Türkiye’de Futbol ve Üç Büyütülmüşler Üzerine
Şüphesiz ki futbol ülkemizde en çok takip edilen spor dalı. Yapılan yatırımlarla, harcanan paralarla, taraftarlarla bunu görebiliyoruz. Spor programlarında yüzde doksan futbol konuşulması, insanların futbol yüzünden kavga etmeleri, futbol yüzünden kardeş olmaları, çocukların küçük yaşta futbola teşvik edilmesi… Bunun gibi bir sürü şey sayılabilir daha. Futbol bu kadar sevilen, bu kadar yaygın bir spor dalı ise insanın ilk aklına gelen şudur; bu ülke, futbolda büyük başarılara imza atmış ki ülke çapında bu kadar seviliyor. Alakası yok. Düşünülenin tam aksine dünya genelinde vasat bir konumdayız. Hala yaklaşık 20 yıl önce kazandığımız başarılara seviniyoruz.
Tamam, dünya genelinde vasat bir konumdayız da kendi içimizde durum ne peki? Onda durumumuz daha vahim. Milyonlarca lira borcu olan kulüpler, kulüpleri tapulu malı yapan yöneticiler, üç büyük (!) dediğimiz kulüplere peşkeş çeken TFF… Bu üç büyük lafı da artık fazla sıkmaya başladı. Avrupa’da gruplardan dahi çıkamayan (hatta Avrupa’ya gidemeyen) kulüplere büyük dememizin sebebi ne? Bundan 16 yıl önce UEFA Kupası’nı almış olması mı, çeyrek finalde oynamış olması mı, ezeli rakibini 6-0 yenmiş olması mı, milyonlarca lira borçları olması mı? 1,5 milyar lira borcu olan Galatasaray’ı ve 1’er milyar lira borçları olan Beşiktaş’ı ve Fenerbahçe’yi üç büyük yapan sanırım borç sıralaması olsa gerek. (Daha fazla olduğu da söyleniyor.)
Futbolda başarıya o kadar aç bir milletiz ki Avrupa’da gruplardan çıkmak bile büyük bir başarı sayılıyor artık bizler için. Bunun sorumlusu da üç büyükler dediğimiz kulüpler işte. Türkiye’de işler onlar için kolay yürüyor. Her türlü medya unsuru onlara çalışıyor, TFF onlara çalışıyor, yeri geliyor hakemler onlara çalışıyor. Sonra da lig şampiyonu olunca büyük takım oluyorlar. Kendi kabuğumuzdan sıyrılmamız lazım artık. Bu takımlar kaç tane altyapıdan oyuncu yetiştirip Avrupa’ya pazarlamış? Arda ve Atınç dışında yok. Hatta bırakın Avrupa’ya pazarlamayı, Avrupa’da yetişen gurbetçi oyuncuları küçük yaşta transfer ediyoruz. Çünkü altyapımıza güvenmiyoruz. Bunun başka biz izahı olabilir mi? 18 yaşında gurbetçi oyuncuları transfer etmek yerine altyapıdan o niteliklere sahip bir oyuncu çıkarmayı hedeflesene.
Rahatsızlık duyduğum bir diğer konu ise spor medyasının basiretsizliği. Öyle ki onlar için Türkiye’de sadece üç kulüp var. Bunların dışındaki kulüpler onlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de yukarıda atılan tweet. Çok değil, biraz ilgisi olsa Ertem Şener’in bu akşam TRT’de Fenerbahçe’nin değil de Konyaspor’un maçı olduğunu bilirdi. Bu yine basit bir örnek. Bu akşam Konyaspor, Osmanlıspor ve Fenerbahçe olmak üzere üç takımımız Avrupa’da maça çıkacak. Fakat medyada konuşulan tek şey Fenerbahçe. Hatta 2 gün önceki Beşiktaş maçı bile hala konuşuluyor. Fakat mevzu Anadolu takımı olunca programın son 10-15 dakikası üstün körü birkaç cümle kuruyorlar, onda da takım hakkında bilgileri dahi yok, maksat konuşmadı demesinler. Hadi Konyaspor az da olsa konuşuldu, Osmanlıspor’un adı bile söylenmedi. Bu iki takım Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek ama kendimiz dahi bu iki takıma önem vermiyoruz. Avrupa maçlarından 6’sını yayınlayacak olan TRT, Fenerbahçe’nin 4 maçını yayınlayacakken Konyaspor ve Osmanlıspor’un sadece 1’er maçını yayınlıyor.
