SSD Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Bu yazı SSD aldıktan sonra SSD ömrünü ve performansını artıracak çeşitli optimizasyonlar içermektedir. Tüm optimizasyonlar kolay ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış olup akılda soru işareti bırakan ayrıntıları elimden geldiğince açıklamaya çalıştım.
Önsöz
SSD ile HDD arasındaki farkı kısaca açıklayacak olursak; SSD (Solid State Drive) üzerinde ufak flaş bellekler barındırırken HDD (Hard Drive Disk) veri depolama işlemini üzerinde bulunan mekanik diskler sayesinde yapmaktadır. Hâl böyle olunca SSD HDD’ye oranla veri depolama işlemini oldukça hızlı yapmaktadır. SSD’ler saniyede ortalama 500MB okuma ve yazma yapabilmektedirler.
Bir bilgisayara sadece yeni bir SSD taktığınızda bilgisayarınızın performansının gözle görülür şekilde arttığını görürsünüz. Basit bir hesap yaparsak SSD içermeyen ortalama bir sistem yaklaşık 2 dakikada açılırken SSD içeren bir sistem yaklaşık 20 saniyede açılır. 2 dakika size az bir zaman gibi gelebilir fakat bilgisayarınızı günde 5 kez açsanız senede yaklaşık 61 saatiniz heba olmaktadır. 1 senede 61 saat sadece bilgisayarımızın açılmasını beklemek yerine bu süreyi kısaltmak mantıklı olacaktır.
Uyarı Yazıda anlatılanları yaptığınızda SSD’nizin performansı ve ömrü artacaktır. Tüm işlemleri en sade biçimiyle, anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bu işlemleri uyguladıktan sonra bilgisayarınızda oluşabilecek herhangibir problemden Usluer.net sorumlu tutulamaz.
Herhangibir Sorunla Karşılaştığınızda Yapmanız Gerekenler
Eğer yazıda anlatılanları yaptığınızda bir hata ile karşılaşırsanız aşağıdaki işlemlerden size uygun olanını uygulayabilirsiniz.
- Bu gibi işlemlerde bilgisi olan birine danışarak sorunu çözmeye çalışabilirsiniz.
- Bilgisayarınızı F8 ile yeniden başlatarak bilinen son iyi yapılandırma ile aç seçeneği ile bilgisayarınızı açabilir veya sistem geri yükleme yapabilirsiniz.
- Bir Windows CD’si ile bilgisayarınızı başlatabilir ve işletim sisteminizi onarabilirsiniz.
- İşletim sistemini tamamen silerek yeniden işletim sistemi kurabilirsiniz.
Yine herhangibir sorunla karşılaştığınızda yorumlardan veya İletişim sayfasından sorununuzu iletirseniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Uygun Fiyatla Nereden SSD Alabilirim?
SSD teknolojisi HDD’ye göre hem yeni hem daha iyi olduğu için fiyatı da HDD’ye oranla yüksektir. 2.5″ 1TB HDD 190 TL civarında iken 2.5″ 120GB SSD 190 TL civarındadır. Arada yaklaşık 800GB fark var. Fakat SSD’nin kullanım amacı bilgisayarın performansını artırmak olduğu için direkt veri depolama mantığı ile bakmak yanlış olacaktır. Bu yüzden 120GB SSD bize yetecektir. SSD kullananların çoğu sistemlerinde birde HDD kullandıkları için sıkıntı yaşamamaktadırlar.
04.03.2015 tarihi itibariyle Vatan Bilgisayar’da Corsair 120GB 530MB okuma ve 440MB yazma hızına sahip SSD 199 TL’dir. Bu şekilde teknolojik ürün satan siteleri takip ettiğinizde kampanyalarla beraber ortalama 200 TL vererek SSD sahibi olabilirsiniz.
Tüm bu bilgilerden sonra SSD optimizasyon kılavuzuna geçebiliriz.
Hakikaten güzel bir yazı olmuş İsmail, ellerine sağlık. Uzunca bir zamandır SSD’ler üzerine araştırma yapıyorum lakin bir türlü almaya niyetlenmedim. :)
Abi şimdi benim bilgisayarda hdd var sdd alıp ikisini bir kullanma ihtimalim var galiba öyle anladım ben. Peki ikisini kullandığımda da performans artışı olur mu?
