Kuruyemişleri Nasıl Tüketmeliyiz?

Kuruyemişler abur cuburların insan hayatında önem kazanmasıyla ikinci plana düşmüştür; fakat son dönemlerde sağlık ve ya diyet konularında çokça tavsiye edilmeye başlanmıştır. Kuruyemiş deyince akla ilk gelenler kabuklu ceviz, kavrulmamış badem ve ya kavrulmuş badem vb. ürünlerdir. . Kadınların özellikle gebelik döneminde, çocuklarında gelişim dönemlerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu ürünlerin nasıl tüketileceğinin bilinmesi faydasını daha çok hissetmeyi sağlar.

Ceviz Badem

Badem; Ağaç türüdür. Meyvesinin yeşil hali çağladır. Vitamin ve kalsiyum açısından zengindir. Ilıman iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Tatlı ve acı badem türleri bardır.
Kuruyemiş olarak tüketilen badem tatlı bademdir. Acı bademin genelde yağı yapılır. Tatlı badem içi, çiğ badem olarak da tüketilebilir, kavrularak da tüketilebilir.

Ülkemizde Yetişen Badem Türleri

Taş Bademi; bu bademin kabuğu çok serttir. Meyvesi ise uzun zaman dayanır ve tatlıdır. Meyvesi ne çok büyük ne de çok küçüktür. Sonbaharın ortasında hasat edilmektedir.
Nurlu Bademi; yazın sonunda olgunlaşan badem kabuğu sert olmasından dolayı zor kırılır ve tatlıdır.
Acıpayam Bademi; acı olan bademin meyvesi de küçüktür. Yazın son ayında hasat edilir.
Şeytanpayamı; yaz mevsiminin sonlarında olgunlaşan meyvesinin de kabuğu serttir.
Diş Bademi; sonbaharın başında olgunlaşmaktadır, kabukları oldukça yumuşak olan bu badem iş ile kırılabilmektedir.

Bademin Faydaları

Sağlık açısından birçok sıkıntıya engel olan ve iyi gelen bademin düzenli tüketimi sağlığı olumlu etkilemektedir. Kalp krizi riskini azaltır, kolestrol değerlerinin dengede tutulmasını sağlar, kanseri önler. Düzenli tüketilmelidir, çok fazla yemek sağlık açısından zararlı değildir; fakat sindirim ile ilgili sıkıntılar olabilmekte ve bünyeye ağır gelebilmektedir. Badem kadar badem yağı da faydalı ürünlerdir. Özellikle cildin iyileşmesi, saçların daha hızlı uzaması, saç dökülmelerini önlemesi, kabızlığı gidermesi badem yağının faydalarından sadece bazılarıdır.
Badem yağı içmenin annenin sütünü arttırdığı da bilinmektedir.

Tuzsuz ve çiğ badem diyet listelerinde ara öğün olarak tercih edilmektedir. Kabuklu alınması tavsiye edilir. Diyet listelerinde az yağlı ayran ile ve ya sütle tüketilmesi uygun görülmektedir.

Ceviz; dış kabuğun içindeki meyvedir. Cevizin içindeki meyve kısmı şekil olarak insan beynine benzer. İçinde eter yağ ve birçok vitamin bulunur. Alzheimer başta olmak üzere kabızlık problemlerine, kalp hastalıklarına, sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Kabuğu kırıldıktan sonra iç ceviz kısmına ceviz içi denilmektedir. Cevizler genellikle Ağustosun sonu ve ya Eylülün başında hasat edilir. Kahverengi kısım yeşil bir gövdenin altındadır. Önce gövde kısmı çatlamaktadır. 15 Kadar ceviz türü vardır. Ceviz de diyet listelerinde çokça yer alır çünkü yağı düzenleme özelliği vardır.

Cevizin Faydaları

Ceviz Enerji verici özelliğe sahip bir kuruyemiş. Birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurmaktadır. Yaşlanmayı ve kanseri önleyici özelliktedir. Cevizin yağı kan dolaşımını düzenler. İshali ortadan kaldırır. Hemoroid sorunlarına iyi gelir. Cevizin kaynatılarak elde edilen yağının dezenfekte etkisi vardır. Gün içinde birkaç tane ceviz tüketimi vücuda gerekli olan omega yağları ile birlikte diğer vitamin ve minerallerin alımına yardımcı olacaktır. Ceviz diğer kuruyemişler içinde E vitamininin en fazla olduğu kuruyemiştir. Çocuklarda zeka gelişimine olan etkileri ile hamilelik döneminde sık tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kalp ve damar hastalıklarında iyileştirici etkiye sahiptir. Çok fazla tüketildiğinde ters etki yapabilmektedir.

Diyet açısından da kilo etkisi yapabilmektedir. Cevizin kabuğu da oldukça değerlidir. Kaynatılarak suyunun içilmesi birçok rahatsızlıklara ve sindirim problemlerine iyi gelmektedir. Cevizin piyasa değeri yüksek olduğundan ticaretini yapmak da kârlıdır. Cevizin yeterli miktarlarda ve düzenli şekilde tüketimi kolestrolü düzenler, beyin gelişimlerini olumlu etkiler ve bireylerin sağlıklı yaşam sürmelerine yardımcı olur.

Bana kahve ısmarlamak ister misin?

Bunları da okuyabilirsin
Yazı hakkındaki yorumun nedir?