Son olarak şunu söylemek istiyorum; ömrünüzde sadece birkaç defa stadyumda destekleyeceğiniz bir takımı tutmak yerine şehrinizin takımını tutun.
Şahsen Beşiktaşlı Olarak 3 Büyüklerin Dışında Takımlar Olması gerekli herzaman 3 büyüklerin birşeyler yapması devlet destegi görmesi dıger takımlara büyük haksızlık
Konyada öğrenci olduğum için çok ama çok takdir edilesi bir durumdur şehrinin takımını desteklemek. Geçen sene fırsat buldukça gittiğim torku arenadaki taraftar desteğini gören biri olarak söylemeliyim ki şiir gibi günler yaşatmıştır konyaspor ve stadyumu izleyenlerine. O yüzden hiçbir zaman anadolu takımlarını küçümsenecek söylemlere katıldığımı söyleyemem. Beşiktaş taraftarı olarak anadolu takımlarına hep destek tam destek diyorum…! :)
Ben de bir Kara Kartal sevdalısı olarak anadolu kulüplerimizin de desteklenmesinden yanayım. nasıl İngiltere premier lig de her takım birbirini yenebiliyorsa bizim de aynı olması lazım. Ama bizde sahadaki futbolcuların gücünden yeteneğinden dış etkenler maçın sonucuna etki ediyor. bu da haliyle ligimizde şampiyonluğun belli başlı takımlar arasında geçmesini sağlıyor. Şuan Başakşehir 4’te 4 yaptı ve lider ama hepimiz biliyoruz ki bu liderlik bir yere kadar sürecek ve ligin başına hak etmeyen takımlar da geçebilecek dış destekler sayesinde.
Maalesef bizim ülkemizde dış etkenler sıralamayı belirleyen en önemli faktörler arasında geliyor. Tabi bu dış etkenler de en çok 3 büyük diye tabir edilen takımların lehine çalıştığı için olan daha çok Anadolu kulüplerine oluyor. Hal böyle olunca da ülke futbolunun kalitesi bırakın yerinde saymayı daha da geriye gidiyor.
Bir Osmanlıspor taraftarı olarak herkesi artık 3 büyüklerin gölgesinden çıkıp anadolu takımlarına destek vermesine davet ediyorum.
Konya,Bursa,İBB,Kasımpaşa,Antalya vs alsın yürüsün gitsin kardeşim,Fenerin bu sezon ki durumundan sonra bu takımları destekliyorum
Bir çok kişinin yakındığı konulardan bir tanesi aslında. Şimdi şöyle düşünelim bizler yakınıyoruz tamam ama bu 3 büyükler durduk yere mi büyük oldular? Sorun aslında bizlerde eğer bizler bir kulübe sahip çıkarsak o neden büyük olmasın ki? Örneğin; Konya taraftarı ile ne kadar gündeme oturdu değil mi? Bizler kulüplerimize sahip çıkmalıyız arkadaşlar, ona buna suç atarak değil! He yönetim işi saptırır ise o zaman işler farklı boyuta gider. Öyle Değil mi? Yazı için teşekkürler.
Altyapımız yokki be , bak almanya ya ¿
Gerçekten zevkle okuduğum bir yazı olumuş dediklerinize kayılıyorum.
Son cümleniz gerçekten dikkatimi çekti hocam, bu cümleyi sonuna kadar destekliyorum.
Şehrinizin takımını tutun diyorsun güzel hoş bende tutmak isterim fakat büyük takımların uşaklığını yapıyorsa ne yapalım hocam ? Mesela Sivas spor yıllardır Fenerbahçe’nin himayesi altında. Bunu herkes biliyor.
Barcelona yı mı yenmişler altıncı yada 4. büyük takım olmak isteyenler ? Beşiktaş’ tan başka dünyanın en güçlü takımı Barcelona yı hangisi yenmiş ? Verdiğin örnek gibi bir örnekte ben vereyim adana spor maçına giden Beşiktaş taraftarına adana spor taraftarları saldırı yaptı. Sen şimdi Deplasmana efendice gidip gelen kimseye saldırmayan bütün sosyal destek verilmesi gereken yerlere destek veren Beşiktaş taraftarı ve Beşiktaş kulübünü diğerleriyle bir mi görüyorsun. Israrla tek büyük Beşiktaş diyoruz.
