır. 

İncir

İncirin içerisinde yağ bulunmadığı için diyette olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilen kuru meyve çeşitlerindendir. Yüksek lif oranına sahip olduğu için kilo vermeye yardımcı olmaktadır. İçeriğinde bulunan aminoasitler sayesinde hücre gelişimini desteklemektedir. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıkların önlenmesi için düzenli olarak tüketilebilir.

Kuru Meyve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuru meyveler farklı şekillerde kurutulmaktadır. Kurutma yöntemleri arasında doğal güneş ışığı ile kurutma ve bu işlem için özel olarak üretilen makinalarda kurutma işlemi bulunmaktadır. En sağlıklı olan işlem güneş ışığında kurutulmasıdır. Fakat kış döneminde bulunan portakal, mandalina gibi ürünlerinde güneş ile kurutma yöntemi uygulanamayacağı için makinede  kurutma işlemi daha sık kullanılmaktadır. Kuru meyve seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ekstra şeker ve glikoz gibi maddelerin eklenmemesidir. Doğal şekere sahip olan meyvelere şeker eklenmesi meyvelerin zararlı bir yiyecek haline dönüşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle tamamen katkısız olan kuru meyve çeşitleri tercih edilmelidir.

Kuru meyve çeşitleri farklı nem oranına göre kurutulmaktadır. Uzun sürede tüketilmek üzere tercih edilen kuru meyvelerin nem oranı düşük olanlar tercih edilmelidir. Yüksek nem oranına sahip meyveler daha kısa süre içerisinde tüketilmelidir. Kuru meyvelerin saklama koşulları oldukça önemlidir. Uygun olmayan saklama koşullarında bulunması kurtlanmaya neden olabilir. Daha uzun süre bozulmadan kalabilmesi için nem oranı olabildiğince düşük yerlerde saklanmalıdır. Nem oranı yüksek yerlerde saklanması kısa sürede bozulmasına neden olmaktadır. Ayrıca ağzı tamamen kapanabilen tercihen vakumlu kaplarda saklanması meyvelerin ömrünün daha uzun olmasını sağlayacaktır.

Kuru Meyve Evde Yapılabilir mi?

Kuru meyvelerin evde yapılabilmesi için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bunlardan ilki güneşte kurutmaktır. Diğeri ise fırında meyvenin kurutulmasıdır. Bu yollarla evde meyve kurutma işlemi yapabilen kişi sayısı hayli fazladır. Meyvenin kurutulurken besin değerinin korunması önemlidir. Güneşte kurutma işlemi sırasında bu durum mümkün olsa da fırında kurutma işleminde meyvelerin besin değeri yok olmaktadır.

Kuru meyvenin besin değerini kaybetmeden kurutulabilmesi ve uzun süre saklanabilmesi için vakumlama işlemi yapılmaktadır. Bu işlemle kurutulan ve katkı maddesi içermeyen kuru meyveleri tüketmek evde kurutmaktan daha sağlıklı olmaktadır.

Kapak görseli K8

Bana kahve ısmarlamak ister misin?

Bunları da okuyabilirsin
Yazı hakkındaki yorumun nedir?

1 Yorum
  1. Serhat
    19 Mart 2022 - 12:28
    Cevapla