Hem HDD hem SSD’yi aynı anda kullanabilirsin Abdullah. İşletim sistemini ve programlarını SSD’ye kurarsın, HDD’de ise dosya arşivini tutarsın.
Hocam ssd yi hdd söküp yerine takmiyormuyuz. Peki ikisini birlikte nasil kullanicaz?
Eğer laptop kullanıyorsanız ve cd sürücüsü varsa cd sürücüsünü çıkartıp yerine HDD caddy alıp HDD’yi oraya takabilirsiniz. Tabi cd sürücüsünden feragat etmeniz gerek.
Çok kapsamlı bir anlatım olmuş. SSD’lerde bir süreden sonra performans sorunu olduğu aşikar. Anlattıklarınızla bir nebze de olsa bu sorunun önüne geçilebilir.
Hocam bende Makine Mühendisliği okduğum için kullandığım programlardan tam verimli bir performans almak için SSD almayı düşünüyordum. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla.
SSD’lerin performansı HHD’lere oranla çok fazla. Yalnız performansın yanında SSD’lerin ömrü kısa oluyor. Buna da dikkat etmek lazım.
Okuma yazma hızları 450 mb/s olan ssd ler, aktif kullanımda ve ortalama hızlar da 550 mb/s olanlardan farkı ne kadardır.
Aslında gözle görülür şekilde hız farkını anlayamıyorsunuz. Eğer fiyat olarak farkını soruyorsanız fiyat olarak da aralarında çok fazla bir fark yok.
Cevabınız için teşekkür ederim, sayın usluer. Fiyat çok önemli değil fakat komple sistem üzerinde bulunduğundan, durduk yere iş çıkarmak istemedim açıkçası. Peki ömürleri nedir bunların.
Bir SSD’nin ömrü şu kadardır diye net bir bilgi veremem fakat yazıda anlatılan işlemleri yaptığınız takdirde ömrü fazlasıyla uzayacaktır. Burada SSD’nin ömründen kastım birkaç yıl değil, yaklaşık 10-15 yıldır. Birde yüksek boyutlu dosyalarınızı SSD’ye yazmak yerine bilgisayarınızda takılı HDD’ye yazarsanız (bir bilgisayarda hem SSD hem HDD olmasını tavsiye ederim) SSD’nin ömrü açısından iyi olur.
SSD kullanmaktaki temel amaç sistem ve kullandığınız programların SSD’de olması. Bu sayede işlemlerinizi daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Yüksek boyutlu dosyalarınızı SSD’de tutmanız tavsiye edilmez.
firmware konusu her donanım içni geçerli tabiki ona lafım yok ancak diğer özellikleri değiştirmek bence gereksiz. neden mi? windows 8 zaten her şeyi otomatik olarak düzenliyor.
Windows 8 bilgisayarı SSD’ye göre bilgisayarı optimize ediyor fakat anlattığım bazı yerleri manuel olarak değiştirmemiz gerekiyor. Mesela disk birleştiriciyi kapatmak gibi.
Makale yi sonuna kadar okudum çok güzel ve açıklayıcı yazmissiniz . Emeginize sağlık. Benimde kendi kullandığım bir SSD mevcut ve normal SSD lerden oldukça daha uzun ömürlü , Samsung 850 pro ayrica 3D Vnand teknolojisine sahip ve 10 yıl garantisi mevcut.SSD almayı düşünüyorsanız bir bakin derim.
Çok güzel bir yazı olmuş ama bazı kullanıcılar samsung ve intelin sdd disklerini tavsiye ediyor. Kingston yada sandiskten yeterince verim alınamadığı iddia ediliyor. Acaba bu konuda bir bilginiz var mı? Hangi marka ssd ler alınmalı?
Bilgisayarda yapılan her işlemde performansa etki eden diskin okuma ve yazma hızı. İşlemcinin işlediği bilgiyi disk ne kadar hızlı okur yada yazarsa sistem de o kadar hızlı çalışıyor. Acaba bu bilgisayarın daha fazla ısınmasına neden olmaz mı? Çünkü öyle bir söylenti var.
Sandisk ile ilgili bir bilgim yok fakat Kingston’da belirli bir süreden sonra performans sorunu yaşanıldığını birkaç yerde okumuştum. Açıkçası diğer markaları da çok fazla araştırmadım. Kendim Corsair marka SSD kullanmaktayım, memnunum.