Geçtiğimiz gün yaşanan terör olayı sonrası arda ve terim kavgasının konuşulması çok rahatsız edici!
İzlanda gibi bir takımdan 2 yiyoruz daha nolsun
ahaha 3 büyütülmüşler kelimesi süper olmuş bu yazıya
“Futbol afyondur” diye boşuna dememişler.
3 büyükler haricindeki diğer takımlar sanki piyon gibiler. Sistemin değişmesi gerekli
Giresunluların yoğun olarak yer aldığı bir yerde yaşamaktayım. Birçoğu kendi şehrinin takımını değil komşusu Trabzonspor’u destekler. Hatta söylentiye göre yıllar önce Giresun’un o zamanın 1. liginden küme düşmesine Tranbzonspor vesile olmasına rağmen.
Şu an Osmanlıspor ve Konyaspor dışında stadını doldurabilen takımlar çok yok ama en fazla ön plana çıkan ligde lider olan İstanbul Başakşehir. Bu durum değişmez yani çok zor. Söylediklerine ek olarak, sırf adı Osmanlıspor diye Avrupa falan fark etmez sürekli yenilmesini isteyen tanıdıklarım var. Durum düşündüğünden daha vahim anlayacağın.
Evet 3 büyükler dışında herhangi bir takıma gereken destek sağlanmıyor. Anadolu takımları bu yüzden sürekli batıyor.
Yazınızı okudum futbolcu deyince illaki yurt dışında iş yapmış olacak tanınacak öncelikle ülkene bak karşılamıyorsa yurt dışına yönel ülkemizde çok değerli oyuncular var. Bu yıl 3 büyükten çok anadolu kulüblerinin biri şampiyon olmasını isterim. Hepiniz istersiniz bence bunu. Bursa şampiyon olduğu sene çok hoşuma gitmişti…
şahsen ben Ankara güçlüyüm güzel bir makaleye deyinmişsiniz.
3 büyükler dediklerine bakma Türkiye de tek büyük takım var O da “BEŞİKTAŞ” Yıllardır hakem hatalarıyla şampiyonluklarımız elimizden alınmasına rağmen biz kartellerle savaşa savaşa zirveye çıktık. Beşiktaş resmi olarak 1903 te kurulmuştur. Daha öncesi de vardır ama resmiyeti 1903 te tescillendi. Bir çok Beşiktaşlı futbolcu kurtuluş savaşına katılıp canlarını vermişlerdir. Beşiktaş tarihini açıp okursanız neden her zaman Beşiktaş’ın konuşulduğunu ve neden her zaman göz ününde bulunduğunu anlarsınız. Beşiktaş ve diğerleri diyelim bu daha doğru olur. Diğer iki büyük takım adı altında nitelendirdikleri takımların şampiyon oldukları sene Beşiktaş ile oynadıkları maçlardaki Beşiktaş’ın aleyhine yapılan hataları görüp nasıl 2 büyük olduklarını anlarsınız.
Diğer yandan Konya vesaire anadolu kulüplerine gelince, taraftarları takımlarının maçlarına gidip formalarını alıp medya kurup destek vermeliler. Taraftarlarının sahip çıkmadığı takımlara medya da sahip çıkmaz. Büyük takım olmak için büyük başarılar elde etmek gerekir. Bir Barcelona yı yenmek, bir Chalse yi sahasında yenmek, 16 maç sahasında yenilgi yüzü görmeyen Manuted’ i sahasında yenmek, gibi başarılar çeyrek finaller gibi sonuçlar elde etmek o takımı dikkatlerin odağına oturtur. Beşiktaş yazılarınızda sallayabileceğiniz bir takım değil algı operasyonlarına girişmeden bunu dikkate almanızı naçizane öneririm. 15 milyonu aşan bir taraftar sayımız var. Bu On beş milyonu ister Konya spor ile karşılaştır ister başka bir Anadolu takımıyla karşılaştır. Bütçeleri karşılaştır o takımlaırn avrupa kupasında şampiyonlar ligi kupasında yendiği büyük takımları karşılaştır. Avrupa’nın en büyük en güçlü takımı barcelonadır. Onu yenene kadar türkiyenin en büyük takımı Beşiktaştır. Beşiktaş’tan sonra Barcelona yı yenen 2. büyük takım ünvanını elde eder.
