
Negatif Seo Nedir ve Yöntemleri Nelerdir
Negatif SEO kelimesini çok sık duymayabilirsiniz çünkü herkes sıralamalarda çıkmak için çabalar ve bunun için çalışmalar yapar. Negatif SEO çalışması ise istenilen sitenin arama sonuçlarında oluşan kötü sonuçları yanı sıralamasında gerilere düşmesine verilen addır. Peki web sitelere neden negatif SEO yapılır ve bunu engellemek için neler yapılması gerekir bunlara bir göz atmış olalım.
Negatif SEO genellikle rakipleriniz tarafından sizin adınıza yapılırsa amaç burada sizin sıralamalarınızı geriye düşürmek ve elbette kendilerini öne çıkarmak olacaktır. Burada sizin var olan başarınızı gölgeleme çalışması yaparak öne çıkmaya çalışırlar ve bu doğru işlendiği zamanda başarılı olurlar.
Peki, her zaman negatif SEO rakipler tarafından mı yapılır? Elbette hayır. Bunu zaman zaman firmalar kendi siteleri içinde yaparlar. Burada genel amaç görülmesini istemediğiniz bir sayfayı alt sayfaya atmak olacaktır. Bunların başında şirketler gelir ki karalama kampanyası yapıldığını düşünen firmalar örneğin kendi isimleri yazıldığında ilk şikayetlerin çıkmaması için negatif SEO yöntemine başvurabilirler. Özellikle online itibar yönetimi kampanyalarında SEO uzmanları da istenmeyen sonuçları arama sorgularında göstermemek için sıklıkla bu yöntemlere başvururlar.
Peki Nasıl Yapılıyor Bu Negatif SEO Çalışmaları?
Bunun için elbette bu alanda çalışma yapan ve açıkları bilen kişiler istedikleri sonuçları almada çok zorlanmıyorlar. En çok bilinen negatif SEO tekniği rakiplerinize kalitesiz ve ilgisiz anchor textlerde backlinkler vererek rakibinizin spam yaptığı izlenimini Google’a hissettirmek ve rakibinizin ceza almasını sağlamak.
Bu işlemin artık rakiplere sıklıkla yapılan bir negatif SEO yöntemi olmasıyla birlikte Google bu tür durumlardan mağdur olanlar için link reddetme aracını duyurdu. Artık düzenli olarak backlinklerinizi kontrol ederek kalitesiz backlinklerinizi Google’a bildirebilir ve bu linklerin sizinle bir ilişkisi olmadığını belirtebilirsiniz. Tabi bu arada linkleri ekleyen siteler ile iletişime geçerek kaldırmalarını rica etmeyi unutmayın. Zira link reddetme aracı sadece Google’da olan bir araç. Diğer arama motorları buradan gelen linkleri algılayarak sitenize ceza verebilir.
Link kontrolünü yapabileceğiniz en iyi 3 backlink sorgulama aracı:
- aHrefs: Ücretli bir araçtır. Bu araç ile sitenize gelen linklerin hangi anchor text ile geldiğini, kaç farklı domainden geldiğini ve backlinklerinizin zaman içerisindeki grafiğini görebilirsiniz. Aracın güzel yanı hızlı ve basit kullanıma sahip olmasıdır. Ayrıca aracın bir hizmeti olan alert servisine sitenizi ekleyerek ani backlink durumlarını kontrol altında tutabilirsiniz. Siz düzenli olarak girip kontrol etmeseniz dahi araç size ani backlink yükselişleri ve düşülerinde haber verecek ve mail ile bilgilendirecektir.
- Link Research Tools: Piyasadaki en kaliteli backlink sorgulama aracıdır. Linklerin kronolojisini, ancher text oranlarını, kalitelerini ve çok daha fazlasını görebilirsiniz. Bu aracın en güzel yanı DTOX linkleri veren bir servisinin bulunmasıdır. Siz linkleri tek tek kontrol etmek yerine direkt olarak DTOX kısmında bulunan linkleri disavow aracına bildirerek zararlı linklerden kurtulabilirsiniz. Ücretli olan bu araç size backlink ile ilgili istediğiniz herşeyi verecektir.
- Google Webmaster Tools: Kendi internet sitenize gelen backlinklerin tümünü görebileceğiniz tek ücretsiz araç Google’ın hizmeti olan Webmaster Tools’dur. Webmaster Tools’da yer alan soldaki menüde Arama Trafiği sekmesi altında bulunan Sitenize Bağlantılar linkine tıklayarak web sitenize gelen bağlantıların tümünü görüntüleyebilirsiniz.
Bir diğer negatif SEO yöntemi de var olan bir sitenin içeriğini çalarak benzer bir sayfa oluşturmak olacaktır. Burada amaç sitenizin kalitesini kullanarak rakip sitenizde çaldığınız yazıların daha önce indexlenmesi ve böylelikle daha kolay bir şekilde üst sıralara çıkmanız olacaktır. Fakat bu tür durumlar için de Google, Webmaster Tools’a eklediği Google gibi getir özelliği ile Google spiderlarını sitenize çekerek yazdığınız yazıyı hızlı bir şekilde indexleminizi sağlıyor. Yani eğer birisi sizin içeriğinizi çalıyorsa siteye yazıyı girdikten sonra Webmaster Tools‘da bulunan Google gibi getir modülü ile içeriğinizi anında indexletebilirsiniz.