Bilgisayarın ısınması olayı ise bence tamamen bir söylentiden ibaret. Laptop kullanıcısı olarak SSD kullanmam sonucunda doğan bir ısınma problemi ile karşılaşmadım.
Merhaba İsmail.
Dediklerini eksiksiz uyguladım ve ciddi bir performans artışı yakaladım. Yalnızca corseair marka ssd’yi nasıl güncelleyeceğimi bulamadım? Bu konuda yardımcı olabilir misin?
Açıkçası SSD’nin yazılımını güncelledikten sonra içerisindeki verilerin silinebileceğini birkaç yerde okuduktan sonra güncelleme yapmamıştım ben. Fakat istersen buradan son sürümü indirip güncelleme yapabilirsin İsa.
Uzun zaman sonra elime güzel bir bilgisayar geçmişti ancak hdd’nin dandik olması nedeniyle bir türlü verim alamıyordum. Ssd takınca ve bu ayarları da uygulayınca çok şükür harika bir şey çıktı ortaya. Allah senden razı olsun, kalemine sağlık…
SSD aldım 250 gb 1 dakikada açılan bilgisayar 10 saniye demiyor şimdi, canavar oldu :)
İsmail,
SSD alma isteğim zaten vardı ve açıkçası bir Ram alma isteğim de var. Daha önce bu yazıyı yazdığını bildiğim için direk senin sitene geldim ve tüm yazını okudum. Emeğine sağlık. Sırf şu açıklamalarını okuduktan sonra bile SSD alınır^^
Benim aklıma takılan birkaç sorunum var. Acaba SSD’yi aldıktan sonra nasıl PC’ye entegre edeceğim yada SSD ile HDD aynı anda çalışabilir mi? Sorular sorular, öncelikle bunlara çözüm bulmam gerek ve ardından senin önerilerine ihtiyacım var :)
Teşekkür ederim Mehmet. :) Eğer laptop kullanıyorsan SSD ile HDD’yi aynı anda kullanabilmen için HDD Caddy diye bir ürüne ihtiyacın var. HDD Caddy’ye HDD’yi takıp HDD Caddy’yi de CD-ROM’u çıkarıp onun yerine takıyorsun. Tabi böyle yapınca CD-ROM’u kullanamıyorsun haliyle. SSD’yi de normal HDD yuvasına takıp ikisini aynı anda kullanabilirsin.
ben lenovo i7 notebook üzerine corsair force gs 128gb taktım. üzerindeki 5400rpm 8gbnflash diskle hemen hemen aynı performansı verdi. Uçar kaçar dediğim sistem çok yavaş. Üstelik bu yazıda yazanların hepsini de yapmıştı. Bunun nedeni ne olabilir, nasıl çözebiliriz bu durumu?
SSD’yi HDD’nin yerine bağladıysanız problem çıkmaması gerekli. Chipseti güncelleyip, ardından SSD Firmware güncellemesi yapmanızı tavsiye ederim.
Ssd kullandıktan sonra ; ben bunca zaman işkence çekmişim diyor insan. :)
ssd aldım sandisk extreme pro 240gb pc taktım wın 10 kurdum temiz kurulum fakat pc kapatırken ekran kararıyor pc calısmaya devam ediyor hic bir şeklide kendini kapatmıyor ?? ve güç düğmesine basıp kapatıyorum hata oluştu yazıyor pc sıfırlıyorum bir kaç gün sonra aynı seyı yapır help
Sorunun çözümü hakkında bilgim yok maalesef.
Merhaba öncelikle yaklasık 1 ay once lenovo y5070 59 445134 u malezyadan aldım sorun su laptopta sadece 256 gb ssd var dvd yanında harıcı olarak aldım. laptobun dvd yerınde ıse daha buyuk pıl ve hoparlor kullanılmıs . sıstem+solidwork+gta5+video montaj programları mevcut laptobumda 5 gb yer kaldı daha indirmem gereken bi suru program oyun dosya var .hızlı ve güzel oyunlar yükleyip cizim yapıp video atmak ıstıyorum ne yapmamı onerırsınız acaba . ilk baslarda ssdyı cıkartıp hdd koymayı bıle dusundum sonra dedım boyle super bı cıhaza kufur olur . ekran kartı gtx 960m .4gb ram i7
Eğer optik sürücü dahili olarak yoksa ekstra HDD takamazsınız. Mesela ben kendi laptopumdaki optik sürücüyü çıkarıp yerine HDD taktım. HDD yerinde de SSD var. Yapabileceğiniz tek şey SSD’yi büyültmek olur.
