TaoTronics SoundLiberty 53 PRO Kablosuz Kulaklık İncelemesi
Geçtiğimiz günlerde telefon görüşmelerim için kablosuz kulaklık almaya karar verdim. İşimden dolayı gün içerisinde pek çok kez telefon görüşmesi yapan hatta telefon ile görüşürken de farklı işlemlerle meşgul olan biriyim. Bu yüzden kablosuz kulaklığın kolaylık sağlayacağını düşünerek araştırmalara başladım. Aslında Meizu EP52 kablosuz kulaklığım var fakat bu gibi boyundan kablolu kulaklıklar tam olarak kablosuz diye geçmiyormuş. Genellikle spor yaparken kullanılabilecek, tamamen telefon görüşmeleri için çok da kullanışlı olmayan bir kulaklık Meizu. O yüzden tamamen kablosuz kulaklıklara yöneldim.
İlk aklıma Xiaomi’nin Airdots’u geldi. Fakat bu kulaklıkla yapılan görüşmelerde sesin karşı tarafa sorunlu gittiği hakkında pek çok olumsuz yorum okuduğum için farklı markalara yöneldim. Sonrasında ses konusunda profesyonel ürünleri bulunan Anker’in Soundcore Liberty Air 2 modeline denk geldim. Kulaklık tamamen üst düzey bir kulaklık fakat yaklaşık $95’lık fiyatı yüzünden bundan da vazgeçtikten sonra fiyat/performans açısından en iyi seçim olan TaoTronics’in SoundLiberty 53 Pro modelinde karar verdim.
Bu kulaklığı almaya karar vermemdeki en büyük sebep tabii ki verdiğim para karşılığında aldığım performans. Tüm yorumlarda okuduğum şey 250 TL civarlarına alınabilecek en iyi kablosuz kulaklık olduğuydu. Ki ben de Hepsiburada’dan 240 TL’ye aldım. Şu an almak isterseniz 17 Şubat tarihinde stoklara gireceği belirtiliyor. Fiyatından dolayı çok fazla tercih edildiğinden stok kısa sürede eriyor sanırım.
Kulaklığın teknik özelliklerine kısaca değinmek gerekirse type-c ile şarj olan, her bir kulaklıkta iki adet mikrofon bulunan, maalesef aktif gürültü kontrolü (ANC) bulunmayan, 6 saat pil süresi bulunan (kutusuyla birlikte toplamda 30 saat) bir kulaklık.
Şahsen teknik özelliklerden ziyade kullanıcı deneyimini önemsiyorum. Bu yüzden yazıyı yazmadan önce kulaklığı bir haftadır aktif bir şekilde kullanıyorum. Kulaklık ile ilgili olumlu olumsuz her şeyi deneyimledim diyebilirim.
İlk olarak tamamen fiyat/performans ürünü olduğu tekrar belirtmekte fayda var. Bu fiyata alabileceğiniz en iyi performansı bu kulaklıktan alabilirsiniz. Eğer siz de böyle bir kulaklık almayı düşünüyorsanız neden ANC teknolojisi yok diye sormadan önce diğer kulaklıklarla bu kulaklığı ve fiyatını kıyaslamanızı öneririm.
Benim bu kulaklıkta olup olmadığını merak ettiğim fakat neredeyse hiçbir yerde cevabını bulamadığım tekli kullanım özelliği bu kulaklıkta mevcut. Yani kulaklıklardan birini kullanırken diğeri kapalı bir şekilde kutuda durabiliyor. Kullandığınız kulaklığın şarjı bitti diyelim, onu kutusuna takıp diğerini çıkarıp kullanabiliyorsunuz. Ben bu kulaklığı telefon görüşmeleri için aldığımdan dolayı ikisini aynı anda kullanmama gerek yok. Bu yüzden birinin şarjı bitince şarj olmasını beklemeden diğerini kullanabiliyorum.
Şarj konusuna gelince; teknik özelliklerde 6 saat pil süresi yazıyor fakat sanırım bu 6 saat sürekli kullanım için belirtilmiş. Çünkü ben sabah 8’den akşam 6’ya kadar tek kulaklıkla günü çıkarabiliyorum. Tabii ne çok sık ne de çok az telefonla görüşüyorum. Çok sık görüşme yapanlar çift kulaklıkla günü rahatlıkla çıkarabilir. Çıkaramasa bile birini kullanırken diğeri kutusundayken şarj olacağı için şarj konusunda problem yaşanılacağını sanmıyorum.
