youtube music spotify

YouTube Music vs Spotify

Spotify’ın ülkemizde ilk kullanılmaya başlandığı yıllarda bu kadar popüler olacağını hiç tahmin etmemiştim. Çünkü Winamp’tan müzik dinleyen, malum sitelerden mp3 indiren insanların para verip müzik dinlemeleri bana biraz hayal gibi geliyordu. Fakat 2013 yılında Türkiye serüveni başlayan Spotify’ın kullanıcı sayısı kısa sürede arttıkça arttı. Öyle ki ben de 2016 yılında Spotify Premium kullanmaya başladım.

Müzik dinlemek için para verdiğimi duyanlardan şu cümleyi sıklıkla duydum; müzik dinlemek için neden para veriyorsun, YouTube’dan dinlesene. İnsanların kafasında YouTube’ın bir müzik dinleme platformu olduğu algısı var. Müzik dinlemek için para vermek böyle düşünen insanlar için biraz enayilik gibi geliyor sanki. Onlara göre ya YouTube’dan müzik dinleyeceğiz ya da internetten bir şekilde indirip dinleyeceğiz. Öncelikle YouTube’dan neden müzik dinlenmeyeceğini izah edeyim. Az önce söylediğim gibi YouTube bir müzik dinleme platformu değil video izleme platformudur. Peki bu ne demek? Siz YouTube’dan bir video açtığınızda yaklaşık 50 mb veri harcıyorsunuz. Aynı müziği Spotify’dan veya YouTube Music’ten dinlediğinizde yaklaşık 10 mb (daha da az olabilir) veri harcıyorsunuz. Çünkü pratikte siz YouTube’dan müzik dinlemiyor, video izliyorsunuz. Haliyle bu da mobil verinizin canına okuyor. İnternetten mp3 indirme mevzusuna hiç girmiyorum. Hem yasal değil hem de sene olmuş 2020, hala internetten mp3 mü indireceğiz?

Tüm bunların yanında çoğunlukla mobilden müzik dinlediğim için de Spotify’a ayda 13,99 lira vermek hiç de zoruma gitmiyordu. Fakat her şey Kasım ayında yukarıdaki mailin gelmesiyle değişti. Aslında 4 lira daha fazla vermek hiç problem değildi. Zaten Enpara kullanıcısı olduğum için ve ödememi Enpara kartım ile yaptığım için ödediğim paranın yarısını Enpara, hesabıma geri yatırıyordu. Fakat tam Spotify’a zam geldiği dönemde de YouTube Premium’un Türkiye’de kullanıma açılması ve üstelik fiyatının 16,99 lira olması, içerisinde de YouTube Music Premium’un bulunması aklımı bulandırmıştı. Hemen hemen aynı parayı verip YouTube Music Premium’u kullanıp, yanında da YouTube’da reklamsız video izlemek Spotify’dan daha cezbedici gelmişti.

İlgini Çekebilir: İllegal Olmamanın Aylık Bedeli

Olayı çok daha fazla hikayeleştirmeden sonuca gelecek olursam birkaç haftalık araştırmalarım sonucunda 1 ay önce YouTube Music Premium’u kullanmaya başladım. Burada aklıma takılan en büyük problem YouTube Music’in arayüzünün Spotify’ın arayüzü kadar kullanışlı olmamasıydı ki kullanmaya başladıktan sonra da aynı şeyi düşünmeye devam ediyorum. YouTube Music kötü bir arayüze sahip olmasa da Spotify’daki alışkanlıklarımızdan mı olsa gerek hala ısınamadım.

YouTube Music’e geçişimde arayüzden ziyade beni düşündüren başka bir şey yoktu. Ses kalitesi olarak YouTube’un çok daha iyi ses kalitesine sahip olduğunu pek çok yerde okudum fakat bende ikisi arasındaki farkı ayırt edecek kulak olmadığı için bu konu hakkında kesin bir şey söyleyemem.

YouTube Music’in Spotify’a göre en büyük artısı şüphesiz ki arşivinin çok geniş olması. Bunun sebebi ise YouTube’a yüklenen videoları sadece ses olarak dinleyebilmemiz. Tabii bu sadece müzikler için geçerli. Tüm müzikler için aynı şey mi yapılıyor bilmiyorum ama böyle olduğunu sanmıyorum. Tahminimce sadece ses içeriği olmayan müzikler için videodaki ses ayrıştırılıyor.

Önerilen müzikler konusunda da YouTube Music, Spotify’a göre sanki bir tık daha iyi gibi.

YouTube Music’te arayüz dışında eleştireceğim diğer bir konu ise podcast yayınlarının olmaması. Son zamanlarda sıklıkla podcast dinleyen biri olarak Spotify’ın bu konuda hakkını vermem gereiyor. Fakat YouTube Music’te böyle bir imkanımız ne yazık ki yok.

Eğer Spotify’daki çalma listelerinizi YouTube Music’e taşımak isterseniz Playlist Buddy‘i inceleyebilirsiniz veya türevleri için Spotify playlist to YouTube araması yapabilirsiniz. Ayrıca Spotify’ın kendi oluşturduğu veya ruh halinize göre seçebileceğiniz çalma listeleri kesinlikle çok daha iyi. YouTube Music’te bu da büyük bir eksi bence.

Spotify’ın bilgisayar ve mobille olan senkronizasyonu maalesef YouTube Music’te yok. Yani Spotify’daki gibi bilgisayardan müzik açıp mobilden müzik kontrolü yapamıyorsunuz. Hatta YouTube Music’in bir bilgisayar uygulaması da yok. Tarayıcı üzerinden müzik dinliyorsunuz.

Bu arada Enpara kullanıyorsanız ve 2 adet otomatik fatura ödeme talimatı verirseniz Youtube Premium ödemeleriniz de yarısını iade alabiliyorsunuz artık. Bu aslında büyük nimet. Netflix ve Youtube Premium’a ayda 46,98 lira verecekken 23,49 lira veriyorum. Teşekkürler Enpara!

Sözün özü Spotify’dan YouTube Music’e geçtiğim için bir pişmanlık duymuyorum. Özellikle benim gibi YouTube Premium’un da nimetlerinden yararlanırsanız o kötü YouTube Music arayüzüne ve standart çalma listelerinin eksikliğine rağmen size Spotify’ı unutturacaktır.

Bana kahve ısmarlamak ister misin?

Bunları da okuyabilirsin
Yazı hakkındaki yorumun nedir?

11 Yorum
  1. Kaan Karadeniz
    31 Ocak 2020 - 19:46
    Cevapla
    • Usluer
      4 Şubat 2020 - 11:12
      Cevapla
  2. Ozin Blog
    5 Şubat 2020 - 11:31
    Cevapla
  3. Melhuzat
    5 Şubat 2020 - 21:18
    Cevapla
    • Usluer
      7 Şubat 2020 - 10:36
      Cevapla
  4. Dursun
    19 Şubat 2020 - 21:01
    Cevapla
  5. Nereler Gezilir
    25 Mart 2020 - 12:39
    Cevapla
  6. adem
    29 Nisan 2020 - 01:48
    Cevapla
  7. Onur
    11 Mayıs 2020 - 23:51
    Cevapla
  8. Seyit Ali Doğan
    13 Mayıs 2020 - 14:50
    Cevapla
  9. Lumos
    31 Ocak 2021 - 20:08
    Cevapla