Bende harici dvd surucusu var iste sadece ssd icin bir yuvam var 2. Port diye bisey yok takamam da 500 gb lik harici samsung vs normal bi harddisk alsam oyun vs ordan oynasam nasil olur ki cok mu yavaşlar oyunlar
Oyunların oynanışında gözle görülür derecede bir etki olacağını sanmıyorum. Size tavsiyem harici bir HDD bulup önce bir deneme yapın. Herhangibir yavaşlık yoksa harici HDD alın.
merhaba ilk sorum steamden oyun indirmek istiyorum ve hem 240 gb ssd hem de 1 tb hdd var fakat şuan oyunlaarı sadece ssdye yükleyebiliyorum ama ben oyunları hddye yüklemek istiyorum bunu nasıl yapabilirim
Steam hakkında bir bilgim yok fakat şurada sorunuza cevap verilmiş sanırım.
Hızlı açılış için UEFI sistem kurmayı ve Fast Boot aktif etmeyi unutmamak gerekiyor. Yararlı bilgiler için teşekkürler.
2 yıldır kullandığım bilgisayara bu ayarların hepsini şimdi uygulasam performansa nasıl etkisi olur?
Gözle görülür bir performans artışı olmasa bile SSD’nin ömrünü uzatır.
Çok detaylı bir anlatım olmuş. Teşekkürler bende markada karar veremedim ve uzun ömürlü olmadığına dair söylentiler var.
HDD’lere göre kısa ömürlü olduğunu ben de duydum. Fakat bu demek değil ki 1 yıl içerisinde ömrü doluyor. Birkaç yıldır aynı SSD’yi kullanıyorum. Bir problem yaşamadım.
Küçük çaplı oyunları SSD’ye kurmak zararlı olur mu? (Overwatch, LoL, Gigantic)
Hayır, bir zararı olmaz.
Merhaba, öncelikle güzel bir yazı olmuş,ellerine sağlık. Ben de bu günlerde SSD almanın peşindeyim. Aklımda bir soru var. Laptoplarda SSD’yi Harddisk’in yerine koymakla Cd-rom’un yerine koymak arasında bir fark olur mu ? Performansı ne derecede etkiler?
SSD’nin cd-rom yerine takılmaması gerektiğini birkaç yerde okumuştum. Fakat size neden takılmaması gerektiği veya performansı nasıl etkilediği konusunda kesin bilgiler veremem. Ben de SSD’yi cd-rom yerine değil de harddisk yerine takmayı daha sağlıklı buluyorum. Araştırıp bilgiye ulaşırsam yazıyı güncelleyeceğim.
Selamünaleykum abe, bende ssd’yi laptopuma kurmayı düşünüyorum aklımda birkaç soru var yardımcı olabilir misin.. Cd yerine kurmayı düşünüyorum şimdi:
*Ssd’yi kurarken tüm uygulamalarım, bilgisayarım sıfırlanacak mı? Yani format atmış olacak mıyım?
**Şuan HDD de 1-2 Gb alan var bunları silmeden(uygulamaları) SSD ye aktarabiliyor muyuz, yoksa Denetimden kaldırıp baştan mı yüklemek lazım?
Aleyküm selam Abdullah. Eski sistemi SSD’ye kopyalama işlemi yapılabiliyordu diye biliyorum fakat nasıl yapıldığını bilmiyorum. Açıkçası kopyalama işlemi yapmak yerine SSD’ye sıfırdan sistem kurmak daha sağlıklı olacaktır. İkinci soruna gelince programları HDD üzerinden de çalıştırabilirsin ama SSD almamızın nedenlerinden biri de kullandığımız programları daha hızlı kullanabilmek. Bu yüzden HDD’den silip SSD’ye kurmanı tavsiye ederim.
Merhaba benim hddim var baya kalitesiz %100 disk hatası veriyor hep çözüm yollarının hepsini denedim geçmedi arada bir iniyor %10lara 20 lere laptop kötüde değil asus s510uq bq263T çok iyi seride disk %100 olunca donmalar oluyor ben şimdi ssd alsam 2 boş yuva daha var sanırım 1 tanesine taksam bütün herşeyi hdd nin içine doldursam 1 tb zaten ssd yi boş bıraksam sadece ssd ye sistemi kursam işe yararmı bu yani alacağım model 250 gb fazla doldurmamak için gerçi yükliyeceğim oyunlar pubg league of legends cs go falan olacaktır 3-4 oyun daha olur fazladan o kadar siz ne düşünüyorsunuz ?