Kulaklığın beğendiğim özelliklerinden biri kutuyu açar açmaz telefon ile eşleşmesi. Pro olmayan versiyonunda telefon ile eşleşmede bir takım problemler varmış okuduğum kadarıyla. Fakat bunda hiç öyle bir problem yok. Kutuyu açıyorsunuz ve kulaklıklar anında telefon ile eşleşiyor. Bluetooth 5.0 kullandığı için de 10 metreye kadar telefonunuz ile bağlı kalabiliyor.
Kulaklıkta iyi seviyede bas var. Öyle ki sanki bas fazla olunca daha iyi bir kulaklık olacağını düşünmüşler ki tizlere önem vermemişler. Bu telefon görüşmelerinde hissedilmiyor -hatta karşı taraftan gelen ses oldukça net- fakat müzik dinlerken baslar fazla geldiği için kaliteli müzik dinlediğinizi sanıyorsunuz (!) ama öyle olmuyor. Müzik dinlemek için kablosuz kulaklık arıyorsanız bu kulaklığı almanızı tavsiye etmem. Kullanmış olduğum Meizu EP52 ile kıyasladığımda ses konusunda arada ciddi fark olduğunu söyleyebilirim. Ben kullanmadım fakat kullananların yorumlarına istinaden müzik dinlemek için Anker Soundcore Life Q10’u tercih edebilirsiniz. Hatta biraz daha üst düzey kulaklık almak isterseniz Anker’in mağazasını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Karşıya giden ses konusunda görüşmelerimde ilk seferinde “sesin gelmiyor” şikayetini aldım fakat onun da kulaklıkla alakalı olduğunu sanmıyorum. Zaten sonrasında hiçbir görüşmemde karşı taraftan bir şikayet almadım. Kulaklıkta her ne kadar ANC teknolojisi olmasa da karşı taraftan “arkadan farklı sesler geliyor” gibi bir şikayet de almadım. Ki çalıştığım ortamdaki sesli bir şekilde çalışan klima eşliğinde pek çok kez telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Fakat karşı tarafa sizin sesiniz dışında hiç ses gitmiyor diyemem. Çünkü araştırmalarım esnasında dinlediğim ses kayıtlarında konuşma dışında farklı seslerin geldiği de net bir şekilde duyuluyor. ANC teknolojisi olsa bunu ne kadar engellerdi bilemiyorum ama ben yine de bu fiyat için bu kusura tolerans gösterilebileceğini düşünüyorum.
Bu kulaklık telefon görüşmeleri için fazlasıyla ideal bir kulaklık. Fakat oyun veya video için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çünkü hem oyun oynarken hem de video izlerken gecikme oluyor. Video izlerken çok fazla hissedilmese de (bazen baya hissediliyor) oyun oynarken gecikmeyi net bir şekilde hissediyorsunuz. Özellikle ses kasmanın önemli olduğu Pubg gibi oyunlarda bu kulaklık sizi çileden çıkarabilir. Zaten bu tarz oyunlarda sese önem veriyorsanız daha kaliteli kulaklıklar almanızı tavsiye ederim. Her kablosuz kulaklıkta gecikme olur diye düşünmeyin, yine Meizu EP52 ile kıyasladığımda Meizu’da neredeyse hiç gecikme olmadığını söyleyebilirim.
Kulaklığı elinize aldığınızda biraz kaba dursa da kulakta pek de öyle durmuyor. Fakat uzun süre kulakta kalırsa kulağınızı rahatsız edebiliyor. Bu biraz da kulak yapınızla alakalı. Yine de uzun süre kulağınızda kalmamasını tavsiye ederim. Ayrıca kulaklıkların üstündeki ledler de sürekli yanıyor. Gün içinde bunun problem olacağını sanmıyorum.
Kulaklığın dokunmatikleri ne kadar kötü olabilirse o kadar kötü. Bir kere kullanımı zor. Parmağınızı kulağınızdaki kulaklığa götürüp üstüne basacaksınız da işlevini yerine getirecek. İlk başta bana da kolay gelmişti fakat kullanmaya başladıktan sonra öyle olmadığını anladım. Hadi bir şekilde kullanmaya alıştınız diyelim ama dokunmatiklerin geç algılaması çileden çıkartıyor bu sefer de. Keşke hiç dokunmatik tuşları olmasaydı.