Bir diğer negatif SEO çalışması ise aslında en çok gördüğümüz site hızını yavaşlatma olacaktır. Burada botlara yapılan saldırılar sitenizin açılış hızını yavaşlatır ve böylelikle de site açılmayacak hale gelebilir ve hatta hiç açılmayabilir. Fakat bu tür durumlar için de artık CDN sunucular var. Sitenizi CDN sunuculara taşıyarak botnet-DDOS gibi site hızınızı yavaşlatmak amaçlı yapılan saldırılardan korunabilirsiniz.

Son olarak ise negatif SEO çalışmasının bir diğer yolu ise sitenizin bilgilerinim bir başkası tarafından kullanılması ve zararlı içerikler eklenerek sitenizin itibari yok edilmeye çalışılır. Tüm bu adımlara engel olmak için doğru kişiler ile çalışmalı ve sitenizi bu gibi kötü uygulamalar ve adımlardan korumalısınız. Bu çalışmaların karşısında durabilecek ve sitenizi negatif SEO konusunda koruyacak uzman isimler sitenizin her daim başarışı olmasını sağlıyor olacaktır.
Kaynaklar:
https://productforums.google.com/forum/#!topic/webmaster-tr/XaCeKkfqAz4
Bu olayı bir sitemde maalesef ki yaşamıştım. Açık söyleyeyim; kurtulması çok zor oluyor. Yazı muazzam olmuş bu arada. :)
İsmail abi bu rusya’dan gelen darodar, econom gibi spam botlarıda google’nın bağlantı reddetme aracı ile engelleyebilir miyiz?
Onlar bağlantı değil yalnız Abdullah. .htaccess dosyasına aşağıdaki kodları eklersen sorunun çözülecektir.
Abi blogger alt tabanı kullanıyorum .htaces yok yani. Analytics’den filtre koydum ama bakalım olacak mı
Güzel bir yazı olmuş :). Fakat bazı durumlarda bu yapılan spam tam tersi bir sonuç gösterebiliyor. Buda ayrı bir ironi tabii. Ddos saldırıları maalesef gerçek anlamda bir kaç firmada engellenebiliyor. Birde Google gibi getir den daha çok site haritanızı güncelleyebilirsiniz. Özellikle film siteniz varsa. Filmleri ekledikten sonra gün sonunda Google gibi getir değil de Site haritasını yeniden göndermek daha etkili olabilir.
Saygılarımla :).
Hocam sizin sayenizde sitemizde bu linklerden kurtulduk. Teşekkürler.
Gerçekten çok iyi yazı olmuş. Bana farklı açılardan bakmayı gösterdiniz. Daha önce hiç bir siteyi aşağılara indirmeyi düşünmemiştim. Fakat şikayetler bölümü olsun vs. bu tür alanların gerçekten de aşağılarda olması gerekiyor. Yazınız için çok teşekkürler, emeğinize sağlık.
Seoda bilinen en büyük yanlışlardan biri de negatif seonun sadece rakip sitelerin aleyhine kullanılabileceği düşüncesi. Bu yazınızda negatif seonun sadece rakip siteler aleyhine kullanılmayacağını da güzel bir şekilde açıklamışsınız. Teşekkürler.
Negatif seonun hem olumlu hem olumsuz yönlerini anlatmışsınız. Teşekkürler.
Gayet açıklayıcı bir makale olmuş. Geçmiş zamanda benim başımada bir olay geldi. Seo yaptığımız bir firmanın rakibi tarafından black hat seo teknikleri uygulanmış ve bizim çalışma yaptığımız web sitesi filtreye sokulmaya çalışıldı. Durumu farkedip gerekli işlemleri yapmıştık.
Seoda bilinen en büyük yanlışlardan biri de negatif seonun sadece rakip sitelerin aleyhine kullanılabileceği düşüncesi.
Mükemmel bir derleme olmuş kardeşim ellerin dert görmesin. Özellikle içerik hırsızlarının bloggerlara ciddi zararı olduğunu düşünüyorum. Bilmeyenler için güzel bir kaynak niteliğinde..
Açıklayıcı bilgileriniz için teşekkür ederim sayenizde link reddetme aracını kullanarak zararlı linkleri Google’a bildirebiliyorum.
Çok yararlı ve güzel bir paylaşım olmuş. Çok teşekkür ederim.
Çok yararlı bilgiler vermişsiniz. Negatif SEO yaparak birçok insan Google sıralamalarımızla oynayabilir. Buna sonuna kadar dikkat etmemiz gerek. Yararlı bilgiler için teşekkürler :)
Ellerine sağlık üstad. Özellikle link reddetme aracı hakkında bilgi vermen ve akabinde hangi araçları kullanacaklarını paylaşman çok iyi olmuş. Saygılar.
Güzel tekniklerin ele almışsınız. Her blogda seo hakkında yazıları okumak mümkün ama bu yöntemleri zamana yayarak sabırla işlemek gerekir diye düşünüyorum. Umarım benim kadar diğer okurlarınız da yazınızdan fayda görür, teşekkürler
Takibini yapmak adına şahsen bulduğum bir yol var monitorbacklink.com dan hesap oluşturduktan sonra ister kendi sitemizi ister takip sitelerin backlinklerini takip edebiliyor, ve ardından backlink reddetme işlemi yada başkasının sitesine fark etti isek iletişim yolu ile haberdar edebilliyoruz yani ben böyle yapıyorum en azından r10 a baktım 3günde 2 bin çöp llinkkasmışlar mail attım direk siz böyle bir basitliğe tenezzül etmeyeceğinize göre anti seo negatif seo ne derseniz o yapılıyor bilginize diye bir diğer yolda ddos lamerler iiçin diyorum cloudflare ddos koruma yada ddos u hiç hissetmeyecek kalitede hostlar….
her araştırdığımda sizi buluyorum tekrardan teşekkürler :)