İşe yarayıp yaramayacağı konusunda kesin bir şey söyleyemem fakat denemekte fayda var. İşe yaramasa bile SSD kullanmaya başlarsınız.
İşletim sistemini SSD’ ye nasıl kurabiliriz ? Bende ki SSD 500 gb’ lık bütün sistem sığar mı acaba ?
Teşekkürler . .
Mevcut işletim sistemini SSD’ye taşımayı soruyorsanız çok fazla bilgim yok. Fakat sıfırdan bir işletim sistemi kurmak isterseniz HDD’ye nasıl kuruyorsanız SSD’ye de aynı şekilde kurabilirsiniz.
ssd ile normal hdd’yi tek laptopta kullanmak için dvd roma takılan aparatı aldım sorunsuz tanıdı sistem oyunlarda daha iyi performans almak için acaba işletim sistemini mi ssd’ye kurmalı yoksa oyunları 2. harddisk olarak eklediğim ssdye kurarsam yine performans sergiler mi ?
İşletim sistemini SSD’ye kurmanızı tavsiye ederim. SSD üzerinden oyun oynamadığım için oyunları SSD’ye kurduğunuzda nasıl bir etki olur pek bilmiyorum.
Çok teşekkürler baya faydalı bir konu olmuş
Bu öneriler yararlıdır bu konuları az bilener uygulasın, es geçmesin, önemlidir.
Ancak sanal ram konusu biraz farklıdır, kapatmayın, program hataları, sistem içi nerden geldiğini anlamayacağınız karışıklıklar, takılmalar yaşarsınız, teşhisi koyamazsınız bir türlü, sorun hayaletleşir, ram yüksek olsa bile kapatmak yerine az bir değer girin en iyisidir: 16 nın katları veya 1024 ve katları olabilir. Ssd nin yıpranmasını dert ediyorsanız, olay buysa, yıpranmasına mani olacak ayarlamalar yapın mesela, ilkelerden kısmından, sanal belleğin sürekli üstüne yazma özelliğini kapatabilirsiniz, böylece kitaplık gibi sistem girdisi orada bulunur, kimi sürekli gereken sistem parçalarını orada tutarak hız kazandırır bilgisayara, yani sabit disk kitaplık gibi bilgiyi barındırırken sanal bellek ise proje masasını tamamen dağıtmadan uzun müddet korur, Ram ise maddenin kimyasından bunu yapamaz ancak bu nedenle çok hızlı, esnek, dayanıklıdır, içi elektrikle dolu olduğu müddetçe süper zekadır. Ram önemli bir bileşendir, ne RAM e olduğundan az değer verin ne de kimyasına aykırı biçimde abartın..
Bazılarıda ise ssd yi Ram kadar hızlı sanıyor, halbuki ram kadar hızlı olması maddenin kanununa terstir, oluşturan maddeler ve sistemleri farklıdır. Kafanda çanta taşımak gibi, yapabilirsin ama kendini kasarsın, boynunu incitirsin, çantanın düşürdüğünde içindekiler kırılır, hızlı yürüyemezsin.
https://cdn2.geckoandfly.com/wp-content/uploads/2016/06/ram-disk-comparison.jpg
4 ve 8 ram olan herkes sanal bellek kullanmalı, birkaç senelik bilgisayarsa fazladan boşta yuva varsa ilave ram mutlaka takın, şunu unutmayın ram bilgisayarı rahatlatır, işlemciyi, sabit diski.. dolayısıyla bilgisayarın ömrünü uzatır. Ram geçici hafızadır ve çok hızlıdır: zorlayıp lüzumsuz yük bindirilmedikçe çok dayanıklıdır 10 sene bozulmaz.
Kendi uyguladığım bir taktiği vereyim, 3 senelik bir bilgisayarda HDD kullanırken yarısından çoğu boştu, ramim 4gb idi, fazlasıyla sanal bellek ayırıp bilgisayarın rahatlamasını sağladım, hdd son güç kullanılsın ömrünü tüketsin Ssd ye geçiş yapayım diye, senelerce banamısın demedi gevur.