Sonuç olarak telefon görüşmelerinde gerek karşıya giden ses gerekse karşıdan gelen ses oldukça iyi. Müzik dinlerken ve oyun oynarken de sizi çok fazla üzmez. Oyun için doğru bir kulaklık değil. Bir kulaklık kutuda kapalı ike diğer kulaklığı kullanabilirsiniz. Telefon ile eşleşmesi de çok hızlı. Fiyatına ve sunduğu performansa istinaden olumsuz yanları tolere edilebilir.
Bu büyük kulaklıklar var ya genç işi; beni baya terletiyordu, bu kulak içi kulaklıklar baya iyi.. Yine de ses ve kulaklık deyince bu işin Rolls-Royce’u Sennheiser. Veririm 3 kuruş fazla alırım. (Bu son dediğime ben de inanmıyorum zira muazzam pahalı..)
Keşke 3 kuruş fazla verip alınabilecek bir kulaklık olsaydı da ondan alsaydık. Nasıl bir özelliği varsa ciddi şekilde pahalı Sennheiser. Gerçi Alman teknolojisi, muhakkak kalitelidir.
Bu tip kulaklıklara karşı fobim var. Ya fark etmez düşürürsem? Mazgaldan kanalizasyona sürüklenirse ağlarım valla. JBL BT500 kullanıyorum ama uzun kullanımlarda baş ağrıtıyor. Belki şans veririm bu tip kulaklıklara.
Yazıda belirtmemişim ama kulaktan düşme gibi bir ihtimal söz konusu değil. Hatta bunu bizzat denedim, ne yaptıysam yine düşmedi.
Evet hatta Hakkı Alkan’ın bir videosunda kendisini tokatladığı olmuştu da kulaklık yine düşmemişti. :D
Ben hiç ergonomik bulmadım o yüzden kardeşime şutladım JBL BT500’ü. Mevzu markadan ziyade kulaklığın şekli bu arada. Yoksa JBL candır.
Bir kulaklık kutuda şarjda iken diğerini kullanabilmen çok güzel bir özellik, kutu açılınca direkt bağlanması güzel, bluetooth 5.0 fiyat performans için ayırt edici bir unsur, ilk zamanlarda karşı tarafın sesi almıyor olması kulaklıktan değil genel itibariyle telefonla kulaklık arasındaki arama esnasındaki bağlanmasından kaynaklı, o arada birkaç saniye bekletebiliyor (artık uyku modundan mıdır nedir bilemedim) bir önceki jabra bluetooth kulaklığımdan vazgeçme nedenimdir o konu. Detaylı kullanım incelemen ve bunu bizlerle paylaşman çok güzel olmuş fiyat performans açısından en iyi kulaklıklardan biri olduğu kanaatindeyim. Takipteyiz.
Xiaomi earbuds ile bu kulaklık arasında kaldım. ne yapmalı?
TaoTronics hakkında okuduğum olumlu yorumlar Xiaomi hakkında okuduğum yorumlardan daha fazlaydı. Xiaomi kullanmadığım için çok sağlıklı bir kıyaslama yapamam ama TaoTronics parasını hak ediyor bence. Bir de TaoTronics’te her bir kulaklıkta çift mikrofon olması TaoTronics’i seçmek için iyi bir sebep olabilir.
Kulak içi kulaklık pişmanlıktır. Uzun vadede en rahat kulaklık büyük kulaklıktır.
Harika cihazlar ya, kablo derdi yok ohh
Kulaklığı, incelemenizi okuyarak yeni aldım, bu kulaklığın earbuds’larının şarjının yüzde yüz olup olmadığını nasıl anlıyoruz? Earbudları kutusuna koyduğumuzda yanıp sönen ledler var ama ne zaman kutusundan çıkartıp kullanabileceğimizi tam anlamadım açıkçası. Bu da benim gibi şarjı %100’leyiip kullanmayı seven biri için problem teşkil ediyor. Bir de kutunun üzerindeki %25!i temsil eden ledler kutunun şarjını mı ifade ediyor?
Herbir kulaklığın şarjının ne kadar kaldığını bluetooth ile telefona bağlayıp görebiliyorum ben. Onun dışında kulaklıklar üzerinden şarj bilgisini göremiyoruz. Kutunun üzerindeki ledler de kutunun şarjını gösteriyor.