
Resim Dersinin Gelişime Olan Katkıları
Eğitim ve öğretim hayatındaki derslerin farklı amaçları oluyor. Çoğu zaman çocukların kafasını kurcalayan şeyler arasında, bu derslerde öğrendiklerinin hayatta nerede karşılarına çıkacakları. Tabii ki özellikle teorik eğitimlerde bu durum daha da sorgulanıyor. Genellikle eğlenceli olarak görülen resim ve beden eğitimi derslerinde bu tür bir sorgulama çok da olmaz. Bazı çocuklar için eğlenceli olup ders gibi de gözükmeyebilir. Ne kadar böyle hissedilse de, bu derslerin de çeşitli amaçları ve katkıları var. Bu katkıların arasında öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hayal gücü ve üretimin sınırlarını zorlayarak yaratıcılığın geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Verilecek farklı uygulamalar ve konulacak farklı sınırlar bu açıdan verimli olabilir.
- Farklı bir katkı da daha soyut olarak düşünüp soyut düşünme becerisinin geliştirilmesi. Farklı sanat tarzlarına benzer tekniklerden bu anlamda faydalanılabilir. Mesela geometrik şekillerden esinlenen figürler bu açıdan bir örnek.
- Duyguların ifade edilmesi açısından da bir gelişim sağlanabiliyor. Farklı biçimde duygularını ifade etmeyi tercih eden gençlerde özellikle faydalı olabilir. Özellikle duygularını ifade edemeyen çocuklarda ayrı bir araç olarak da tercih edilebilir. Zamanla çocuğun duygularını dışa vurması desteklenebilir.
- Çeşitli sınırlamalar içinde sorun çözme becerisi de geliştirilebiliyor. Mesela konu ve kullanılacak boya kaleminin sınırlarında tasarımsal olarak farklı çözümler aramaya yönlendirilebilirler. Çocuklar, bu sorunları farklı perspektifler kullanarak halledebilirler. Mesela boya kalemi ve pastel boyaların farklı limitleri vardır.
- Sanat perspektifini ve estetik algıyı da geliştirebiliyor. Verilecek farklı ödev ve konseptler bu açıdan faydalı olabiliyor.
- Derslerin arasında eğlenceli bir aktivite olarak da öne çıkabilir. Yoğun ders programından bir nefes almak için resim yapmayı tercih edenler de bulunabilir.
- Yeni yeteneklerin keşfi için de önemli bir ders olabilir. Gençlerin daha önce ortaya çıkmamış becerileri, resimdeki farklı uygulamalarla yüzeye çıkarılabilir.
Resim Dersi Malzemeleri
Diğer derslerde olduğu gibi resim dersinin de çeşitli malzemeleri vardır. Bir yandan dersin eğlencesini ve bir yandan da verimi etkileyebiliyor. Çocuklara farklı imkanların sunulması da hayal gücünün geliştirilmesi açısından önemli olabiliyor. Özellikle fazla renk seçeneği birçok çocuk açısından önemli görülüyor. Resim dersi malzemeleri arasında boya kalemleri, belki de en yaygın olanıdır. Kuru boya kalemlerinin kullanımı diğer boyalara göre kısmen kolaydır. İnce detayların işlenmesinde kullanılabilir. Renk canlılığı için pastel boyalar tercih edilebilir. Daha parlak ve neon renkler isteniyorsa keçeli kalemler de bir farklı tercih olabilir. Resmin yapılacağı kağıtlar da önemli. Bu açıdan farklı kağıt tipleri bulunabiliyor. A4 ve A3 kağıtlar genellikle boyut olarak sıklıkla tercih edilir. Sulu boya da bir diğer malzeme olabiliyor. Tabii ki resim defterleri de bulunabilir. Normal defter modellerinden hem kağıt hem de biçim olarak farklı seçeneklerdir.
Resim Klasörü
Resim dersi malzemeleri genelde okul çantası içerisine konup da taşınmıyor. Çeşitli sebeplerden dolayı resim klasörü sıklıkla tercih ediliyor. Birçok resim uygulamasında büyük boyutlu kağıtlar tercih ediliyor. Amaç estetik değer olduğu için bunların katlanıp kıvrılması da pek istenmiyor. Yeri geldiğinde suluboya ve pastel boyanın başka yerlere bulaşma riski de var. Farklı klasörlerin içinde taşıyarak bu açıdan koruma sağlanabiliyor. Taşımanın yanında, resim dersinde yapılan resimlerin toplu saklanması için de kullanılabiliyor. Resim klasörü içinde dönem boyunca yapılmış çeşitli resimler saklanabilir. Sadece önemli olanları saklamak da bir diğer tercih. Yeri geldiğinde, yine büyük boyutlu şeylerin resim dersi bünyesindeki çeşitli uygulamalarda kullanılması gerekebiliyor. Bu durumlarda da resim klasörü büyük fayda sağlayabiliyor.
Kapak görseli Elena Mozhvilo