Litvanya Oturum İznine Sahip Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlemeniz Gerekmektedir?
Litvanya’da oturmak ve çalışmak isteyen kişilerin mutlaka oturma ve çalışma izni belgelerine sahip olmaları gerekmektedir. Litvanya’da çalışacak iseniz öncelikle kendinize çalışacak bir iş yeri ve işveren bulmanız gerekmektedir. İkamet belgenizi alabilmeniz için işlemleri tamamladıktan sonra belgeler sunulacaktır. Kişiler çalışma belgelerini sunmadan önce de Litvanya Çalışma Değişimi’ne kendilerini boş bir pozisyona kayıt ettirmelidirler. Litvanya çalışma ve vatandaşlık haklarınız için ayrıntıları https://vatandaslik.com.tr/ adresini de ziyaret edebilirsiniz. Bu kayıt işlemi başvuru belgelerinin sunulmasından bir aylık bir dönem öncesinde yapılması gerekmektedir. Litvanya’da bulunan şirketler eğer çalışan boşluğu için uygun bir aday bulamazlarsa bir yabancıya çalışma izni çıkarabilmesi için belge gönderebilirler.
Litvanya’da çalışmak için gerekli bazı evraklar bulunmaktadır. Kişilerin son 2 yıl içerisinde bir alanda en az 1 yıllık iş deneyimine sahip olmaları gerekmektedir. Litvanya’da çalışmak için bir izin belgesi gerekmektedir. Çalışma izni almak için belirlenen süre ortalama 20 gün kadardır. Bu süre sonunda belgenizi alabilirsiniz. Çalışma izninize sahip olduktan sonra bir sonraki aşamanız ise ikamet belgesi alınması olmalıdır. İkamet belgesi almak için verilen süre çalışma belgesi almak için verilen belgeden biraz daha uzun sürmektedir. Yaklaşık 2-4 ay arasında bir süredir.
Geçici ikamet belgesi almak istiyorsanız izin başvurusunda bulunurken öncelikle istenen belgeleri eksiksiz olarak tamamlamanız gerekmektedir. Geçerli bir seyahat belgeniz yani pasaportunuz bulunmalıdır. Bu seyahat belgeniz ile birlikte bir kopyasını da yanınızda bulundurmalısınız. Geçici ikamet başvurusu yaptığınız esnada yanınızda vize feragat hakkınız bulunmuyor ise geçerli olan vizenizin ve oturma izninizin aynı zamanda birer kopyasını da hazırlayarak evraklarınızın içerisine koymalısınız. Geçici ikamet belgesi 1 yıl kadar bir süre ile kişilere verilmektedir. Ayrıca 2 yıl kadar da bir değişim süresi bulunmaktadır.
Yatırım ve göçmenlik haklarından faydalanmak isteyen kişiler için bir şirketin kuruluşu, satın alınması ve işletme satın alımı için belirli fiyatlar bulunmaktadır.
Eğer kişiler 15 Haziran 1940 yılından daha önceki tarihlerde Litvanya vatandaşı ise bu kişilerin vatandaşlık haklarını geri almaları mümkündür. Farklı bir devletin vatandaşlığından vazgeçme hakkı bulunmaktadır. Kişilerin Litvanya vatandaşlığına geri dönmek istemeleri ve bu yönde hareket etmeleri içinde bulunduğu vatandaşlığı bırakmaları şartı ile gerçekleşecektir. Bu uygulamalar hem başka bir devletin vatandaşı hem de Litvanya vatandaşı olacak kişilere uygulanmamaktadır.
Litvanya çifte vatandaşlık uygulanabilecek bazı durumlar da mevcuttur. Litvanya vatandaşlığına doğumdan sonra farklı bir devlet kazanan kişiler, 21 yaşından fazla olmayanlar, Litvanya vatandaşı olarak bulunan kişilerin 18 yaşından önce farklı bir devletin vatandaşlığını kazanması durumunda da bu hak ellerinden alınmayacaktır. Eğer kişiler Litvanya mülteci konumunda bulunuyor ise ve bu durumda Litvanya vatandaşlığına geçtiyse de bu kapsam içerisinde yer alabilirler.
Litvanya’ya girmek sanıldığı kadar zor değildir aksine kolaydır. Dengeli bir ülke olması buraya gelmek isteyen kişiler için artı özellikler kazandırmaktadır. Fiyatlar batı ülkelerinin fiyatlarından daha düşüktür ve bu da kişilerin gezme amaçlı olarak gelmelerinde büyük etki sağlamaktadır. Litvanya’ya gelip gezmek istiyorsanız gezilecek.org iklim değişikliklerine de hazırlıklı olmalısınız. Çünkü havalar ciddi biçimde değişiklik göstermektedir. Ayrıca gıda yönünden de oldukça çeşitlilik sunulmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde değişik gıdalara ev sahipliği yaparak gelen yabancıları da bu tatlardan mahrum bırakmayacaklardır.