Yaprak Güzeli Çiçeği

Yaprak Güzeli Çiçeği Bakımı

Bu içeriğimin konusu, ülkemizde en fazla yetiştirilen bitkilerden biri olan yaprak güzeli veya bir diğer adıyla kolyosçiçeği. Ülkemizde çiçek isimleri kimler tarafından veriliyor bilmiyorum ama bu bitkiye yaprak güzeli ismi çok yakışmış. Çünkü bitkinin yapraklarındaki renkler ve simetrik desenler gerçekten harika.

Şimdi gelelim bu bitkimizin sağlıklı gelişimi için yapmamız gerekenlere. Sizlere yaprak güzeli bakımı ile ilgili püf noktaları aşağıda tek tek anlatacağım.

Yaprak güzeli ev içinde en çok bakılan bitkilerinin başında geliyor. Rüzgara ve soğuk havalara duyarlı bir çiçek olduğu için balkonda ya da bahçede bakılması pek önerilmiyor. Fakat kuzey cephe harici, fazla sıcaklık değişimleri olmayan bölgelerde yetiştirebilirsiniz.

Işık İsteği

Yaprak güzeli yarı gölge dediğimiz bol aydınlık yerlerde yetiştirilmelidir. Sabah güneşini yada akşam güneşini alabilirse yapraklarının rengi canlı parlak ve desenli olur. Öğle güneşi direk vurmamalıdır. Yoksa, yapraklarında kurumalar başlar.

Sıcaklık İsteği

18°C ile 25°C arası sıcaklık değeri  yaprak güzeli çiçeğinin gelişmesi için yeterlidir. Kışın sıcaklık 10°C altına düşmediği sürece gelişimi devam eder.

Toprak İsteği

Aydınlılık ortamlarda yetiştirildiği müddetçe hemen hemen her tür toprakta yetiştirilebilir.

Suyu iyi geçiren, drenajı iyi ve kaliteli bir toprak kolyos çiçeğiniz için oldukça uygundur. Sert ve ağır toprakları sevmez. Bu tür topraklarda kökler havasız kalır ve çürümeye başlar.

Sadece torf toprakta yetiştiriyorsanız haziran – eylül arasında 20 günde bir genel amaçlı bitki besini vermeniz gerekir. Yoksa yeteri kadar beslenemez ve gelişimi durur.

Sulama İsteği

Yaprak güzeli bir çok çiçek gibi suyu sever. Özellikle sulamaya dikkat etmenize gerek yok. Toprağı kurumaya başladıkça sulayabilirsiniz. Yazın sulamayı bol tutmalı kışın ise azaltmalısınız.

Saksı Değişimi

Yaprak güzeli çiçeğinizin saksı değişimi için iyice büyüyüp gelişmesini beklemelisiniz. Saksını iyice sıktığını düşünüyorsanız ilkbahar aylarında bir boy büyük saksı ile değişimi yapabilirsiniz. Normal şartlarda ise 2-3 yılda bir saksı değişimi düşünebilirsiniz.

Çoğaltılması

Yaprak güzeli çiçeği yapraktan çoğaltılmaya çok uygun bir bitki. Yaprak dallarından herhangi birini suda köklenmsini sağladıktan sonra direk toprağa ekebilirsiniz. Çiçek tomurcukları belirdiği anda bir çoğunu koparabilirsiniz. Yoksa cılız kalır ve amacı çiçek açıp tohum vermek olur ve ölür. Tohum ihtiyacınız için tepe değil yan dallardan sadece birisinin çiçek açmasına izin verebilirsiniz.

Kapak görseli Chris Linnett

Bana kahve ısmarlamak ister misin?

Bunları da okuyabilirsin
Yazı hakkındaki yorumun nedir?