İsmail ağabey öncelikle merhaba yazılarını 2-3 haftadır takip ediyorum. Bu kadar cesur yazmanız gerçekten çok güzel. En batısından en doğusunu neredeyse tüm illerinde %50 oranlarında destekçesi bulunan (Trabzon,İzmir gibi illerimiz istisna) 3 büyütülmüşleri bu şekilde eleştirmeniz beni gerçekten çok etkiledi. Bu arada yazdıklarınıza tamamen katılıyorum ve destekliyorum.
Arkadaşlarımla konuşurken neden memleketinin takımlarını tutmadıklarını soruyorum onlarda bana 2. ligde olan takımı başarısı olmayan takımı denen tutayım diyorlar. Sen takımını desteklemezsen senin gibi herkes böyle düşünürse nasıl şehir takımları gelişir.
Unutmayalım ki Türkiye’de ki çoğu yıldız oyuncu bu şehir takımlarından çıkmıştır.
Güzel noktalar var arkadaşım kısa ve hoş bir yazı olmuş..Bunun sebebi birazcık anadolu takımları diyebiliriz.Bu fikre nereden vardım diyorsan..Mehmet Topuz örneği olarak gösterebilirim yada Rodrigo Tabata…Bu tarz futbolcular birazcık olsun yıldız oldukları kulüplerde kalsalar ve sürekli yeni yıldızlar gelse sanki başarı onlar için devamlı bir hale gelecektir ama başkanlar nedense anında satıyor ve gelsin paralar şeklinde davranıyor ama bir bakmışsın seneye takım küme düşmüş yada küme düşme potasında oluyor..Leicester City kadrosuna bakınız ve demek istediğimi inşallah anlatabilmişimdir.Tabi bu söylediğim etkenlerden birisi kimse yanlış anlamasın lütfen..
Düşüncenize katılıyorum. Anadolu takımlarında yıldız diye tabir ettiğimiz oyuncu az yetişiyor. Yetişince de anında satılıyor. Eğer altyapı gelişmişse o oyuncunun satılmasında bir problem yok fakat Anadolu takımlarının genelinin altyapısı iyi olmadığı için satılan oyuncunun yerini dolduracak başka bir oyuncu da gelmiyor.
Büyük takımlardan öte anadolu takımlarınıın başarı sağlamasını isterim. Sonuna kadar Sivasspor
Türkiye’de futbolun gelişmemesinin tek sebebi vardır. O da “81 ilin, 1 ili desteklemesidir. ”
Futbol taraftarsız düşünülemez. Bir Bursaspor taraftarı olarak hayalim; Almanya’nın Münih şehrinde doğup Bayern Münih yerine 2. lig takımı 1860 Münih takımınıyla her maç kapalı gişe oynayan, İngiltere’nin Londra’sında doğup Chelsea, Arsenal gibi büyük takımlar yerine mahalle takımı olan Crystal Palace’la kapalı gişe oynayan taraftar anlayışının ülkemde olmasıdır.
Bu ülke futbolu sadece İstanbul takımlarından ibaret değil. Önce Trabzonspor, sonra Bursaspor İstanbul hegomanyasının bitirilebileceği tüm Türkiye göstermiş oldu. Her şehrin kendi takımını sahiplenmesi dileğiyle.
Bende bir beşiktaşlı olarak bence 3 büyüğün olmasından iade bir çoğu desteğe ihtiyacı olan takımlar var ve genç futbolcular destek verilip diğer takımlarada yıldızının parlatmasını sağlamak gerek yurt dışında hiçde o kadar iyi performans sergiliyemiyoruz sırf bu sebepten.
Beşiktaşlı biri olarak dediklerinizin çoğuna katılıyorum ancak 3 büyük olmasa büyük başarılarda Avrupa’da alamazdık.
Bencede yemeğini yediğin şehrin takımını tutacaksın.O yüzden Ankaragücü..
Bence çok güzel bir yazı
Artık anadolu takımlarıda biraz başarılı olsa lig bence dahada güzel olur
elinize sağlık
hocam cok güzel bir yazı olmuş her cümlesine katılıyorum.türk futbolu bir gelişmedi gitti 3 büyükler her zaman gözde oldu.halbuki herkes memleketinin takımını tutsa 3büyük takımlar bu kadar trend olmayacaklardır
avrupa maçlarında türk takımlıyım ama sunuda söliyim en buyuk beşiktaş :D